Catastrofaal Ajax laat zich wederom met grote cijfers vernederen in Klassieker

door Jon van Dam 9715

Ajax heeft zondag een historische nederlaag geleden bij aartsrivaal Feyenoord. In de Rotterdamse Kuip werd een dramatisch slecht Ajax met 6-0 afgestraft. De ploeg van John van ’t Schip verliest door de overwinning van NEC ook nog de vijfde plaats aan de Nijmegenaren.

De verhoudingen tussen Feyenoord en Ajax werden na twee minuten al duidelijk toen de thuisploeg een grote kans creëerde.Calvin Stengs bereikte Santiago Giménez in het strafschopgebied. Het lage schot van de Mexicaan wist Gerónimo Rulli met zijn voet te keren. Ajax kwam er totaal niet aan te pas en had geluk dat mogelijkheden voor David Hancko, Lutsharel Geertruida en Giménez niets opleverden.

Het bleek uitstel van executie, aangezien Feyenoord in de 34e minuut op een 1-0 voorsprong kwam via Igor Paixão. AhmetcanKaplan leed balverlies waardoor Yankuba Minteh de Braziliaanse aanvaller kon bereiken. Paixão rondde vervolgens af met een stiftje. Nog geen twee minuten later gaf Ajax de wedstrijd weg. Bart Nieuwkoop vond Minteh in de zestien. De Gambiaanse aanvaller schoot de bal in de linkeronderhoek: 2-0.

Meteen na rust wisselde Van ’t Schip twee keer. Chuba Akpom en Branco van den Boomen vervingen Anton Gaaei en Kristian Hlynsson. Het duurde tien minuten voordat Feyenoord de volgende treffer maakte. Minteh scoort de 4-0 voor zijn ploeg nadat de Gambiaan ongehinderd uit kon halen vanaf de rechterkant en de bal achter Rulli krulde. Het werd alsmaar erger voor de Amsterdammers toen Quinten Timber de thuisploeg in de 62e minuut op een 5-0 voorzet schoot met een bekeken schot in de linkeronderhoek.

Ajax had totaal niets in de melk te brokkelen in Rotterdam en kwam na driekwart wedstrijd zelfs op een 6-0 achterstand. Igor Paixão ontving de bal na geknoei van de Ajax-defensie voor zijn voeten schoot de bal via de onderkant van de lat in het doel: 6-0. Ajax was rijp voor de slacht en moest vrezen voor dubbele cijfers, al ging de Feyenoord-storm wat liggen na de zesde treffer. De 7-0 van invaller Alireza Jahanbakhsh werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van de andere invaller Ayase Ueda.

Bij Ajax verving Julian Rijkhoff aanvoerer Steven Bergwijn en de spits kreeg in de 82e minuut de eerste kans voor de uitploeg in de wedstrijd. Plotseling kon Rijkhoff door op doelman Timon Wellenreuther na een pass van Jorrel Hato. De invaller speelde de bal iets te ver voor zich uit en kon daardoor geen goed schot produceren. De Duitse goalie redde zodoende. Rijkhoff kreeg in de blessuretijd nog een kans na een goede bal van Van den Boomen, maar wederom was de controle niet goed bij de jongeling. Feyenoord speelde de wedstrijd rustig uit en daardoor bleef het steken op ‘slechts’ zes gemaakte doelpunten.