'Bestuursraad Ajax dreigt de RvC mee te nemen in zijn val'

door Bart Veenstra 106

Bron De Telegraaf

'Bestuursraad Ajax dreigt de RvC mee te nemen in zijn val'

door Bart Veenstra 106

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Met zijn stelselmatige weigering naar de leden te luisteren, dreigt de bestuursraad van Ajax de Raad van Commissarissen mee te nemen in zijn val. Die conclusie trekt De Telegraaf na de Algemene Ledenvergadering (ALV) van afgelopen woensdagavond.

Tijdens de ALV gaf de bestuursraad aan uiterlijk per 1 september op te stappen. Tegelijkertijd liet bestuursraadvoorzitter Frank Eijken als vertegenwoordiger van 73 procent van de aandelen van de NV Ajax weten al digitaal voor de omstreden beloning van de RvC te hebben gestemd. Volgens diverse leden duwt hij daarmee diverse leden van de commissarissen naar de rand van de afgrond, lijkt de Fluwelen Revolutie 2.0 definitief in gang gezet en wacht Ajax vrijdag een verhitte Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders, zo schrijft De Telegraaf.

Te lezen valt dat het voor een groot aantal leden de zoveelste bevestiging was dat Eijken en zijn collega's op schoot zitten bij de commissarissen, helemaal geen verenigingsgevoel hebben en de leden minachten. Wanneer de RvC het beloningsvoorstel van Eijken in stemming brengt, wordt dat met de uitgebrachte stem van Eijken (de genoemde 73 procent) aangenomen. Voormalig businessclubvoorzitter Lex Hes zegt: 'Gezien het huidige sentiment is ons advies daarom het voorstel in afwachting van de aanstelling van een nieuwe bestuursraad voorlopig terug te trekken.'

'Niet iedereen is per se tegen het belonen van de RvC van Ajax'

Hes is van mening dat het helemaal niet zo ver had hoeven komen. 'Al zijn er weliswaar leden voor een lagere vergoeding; niet iedereen is per se tegen het belonen van de commissarissen. Het gaat ons om het feit dat de bestuursraad ons dit ondemocratisch door de strot wil duwen. We willen hier gewoon als leden over kunnen meepraten. Zoals dat hoort in een vereniging. En na dit dramatisch verlopen seizoen vinden we de timing ook heel slecht. Het is bovendien niet onwaarschijnlijk dat de leden in meerderheid toch tegen enige vergoeding zullen zijn. Waarom moet dit nu tijdens een BAVA worden beslist, terwijl er in november een Algemene Vergadering van Aandeelhouders is?'

In de ogen van Hes brengt Eijken de commissarissen 'volkomen onnodig in de problemen'. Daarnaast is Hes van mening dat het niet helpt dat Eijken tijdens de ALV een 'snoeiharde verbale aanval' inzette op ereleden Arie van Os en Hennie Henrichs en leden Keje Molenaar, Rob Been junior en Hes zelf. 'Het was ongepast omdat – behalve ik – iedereen afwezig was en zich zodoende niet kon verdedigen.' De Telegraaf voegt eraan toe dat van de ereleden die de nieuwe bestuursraad zullen formeren - en dan hebben we het over Michael van Praag, Arie van Os, Hennie Henrichs, Sjaak Swart, Leo van Wijk, Jan Buskermolen, Hans Bijvank en Rob Been senior – zou de meerderheid tegen het huidige beloningsvoorstel van Eijken zijn.

Ook Eijken is door De Telegraaf om een reactie gevraagd, maar hij wil alleen het volgende kwijt: 'De Algemene Leden Vergadering heeft plaatsgevonden in beslotenheid. Alles wat de zittende bestuursraad wilde delen met zijn leden is daar gebeurd. Alle aandacht en energie gaat bij de vereniging nu uit naar het formatieproces van een nieuwe bestuursraad.'

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.