Bestuursraad Ajax weigert ingediend voorstel leden in stemming te brengen

door Bart Veenstra 149

Bron Ajax Showtime

Bestuursraad Ajax weigert ingediend voorstel leden in stemming te brengen

door Bart Veenstra 149

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

De bestuursraad van Ajax weigert een tijdig ingediend voorstel - inzake het belonen van leden van de Raad van Commissarissen en het terugbrengen van meer Ajax-DNA in de bestuursraad - in stemming te brengen. Dit is logischerwijs tegen het zere been van de leden van de Amsterdamse club. Het weigeren van het onder stemming brengen voelt voor veel leden alsof zij niet serieus genomen worden door de bestuursraad.

Woensdagavond vindt de Algemene ledenvergadering (ALV) plaats en de kans bestaat dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend tegen de bestuursraad. De bestuursraad kan gezien worden als het machtigste orgaan binnen Ajax. Men heeft geen directe invloed op de dagelijkse gang van zaken, maar er is wel de mogelijkheid om leden van de Raad van Commissarissen naar huis te sturen. De commissarissen op hun beurt kunnen ervoor zorgen dat er nieuwe directieleden komen.

In theorie is het dus mogelijk dat de bestuursraad wordt weggestemd en dat er nieuwe bestuursraadleden moeten worden aangewezen. Deze nieuwe bestuursraadleden zouden de huidige commissarissen weg kunnen sturen en eventueel nieuwe commissarissen zouden ervoor kunnen kiezen dat bepaalde directieleden van Ajax het veld moeten ruimen. Of het zover gaat komen, is uiteraard de vraag, maar duidelijk is wel dat er grote onvrede heerst richting de bestuursraad van Ajax.

Aanvankelijk wilde de bestuursraad - met voorzitter Frank Eijken - de commissarissen belonen met 35.000 euro per jaar. Voor voorzitter Pier Eringa en voetbalcommissaris Jan van Halst zou de beloning neerkomen op 50.000 euro per jaar. Inmiddels zijn de beloningen verlaagd tot 25.000 euro voor de commissarissen Georgette Schlick, Annette Morsman en Cees van Oevelen, tot 35.000 euro voor Eringa en tot 45.000 euro voor Van Halst. Meerdere leden hadden graag gezien dat er over dit voorstel zou zijn gestemd. Op dit moment is het zo dat de bestuursraad tot deze keuze kwam, zonder dat men daarbij overleg heeft gevoerd met de leden over het besluit de commissarissen te belonen.

Rondom de hoogte van de beloningen was al de nodige discussie en dat zal woensdagavond niet anders zijn. Daarnaast is ook de timing van dit voorstel onjuist, zo vinden de leden. Ajax kent moeilijke tijden op allerlei gebieden en om die reden vindt men het ongepast dat uitgerekend nu dit voorstel wordt gedaan. Ook is duidelijk dat meerdere vrijwilligers niet achter het beloningsbeleid voor de RvC staan. Zij vinden het onjuist dat commissarissen die een paar keer per jaar vergaderen daar een fikse vergoeding voor krijgen, terwijl zij zichzelf dagelijks of wekelijks voor de club inzetten en hier geen geldsom voor ontvangen.

Weinig Ajax-DNA in huidige bestuursraad

Wat de leden van Ajax - waar er zo'n 800 van zijn - eveneens een kwalijke zaak vinden is dat de bestuursraad te weinig Ajax-DNA bevat. Een voorstel om meer Ajax-DNA in de bestuursraad te krijgen, werd eveneens geweigerd. Met Ruud Haarms en Mike Harman stapten er onlangs twee bestuursraadleden op. Haarms was in het verleden nog jeugdspeler van Ajax. Met Frank Eijken, Wendy Nagel, Marc Stuut en Sander Mallie kent de bestuursraad op dit moment vier leden. Van dit viertal speelde alleen Stuut in de jeugdopleiding van Ajax, terwijl Eijken tussen 2003 en 2011 commissaris was bij Ajax.

In het recente verleden kende de bestuursraad van Ajax nog namen als Dick Schoenaker, Tonny Bruins Slot en Jan Buskermolen. Zij kunnen gezien worden als personen die het Ajax-DNA bevatten. Op dit moment kent de bestuursraad in de ogen van de leden te weinig het Ajax-DNA, terwijl er ook elders in de club minder mensen actief zijn met het genoemde Ajax-DNA.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.