Bestuursraad stemt ondanks opstappen alsnog voor beloningsbeleid RvC van Ajax

door Bart Veenstra 170

Bron Ajax Showtime

Bestuursraad stemt ondanks opstappen alsnog voor beloningsbeleid RvC van Ajax

door Bart Veenstra 170

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

De bestuursraad van Ajax gaat aankomende vrijdag tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) ondanks zijn aanstaande aftreden 'gewoon' vóór een beloningsbeleid van de Raad van Commissarissen stemmen. Dat melden bronnen tegenover Ajax Showtime, na eerdere berichtgeving van onder meer Het Parool.

Woensdagavond vond de Algemene Ledenvergadering plaats en al snel werd tijdens dit evenement duidelijk dat de bestuursraad zou opstappen. De bestuursraad - op dit moment bestaande uit Frank Eijken (voorzitter), Wendy Nagel, Sander Mallie en Marc Stuut - heeft aangegeven uiterlijk per 1 september af te treden. Mocht er voor 1 september een nieuwe bestuursraad gevormd kunnen worden, treden zij nog eerder af.

Richting de Algemene Ledenvergadering van woensdagavond en richting de BAVA van vrijdagmiddag heerste er veel discussie over het in te voeren beloningsbeleid voor de commissarissen van Ajax. Op aandringen van de leden werd het beloningsbeleid al aangescherpt. Zo zouden de commissarissen beloond gaan worden met 35.000 per jaar, terwijl voorzitter Pier Eringa en voetbalcommissaris Jan van Halst een beloning van 50.000 euro per jaar zouden krijgen. Dit is inmiddels verlaagd tot 25.000 euro voor Georgette Schlick, Annette Morsman en Cees van Oevelen, tot 35.000 euro voor Eringa en tot 45.000 euro voor Van Halst.

Meerdere leden wilden voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering stemmen over dit voorstel, maar de bestuursraad weigerde om dit in stemming te brengen. Nu de bestuursraad demissionair is, zou een stemming woensdagavond geen waarde meer hebben gehad. Toch zal de bestuursraad vrijdag tijdens de BAVA alsnog vóór het beloningsbeleid van de RvC gaan stemmen. Het besluit zou teruggedraaid kunnen worden, maar de bestuursraad gaat dit niet doen. Zij Het Parool voegt eraan toe dat het besluit door de bestuursraad in maart al is genomen. Toen Eijken bekendmaakte tijdens de BAVA 'gewoon' te gaan stemmen voor het beloningsbeleid voor de RvC, leidde dit tot boosheid bij sommige leden tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Meningen over beloningsbeleid voor RvC van Ajax verdeeld

Over het beloningsbeleid voor de commissarissen zijn de meningen verdeeld. Zo zijn erevoorzitter Michael van Praag en voormalig commissaris Danny Blind voorstanders van het beloningsbeleid, terwijl veel leden van de club graag zouden zien dat het beloningsbeleid er niet komt. Zij zien het commissaris zijn bij Ajax als een erebaan, die uit clubliefde op vrijwillige basis zou moeten worden vervuld. Blind ziet op zijn beurt een beloningsbeleid juist als een logische stap in de verdere ontwikkeling en professionalisering van de club.

Het Parool voegt er nog aan toe dat bronnen rond Ajax ervan uitgaan dat de commissarissen geen gehoor zullen geven aan oproepen vanuit de vereniging om af te zien van de vergoeding, ook niet als de druk door prominente Ajacieden wordt opgevoerd.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.