Het Parool: 'Mocht ontslag Kroes onontkoombaar zijn, richten op andere manieren om hem te behouden'

door Jari Perridon 111

Het Parool: 'Mocht ontslag Kroes onontkoombaar zijn, richten op andere manieren om hem te behouden'

door Jari Perridon 111

Jop van Kempen is van mening dat het oplossen van de problemen bij Ajax begint bij de bestuurders van de club, zo schrijft hij in Het Parool. Na de nederlaag in De Kuip (6-0) is de crisis bij Ajax nog groter. Niet alleen op het veld, maar ook op bestuurlijk niveau is de puinhoop compleet. De bestuurders van de Amsterdammers moeten gaan beslissen wie volgend seizoen de trainer wordt en hoe de selectie eruit gaat zien. Het is dus van belang dat de problemen binnen het bestuur als eerste worden opgelost.

De Raad van Commissarissen (RvC) schorste afgelopen week algemeen directeur Alex Kroes en is van plan om hem te ontslaan vanwege het handelen met voorkennis. In tegenstelling tot de Raad van Commissarissen, is de bestuursraad van Ajax op zoek naar manieren om Kroes toch te behouden. De algemeen directeur kocht aandelen Ajax vlak voor zijn benoeming. Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen, had er geen goede woorden voor over. 'Alex is dom en naïef geweest.'

'Drie dagen later had hij die woorden ook over zichzelf kunnen spreken, want Van Praag bleek zijn eigen Ajax-aandelen niet te hebben aangemeld bij de AFM, zoals de beursregels voorschrijven', zo valt te lezen in het stuk. Ondanks het feit dat de overtreding van Van Praag milder is dan die van Kroes, zorgt de misstap van Van Praag waarschijnlijk voor wat speling voor de bestuursraad in een poging om Kroes bij Ajax te houden.

Fouten Raad van Commissarissen

'Ook andere schoonheids- en vormfouten van de rvc worden door de bestuursraad aangegrepen om het pleidooi voor het behoud van Kroes kracht bij te zetten.' Zo heeft de Raad van Commissarissen nooit aan Kroes gevraagd hoe zijn aandelenportefeuille tot stand is gekomen, mocht Cees van Oevelen - lid van de Raad van Commissarissen en vriend van Kroes - niet meestemmen over het aanblijven van de algemeen directeur, en de Raad van Commissarissen wist ook niet de aandelenportefeuille van Sven Mislintat goed te doorgronden. Zo bleek de Duitse technisch directeur, in zijn periode bij Ajax, zaken te doen met een zaakwaarnemer die belangen had in Mislintats bedrijf, Matchmetrics.

'Kroes, zo redeneren zijn medestanders, biedt gezien zijn specifieke kennis en expertise de grootste kans op een snel sportief herstel', valt er nog te lezen. De flinke nederlaag van Ajax bij Feyenoord is in hun ogen een extra argument om de algemeen directeur binnen boord te houden. Kroes onderhield het afgelopen half jaar contacten met potentiële nieuwe hoofdtrainers voor de Amsterdammers. Onder andere Graham Potter, eerder werkzaam bij Brighton & Hove Albion en Chelsea, wordt in verband gebracht met Ajax.

Eventueel andere functie Kroes

Mocht het ontslag van Kroes onontkoombaar zijn, dan willen zijn medestanders zich gaan richten op manieren om Kroes toch te behouden voor Ajax. Hierbij wordt gedacht aan een functie waarmee hij mogelijk niet direct onder de zogeheten "governanceregels" van een beursgenoteerd bedrijf, zoals Ajax, valt.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.