Ajax kent zwaar einde Eredivisieseizoen: hoe is dat voor PSV en Feyenoord?

door Bart Veenstra 60

Bron Ajax Showtime

Ajax kent zwaar einde Eredivisieseizoen: hoe is dat voor PSV en Feyenoord?

door Bart Veenstra 60

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kent komend seizoen een behoorlijk zwaar einde van de jaargang. De Amsterdammers spelen in de laatste vijf wedstrijden van het seizoen tegen PSV, AZ, FC Groningen, FC Utrecht en FC Twente. De vraag is nu: hoe treffen PSV en Feyenoord het in de slotfase van het seizoen?

Allereerst kijken we nog eens naar het schema van Ajax in de laatste vijf wedstrijden. De Amsterdammers gaan in speelronde 30 op bezoek bij PSV. Dit duel wordt waarschijnlijk gespeeld op zondag 23 april. Na de bekerfinale - die op 30 april wordt gespeeld - volgen nog vier zware wedstrijden voor Ajax.

Zo speelt Ajax in speelronde 31 thuis tegen AZ, waarna in speelronde 32 de uitwedstrijd tegen FC Groningen wacht. In de laatste twee speelrondes van het seizoen speelt Ajax tegen FC Utrecht (thuis) en FC Twente (uit). Dat deze wedstrijden voor Ajax geen 'makkies' zijn, bleek wel in het vorige seizoen. Toen verloor Ajax in eigen huis van AZ én FC Utrecht, terwijl het op bezoek bij FC Twente niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel. Op bezoek bij PSV en FC Groningen werd wel gewonnen, al waren dit wel zwaarbevochten zeges.

Wie treffen PSV en Feyenoord in de slotfase van het seizoen?

Titelconcurrenten PSV en Feyenoord kennen een minder moeilijk einde van het seizoen dan Ajax. We kijken allereerst naar de laatste wedstrijden van PSV. De Eindhovenaren spelen in speelronde 30 logischerwijs tegen Ajax. Daarna spelen de Brabanders achtereenvolgens tegen Sparta Rotterdam (uit), Fortuna Sittard (thuis), sc Heerenveen (thuis) en AZ (uit). Op papier heeft PSV met AZ-uit nog één hele lastige wedstrijd, terwijl de overige duels 'te doen' moeten zijn.

Wanneer PSV en Ajax elkaar treffen in speelronde 30 speelt Feyenoord een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De Rotterdammers gaan daarna op bezoek bij Excelsior en treffen vervolgens Go Ahead Eagles in eigen huis. Feyenoord speelt daarna nog een uitwedstrijd tegen FC Emmen om het seizoen daarna af te sluiten met een thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Speelronde Ajax PSV Feyenoord
30 PSV (uit) Ajax (thuis) FC Utrecht (thuis)
31 AZ (thuis) Sparta (uit) Excelsior (uit)
32 FC Groningen (uit) Fortuna Sittard (thuis) Go Ahead Eagles (thuis)
33 FC Utrecht (thuis) sc Heerenveen (thuis) FC Emmen (uit)
34 FC Twente (uit) AZ (uit) Vitesse (thuis)

Kennen PSV en Feyenoord zware periodes?

PSV kent in de periode voor het WK enkele moeilijke wedstrijden. De Eindhovenaren spelen in aanloop naar de 'break' bijvoorbeeld thuis tegen Feyenoord, terwijl vlak voor het WK ook nog wedstrijden tegen Ajax (uit) en AZ (thuis) wachten. De Eindhovenaren gaan in die periode ook nog op bezoek bij sc Heerenveen en FC Groningen, maar het voordeel voor PSV is dat er geregeld ook duels zijn met clubs die normaliter in het rechterrijtje staan. Ook in de tweede seizoenshelft is dit het geval: PSV wisselt de moeilijke wedstrijden af met de op papier makkelijke wedstrijden, waardoor de Eindhoven nooit in een blok komen van meerdere hele lastige wedstrijden op een rij.

Voor Feyenoord breekt na het WK een lastige periode aan. De Rotterdammers hervatten in januari de Eredivisie met een uitduel bij FC Utrecht. Vervolgens wachten wedstrijden tegen FC Groningen (uit), Ajax (thuis), NEC (thuis), FC Twente (uit), PSV (thuis), sc Heerenveen (uit) en AZ (thuis). Het moge duidelijk zijn waar het zwaartepunt voor Feyenoord dit seizoen ligt in de Eredivisie.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.