Ajax en adidas verlengen succesvol partnership tot en met 2031

door Bart Veenstra 191

Bron Ajax Showtime, Ajax.nl

Ajax en adidas verlengen succesvol partnership tot en met 2031

door Bart Veenstra 191

Bron Ajax Showtime, Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax en adidas hebben hun langlopende partnership verlengd tot en met 2031, zo meldt Ajax.nl. Het kledingmerk is al sinds 2000 kleding- en hoofdsponsor van de Amsterdamse club. Met deze verlenging wordt de partnership-mijlpaal van dertig jaar voorbijgestreefd. Het is daarmee de langslopende kledingsponsorship van de Eredivisie en een van de langstlopende partnerships in het Europese voetbal.

Op dit moment is adidas al bijna 25 jaar als hoofdsponsor verbonden aan Ajax. Het kledingmerk leverde al langere tijd de kleding van spelers en staf voor Ajax 1, de jeugd en de Ajax Amateurs. In 2012 stond adidas ook aan de wieg van de Ajax Vrouwen en in 2017 volgde het Only Friends-team van Ajax. Ook vanaf de oprichting van het Esports-team van Ajax is adidas van de partij.

Geelen blij met verlengd partnership met adidas

De commercieel directeur van Ajax, Menno Geelen, vertelt dat de samenwerking met adidas niet alleen in het aantal teams is uitgebreid. 'Wat voor mij de samenwerking ook bijzonder maakt, is dat adidas áltijd achter ons staat. Niet alleen bij het Europese succes of de twee reeksen van meerdere landstitels op een rij, maar ook in de jaren dat het minder ging. Dat ze ook nu vertrouwen houden in ons partnership en voor geruime tijd verlengen is tekenend.'

Geelen legt uit dat de samenwerking niet alleen vanuit de kant van Ajax een belangrijke is. 'We behoren voor adidas bij hun belangrijkste internationale partnerships, daardoor kunnen we sinds enkele jaren ook veel meer bijzondere collecties samen ontwikkelen. Het zwart-gouden uitshirt van 20/21, het Marley-uitshirt uit 21/22 en de klassieke adidas Originals-collecties van de afgelopen jaren zijn daar mooie voorbeelden van. We kijken enorm uit naar de samenwerking van de komende jaren en de introductie van nieuwe shirts.'

Adidas trots op samenwerking met Ajax

Vanuit adidas reageert Nick Craggs, de General Manager adidas Football. Hij zegt dat Ajax een partner is waar het voetbalhart bij adidas sneller van gaat kloppen. 'Diepgeworteld in de geschiedenis van het Europese voetbal, de aanvallende speelstijl, de innovatieve visie op talentontwikkeling en spraakmakende marketingactiviteiten. We zijn vereerd om al bijna 25 jaar betrokken te zijn bij de club, trots dat we dit kunnen doorzetten tot ver na het 125-jarig bestaan van de club en kunnen niet wachten om met Ajax-fans over de hele wereld te delen wat we voor de club in petto hebben, zowel op als naast het veld.'

Ajax kondigde de verlenging met adidas aan met de video 'Thanks for the history - Thanks for the Future'. In deze video worden sportieve hoogtepunten sinds 2000 vertoond en daarnaast zien we hele generaties Ajacieden opgroeien met adidas. Net als dat nu het geval is op De Toekomst, waar nieuwe generaties met adidas worden klaargestoomd voor een mooie toekomst bij Ajax.

Adidas groot commercieel succes voor Ajax

Voor Ajax kan gesteld worden dat adidas een groot commercieel succes voor Ajax is. Samen met ABN AMRO zijn zij de langste partner van Ajax. Mede dankzij de kleding die adidas fabriceert voor Ajax is de merchandise bij de Amsterdamse club enorm gegroeid de afgelopen jaren. Een groot verschil valt daarbij op te maken tussen Ajax en concurrenten PSV en Feyenoord. Het is duidelijk dat Ajax veel meer shirts verkoopt dan de twee grootste concurrenten van de club.

Merchandise-inkomsten:

Ajax 36.012.000
PSV 7.622.000
Feyenoord 12.300.000

In het seizoen 2019/20 kende Ajax nog 18 miljoen euro aan inkomsten op merchandise-gebied. In de afgelopen jaren heeft de club zodoende een flinke groei kunnen doormaken. In de afgelopen jaren bracht Ajax onder meer het Bob Marley-shirt en het thuisshirt met het oude logo uit.

Een voordeel voor Ajax is dat het als enige Nederlandse club zijn shirts wereldwijd verkoopt. Als je in pakweg New York of San Francisco een sportwinkel binnenloopt, kun je ook daar een shirt van Ajax kopen. Het is een belangrijke reden waarom de club vijf keer zoveel inkomsten uit merchandise haalt dan bijvoorbeeld PSV. Ajax heeft bij adidas namelijk een wereldwijde elite-status. Dit komt door de goede sportieve prestaties van de afgelopen jaren en door de goede band die de club heeft met het kledingmerk. Zo ging Ajax in de afgelopen zomer nog op trainingskamp naar het sportcomplex van adidas in Duitsland.

Dat Ajax op commercieel gebied nog altijd top presteert, bleek onlangs uit de jaarcijfers van de drie traditionele topclubs. De commerciële inkomsten bij Ajax vorig jaar uit partnerships (42), business (18) en merchandise (36) waren ruim 95 miljoen euro. Dat is al bijna net zo hoog als de totale begroting van PSV (100,6) en Feyenoord (99,1). Wanneer de tv-gelden en de inkomsten uit de verkoop van seizoenkaarten en losse tickets erbij worden opgeteld, komt Ajax uit op 146 miljoen euro aan commerciële inkomsten.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.