Ajax kent met plek in Europese top-twintig commercieel wel succesvolle tijden

door Bart Veenstra 85

Bron Ajax Showtime, UEFA

Ajax kent met plek in Europese top-twintig commercieel wel succesvolle tijden

door Bart Veenstra 85

Bron Ajax Showtime, UEFA

Laatst geüpdatet

Ajax mag dan sportief een ontzettend moeizaam seizoen hebben, maar de Amsterdamse club telt op commercieel gebied als enige Nederlandse club nog altijd mee in de Europese top. Dat blijkt uit een verschenen rapport van de UEFA.

De Europese voetbalbond keek onder meer naar de commerciële inkomsten van Ajax en de club vindt zichzelf terug in de top-twintig van best presterende Europese clubs. Zo zocht de UEFA onder meer uit wat de inkomsten zijn uit de verkoop van wedstrijdkaarten. Hierbij worden de opbrengsten van de verkoop van seizoenkaarten, losse tickets en businesseats- en skyboxen bij elkaar opgeteld. Met een omzet van 45 miljoen euro staat Ajax in de top-twintig.

Nog interessanter is om te zien dat Ajax op commercieel gebied zo creatief is dat het tien keer zoveel commerciële inkomsten genereert als dat het tv-gelden ontvangt. Ook Celtic (9,6 keer), Fenerbahçe (7,0 keer) en Paris Saint-Germain (5,3 keer) toonden zich creatief, maar geen enkele club wist zo creatief als Ajax te zijn. De Nederlandse topclub moet ook wel, want de tv-inkomsten zijn voor Ajax relatief gezien veel lager dan de tv-inkomsten bij de Europese topclubs.

Zo zijn volgens het onderzoek van de UEFA de totale commerciële inkomsten bij Ajax 83 miljoen euro. Dat is tien keer zoveel als dat het tv-gelden ontvangt. Kijken we naar de nummer één op de lijst - Manchester City - zien we een totale commerciële omzet van 401 miljoen euro. De regerend Engels landskampioen genereerde echter slechts 1,9 keer zoveel als dat het tv-gelden ontvangt.

Merchandising: Ajax doet mee met Europese top

Ook wat betreft de merchandising doet Ajax mee met de Europese top. Liefst 41 miljoen euro haalde de Amsterdamse club op met de verkoop van shirts en overige merchandising. Het is al langer bekend dat Ajax bij kledingmerk en hoofdsponsor adidas een elitestatus heeft. Dit wil zeggen dat de shirts van de Amsterdamse club wereldwijd worden verkocht.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.