Ajax houdt vanwege aanstaand liquiditeitstekort rekening met verschillende sportieve scenario's

door Bart Veenstra 348

Bron Ajax

Ajax houdt vanwege aanstaand liquiditeitstekort rekening met verschillende sportieve scenario's

door Bart Veenstra 348

Bron Ajax

Laatst geüpdatet

Ajax houdt vanwege een liquiditeitstekort in het tweede halfjaar van het seizoen 2023/24 rekening met verschillende scenario's voor het volgende boekjaar. Dat laat de Amsterdamse club weten in zijn halfjaaroverzicht, dat te lezen is op Ajax.nl.

Als gevolg van de coronamaatregelen en het wegvallen van omzet door het spelen van wedstrijden zonder publiek in de seizoenen 2020/21 en 2021/22, het niet behalen van de Champions League in het seizoen 2023/24, de huidige sportieve resultaten en de gecommitteerde investeringen voor sportcomplex De Nieuwe Toekomst ontstaat volgens Ajax een liquiditeitstekort in het tweede halfjaar van het boekjaar 2023/24. De hoogte daarvan is sterk afhankelijk van het sportieve scenario en uitgaande en inkomende transfers van spelers.

De directie van Ajax heeft ten behoeve van - wat men noemt - de continuïteitsveronderstelling een kasstroomprognose opgesteld met daarin verschillende sportieve scenario's. Hieronder valt het worst-case scenario waarin Ajax geen Europees voetbal zal spelen in het seizoen 2024/25. Ajax heeft het ook over het 'base-case scenario'. Dit is gebaseerd op de deelname in de Conference League voor het restant van het seizoen 2023/24, deelname aan de Europa League voor het volgende seizoen, de geplande investeringen voor De Nieuwe Toekomst en het huidige kostenniveau. Ajax houdt hierbij geen rekening met eventuele uitgaande en ingaande transfers van spelers.

Ajax sluit doorlopende kredietfaciliteit en een factoring lijn af bij de bank

Om het liquiditeitstekort af te dekken heeft Ajax een doorlopende kredietfaciliteit (lees: lening) en een factoring lijn bij een bank afgesloten. Factoring is een zakelijk krediet op basis van uitstaande facturen aan debiteuren (klanten die nog moeten betalen). Hiermee wordt extra speelruimte om te investeren in de onderneming gecreëerd. De club schrijft hier verder het volgende over: 'Naar de toekomst kunnen vorderingen uit hoofde van uitgestelde betalingen met gerenommeerde clubs, met betrekking tot de verkoop van spelers, liquide gemaakt worden door deze te verkopen aan een bank (‘factoring’). Daarnaast kan de beleggingsportefeuille op zeer korte termijn liquide (geld dat meteen omzetbaar is, red.) worden gemaakt.'

Ajax zal tenslotte het niveau van de operationele kosten verlagen en de mogelijkheid tot financiering van sportcomplex De Nieuwe Toekomst wordt onderzocht. Deze maatregelen zijn volgens Ajax 'ruim voldoende' om een liquiditeitstekort in alle scenario's af te dekken. 'De directie is van mening dat op basis van de genomen maatregelen en de thans beschikbare informatie, de huidige liquiditeits- en solvabiliteitspositie en de gerealiseerde transferresultaten in de eerste helft van het boekjaar 2023/2024, de bij het opmaken van deze halfjaarrekening gehanteerde continuïteitsveronderstelling, niet wordt beïnvloed', besluit de clubleiding van Ajax.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.