Ajax heeft nog openstaande vordering op Shakhtar Donetsk van 6,8 miljoen euro

door Bart Veenstra 66

Bron Ajax.nl

Ajax heeft nog openstaande vordering op Shakhtar Donetsk van 6,8 miljoen euro

door Bart Veenstra 66

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft per balansdatum (31 december 2023) een openstaande vordering op de club Shakhtar Donetsk inzake de transfers van Lassina Traoré en David Neres voor een totaalbedrag van 6,8 miljoen euro. Dat laat Ajax weten in het halfjaaroverzicht over het boekjaar 2023/24.

In het halfjaarverslag schrijft Ajax over de oorlog in Oekraïne, die op 24 februari 2022 begon met een grootschalige inval van Rusland op Oekraïne. Ajax schrijft: 'De vennootschap heeft per balansdatum een openstaande vordering op de club Shakhtar Donetsk uit Oekraïne inzake de transfers van Lassina Traoré en David Neres voor een totaalbedrag van 6,8 miljoen euro. De vordering op Spartak Moskou is per balansdatum volledig ontvangen', doelt men op de uitgaande transfer van Quincy Promes naar de Russische topclub.

Uitleg Ajax

Ajax heeft ter dekking van uitgestelde betalingen voor een bedrag van 4,4 miljoen euro bankgaranties ontvangen. Die bankgaranties zijn verstrekt door een bank uit Oekraïne. 'Het niet-gegarandeerde deel betreft in het boekjaar 2021/22 tot stand gekomen aanspraken uit aanvullende transfersommen', schrijft Ajax. Ajax handelt in overeenstemming met de regelgeving en het geldende sanctiebeleid, waarbij de noodzakelijke due diligence werkzaamheden worden uitgevoerd. De contractueel overeengekomen betaaltermijnen die verschuldigd waren, zijn na balansdatum ontvangen.'

Vanwege de onzekerheid van het verloop van de oorlog, de ontwikkeling van de kredietwaardigheid van de clubs en de betreffende buitenlandse bank (daarbij ook kijkende naar eventuele wijzigingen in het monetair beleid) is de hoogte van het kredietrisico van deze vorderingen niet met grote mate van zekerheid vast te stellen, zo schrijft Ajax verder.

Na een beoordeling op basis van de momenteel aanwezige informatie, nieuwe afspraken, ontvangen betalingen, zekerheden en het huidige sanctiebeleid is de directie van Ajax op dit moment van mening dat er geen basis is om een voorziening voor deze vorderingen op te nemen.

Traoré en Neres

Traoré speelt op dit moment nog altijd bij Shakhtar Donetsk, al wordt hij in dienst van de club uit Oekraïne (waar hij sinds de zomer van 2021 speelt) geteisterd door zware blessures. In 51 duels voor Shakhtar Donetsk kwam hij tot 17 doelpunten. Neres vertrok al snel bij Shakhtar Donetsk. De Braziliaan speelt sinds de zomer van 2022 bij het Portugese SL Benfica

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.