Ajax presenteert halfjaarcijfers: club boekt 27,2 miljoen euro winst

door Jip Jesse 391

Bron Ajax.nl

Ajax presenteert halfjaarcijfers: club boekt 27,2 miljoen euro winst

door Jip Jesse 391

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft woensdagavond de halfjaarcijfers van AFC Ajax NV bekend gemaakt via Ajax.nl. Los van de financiën wordt ook het onderzoek naar voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat aangehaald. De financiële cijfers hebben betrekking op de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2023.

Allereerst valt er te lezen dat Ajax een nettowinst van 27,2 miljoen euro in de eerste helft van seizoen 2023/2024 behaalde. Er wordt geschreven dat dit voornamelijk het resultaat is 'van de verkoop van spelers aan het begin van dit seizoen'.

Verder daalde de netto-omzet met 32 procent naar 81,9 miljoen euro. Dit kwam voornamelijk door lagere premies van de Europa League ten opzichte van het seizoen daarvoor toen er premies vanuit de Champions League binnenkwamen. Verder zijn de kosten met 7,4 miljoen euro gedaald als gevolg van een daling van de salariskosten in verband met de tegenvallende sportieve resultaten. Het operationele resultaat bedraagt daarmee 8,6 miljoen euro negatief, tegenover een operationele winst van 21,9 miljoen euro per 31 december 2022.

Het resultaat uit transfers van spelers bedraagt 73,5 miljoen euro. Dit resultaat is voornamelijk gedreven door de transfers van Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United en Jurriën Timber naar Arsenal. De NV komt uiteindelijk uit op een nettowinst van 27,2 miljoen euro. Dit is een daling ten opzichte van de nettowinst uit seizoen 22/23. Toen was de halfjaarlijkse nettowinst 76 miljoen euro. Als gevolg van overwintering in de Conference League, in plaats van Europa League, en recente investeringen in de selectie, verwacht Ajax voor het volledige boekjaar 2023/2024 een beperkt negatief nettoresultaat.

Onderzoek naar Mislintat 

Tot slot wordt er ook ingegaan op het onderzoek dat naar Mislintat loopt. Ajax schrijft hierover het volgende: 'In september 2023 startte KPMG, als forensisch accountant, een onderzoek naar de rol en de belangen van de vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat bij specifieke transacties gedurende de periode waarin hij bij Ajax in dienst was, onder de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de Raad van Commissarissen (RvC). Uit dit onderzoek moet blijken of er sprake is geweest van belangenverstrengeling. Dit onderzoek ziet toe op de gehele periode dat de directeur voetbalzaken werkzaam was bij Ajax.'

Ajax laat weten dat het onderzoek zich in de afrondende fase bevindt, en welke stappen er na afronding zullen volgen. 'Na afronding zullen de belangrijkste bevindingen en conclusies van dit onderzoek door Ajax openbaar worden gemaakt.' Om in de toekomst deze situaties te vermijden laat de club weten preventief maatregelen te hebben genomen. 'Vooruitlopend op de afronding van het onderzoek is een Protocol Beoordeling Belangenverstrengeling ingevoerd en is binnen de RvC een Integriteitscommissie gevormd. Deze Commissie ziet toe op de naleving van dit Protocol en adviseert de RvC bij een (potentieel) tegenstrijdig belang bij de leden van de directie en/of RvC.'

Registreer je bij bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.