Ajax heeft geen enkele speler op scherp staan in Europa League

door Bart Veenstra 31

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft geen enkele speler op scherp staan in Europa League

door Bart Veenstra 31

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft richting de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Marseille geen enkele speler op scherp staan. De Amsterdamse club moet donderdag winnen in Frankrijk om nog kans te behouden op een plek in de volgende ronde van de Europa League.

Omdat geen enkele speler op scherp staat bij Ajax kunnen spelers van de club alleen tegen een schorsing aanlopen wanneer een rode kaart wordt gepakt in het uitduel met Olympique Marseille. In de Europa League wordt een speler geschorst vanaf zijn derde gele kaart. De teller is ingegaan bij aanvang van de groepsfase. Daarna volgt een schorsing vanaf de vijfde, zevende, negende, etc. gele kaart. Wanneer Ajax na de winterstop in de Conference League zou uitkomen, worden de gele kaarten meegenomen naar dat toernooi. De gele kaarten vervallen ná het spelen van de kwartfinales.

Tot nu toe pakte Ajax weinig kaarten in de Europa League. Steven Berghuis, Brian Brobbey en Josip Šutalo staan op één gele kaart. Zij mogen dus nog één gele kaart pakken, voordat zij op scherp staan. Silvano Vos kreeg in het thuisduel met Olympique Marseille twee gele kaarten en dus rood. Hiervoor is hij al een wedstrijd geschorst geweest, waardoor hij nu weer 'op nul' staat. Opvallend genoeg kreeg geen enkele Ajacied een gele kaart in de twee verloren duels met Brighton & Hove Albion.

Mogelijke scenario's voor Ajax

Ajax heeft nog altijd kans om de volgende ronde van de Europa League te bereiken. Daarvoor is de opdracht aan Amsterdamse zijde duidelijk: er moet gewonnen worden van Olympique Marseille én van AEK Athene. Daarnaast moet de club hopen dat in de laatste speelronde Brighton & Hove Albion wint van Olympique Marseille. In dat geval zou Ajax de Franse topclub nog voorbij kunnen gaan.

Een andere mogelijkheid is wanneer Ajax zijn laatste twee wedstrijden wint en Brighton zijn laatste twee wedstrijden verliest. In dat geval zou Ajax op acht punten eindigen, terwijl Brighton en AEK Athene in dat geval op zeven punten eindigen. Zover is het nog lang niet, al is één ding duidelijk richting donderdag: bij een gelijkspel of nederlaag zal Ajax na de winterstop in ieder geval niet uitkomen in de Europa League en zou het zelfs moeten vrezen voor Europese uitschakeling.

Gele kaarten in Europa League:

Steven Berghuis: 1
Brian Brobbey: 1
Josip Šutalo: 1
Silvano Vos: 2 *

Huidige stand in Groep B van de Europa League

1. Olympique Marseille 4 - 8 (10-6)
2. Brighton & Hove Albion 4 - 7 (8-5)
3. AEK Athene 4 - 4 (5-8)
4. Ajax 4 - 2 (4-8)

Schema laatste twee speelrondes in Groep B van de Europa League

30 november, 18.45 uur: AEK Athene - Brighton & Hove Albion
30 november. 21.00 uur: Olympique Marseille - Ajax

14 december, 21.00 uur: Ajax - AEK Athene
14 december, 21.00 uur: Brighton & Hove Albion - Olympique Marseille

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Poll: Ajax moet ook na de winter Europees spelen!
0%
0%
Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.