Ajax O16 boekt moeizame zege op Zeeburgia en bekert verder

door Jesse ter Haar 8

Ajax O16 is door naar de volgende ronde van het bekertoernooi. Dinsdagavond trad het in een 3-4-3-formatie aan tegen de leeftijdsgenoten van Zeeburgia en werd er gewonnen. Gemakkelijk ging het niet, maar de treffer van Thijmen Romers bleek genoeg voor de overwinning.

FT | Ajax O16 - Zeeburgia O16 (1-0)

De wedstrijd begon wat vlak. In de zevende minuut was het Tyrese Meuwsen die het eerste gevaar stichtte. Nadat hij zichzelf vrij had gespeeld, zag hij zijn schot uiteindelijk geblokt worden. Het was de opmaat voor meer gevaar van Ajax, want niet veel later was ook Pharrell Nash kansrijk. Hij kreeg een goede kopkans, maar wist de bal desondanks enkel te schampen. De volgende kans was eveneens voor Nash. Hij kreeg de bal in de diepte aangespeeld en besloot uit te halen, maar vanuit een lastige hoek schoot hij op de keeper. Net voor rust probeerde de aanvaller het vervolgens voor een derde keer, maar zijn vrije trap werd door de goalie gekeerd. Zodoende kwamen beide teams voor rust niet tot scoren.

Na rust was het Romers die zich meermaals liet zien. Al binnen twee minuten werd hij gevaarlijk, maar zijn kopbal verdween naast het doel. Na een kleine vijftig minuten probeerde diezelfde Romers het nogmaals met een schot, maar die poging werd gepareerd en tot hoekschop verwerkt. Dat de aanhouder wint, bleek ook dinsdag weer. Vijf minuten na zijn geblokte schot was het immers alsnog raak voor het talent. Hij kreeg de bal met zijn rug naar het doel aangespeeld, waarna hij vanuit de draai met een volley wist te scoren. Hoewel Ajax de betere ploeg was, beleefde Zeeburgia rond het uur een periode van dreiging. Het begon met een schot van afstand, die naast stuiterde, maar daarna ontstond ook een serieuze mogelijkheid. Ajax verloor de bal op eigen helft, waarna een tegenstander in kansrijke positie opdook. Het leek een niet te missen kans, maar de bal verdween toch over het doel.

Marley Alvarez Perez en Nash deden vervolgens weer iets terug namens Ajax. Eerstgenoemde had een goede individuele actie in huis, waarna hij Nash in staat stelde om te schieten. Hij haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit, maar zag zijn poging gekeerd worden. Eternal Barron was de volgende die het probeerde namens de Amsterdammers. Hij ontving de bal, kapte naar binnen en schoot, maar opnieuw stond de goalie van Zeeburgia in de weg. Het was het laatste echte gevaar van de wedstrijd, want na 84 minuten spelen vond de scheidsrechter het genoeg. Ajax O16 won met 1-0 van de leeftijdsgenoten van Zeeburgia.