Ajax verdient in Nederland meeste aan kaartverkoop; nummer 18 van Europa

door Bart Veenstra 33

Bron Voetbal International

Ajax verdient in Nederland meeste aan kaartverkoop; nummer 18 van Europa

door Bart Veenstra 33

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax verdient in Nederland verreweg het meeste aan kaartverkoop. Dat blijkt uit een onderzoek van Voetbal International op basis van een vorige week verschenen rapport van de UEFA. De Amsterdamse club ontvangt (op basis van jaarcijfers 2022/23) gemiddeld 2,1 miljoen euro aan recettes voor een thuisduel.

Met die 2,1 miljoen euro per wedstrijd is Ajax overigens de nummer achttien van Europa. Het verschil met de nummer tien op de ranglijst - Atlético Madrid - is niet eens heel groot. De Madrilenen verdienen 2,7 miljoen euro per thuisduel. De club die het meeste verdient aan kaartverkoop is FC Barcelona met 7,6 miljoen euro per wedstrijd.

In Nederland is Ajax koploper en dat kan als logisch gezien worden, omdat Ajax in het grootste stadion speelt. Wel is het verschil met Feyenoord (1,4 miljoen euro) - 'zeven ton per wedstrijd, oftewel vijftig procent' - groter dan je zou verwachten op basis van het kleine verschil in capaciteit. Hoe komt dit? In ieder geval niet doordat Ajax meer vraagt aan zijn vaste aanhang. De opbrengst per seizoenkaarthouder is immers gelijk. Het verschil is er vooral omdat de Johan Cruijff ArenA, in tegenstelling tot De Kuip, moderne faciliteiten en skyboxen heeft, waardoor er ook duurdere zakelijke pakketten kunnen worden verkocht.

PSV verdient 0,9 miljoen euro per thuiswedstrijd en daarmee staat het op plek 41 van Europa. Op basis van de UEFA en uitgaande van 22 thuiswedstrijden in een seizoen, verdient PSV per seizoen 26 miljoen euro minder dan Ajax en 11 miljoen euro minder dan Feyenoord. Marcel Brands, directeur van PSV, liet eerder al weten dat men in Eindhoven stadionuitbreiding aan het onderzoeken is.

PSV heeft een voordeel ten opzichte van Ajax en Feyenoord

Een voordeel voor PSV: het Philips Stadion is van de Eindhovense club. Ajax en Feyenoord zijn huurders van respectievelijk de Johan Cruijff ArenA en De Kuip. 'Ajax is geen baas in eigen huis en door slechte afspraken met de Johan Cruijff ArenA stroomt er zelfs vrijwel niets van de drank- en snackverkoop naar de club', schrijft Voetbal International.

Het medium laat ook nog weten wat de inkomsten per supporter zijn. Bij Ajax is dat 39 euro per supporter, terwijl Feyenoord per supporter 33 euro aan inkomsten heeft. In Eindhoven is dat 28 euro per supporter.

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.