Ajax heeft nog altijd een 'reële' kans om door te gaan in Europa League

door Bart Veenstra 141

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft nog altijd een 'reële' kans om door te gaan in Europa League

door Bart Veenstra 141

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft - hoe gek dat op dit moment misschien ook klinkt - nog altijd kans om de volgende ronde van de Europa League te bereiken. De Amsterdammers pakten pas twee punten, terwijl de concurrenten AEK Athene (vier), Brighton & Hove Albion (zeven) en Olympique Marseille (acht) al (veel) meer punten dan Ajax hebben.

Toch heeft Ajax - ook na de nederlaag tegen Brighton & Hove Albion - nog altijd een kans om de volgende ronde te bereiken. De kans dat de ploeg van John van 't Schip de volgende ronde bereikt, is misschien wel realistischer dan het op dit moment lijkt. Heel simpel gezegd: Ajax moet winnen van Olympique Marseille en AEK Athene en hopen dat Brighton & Hove Albion in eigen huis wint van Olympique Marseille. Gebeurt dat, dan is Ajax door naar de volgende ronde van de Europa League.

Onderling resultaat telt boven doelsaldo in groepsfase Europa League

Hoe kan dat? Ajax wordt in deze groepsfase mogelijk gered door een belangrijke UEFA-regel. De Europese voetbalbond heeft namelijk als regel dat het onderling resultaat in de groepsfase telt boven het doelsaldo mochten twee ploegen met hetzelfde puntenaantal eindigen. Ajax heeft nu zes punten minder dan Marseille, maar zou met nog twee duels te gaan nog op hetzelfde puntenaantal als de Franse topclub kunnen eindigen. Vanwege het eerdere 3-3 gelijkspel in Amsterdam zou een zege - die Ajax sowieso moet behalen - in Frankrijk genoeg zijn om de onderlinge strijd met Olympique Marseille te winnen.

Duidelijk is wel dat Ajax én op bezoek bij Olympique Marseille moet winnen én in de Johan Cruijff Arena van AEK Athene moet winnen. In dat geval eindigt Ajax op acht punten. Marseille kan alleen nog op acht punten eindigen als het de laatste twee duels - waarvan één tegen Ajax - verliest.

In de laatste speelronde gaan de Fransen op bezoek bij Brighton & Hove Albion. De vraag is dan wel in welke hoedanigheid Brighton die slotwedstrijd aangaat. Als Brighton namelijk op bezoek bij AEK Athene weet te winnen, plaatst het zich voor de volgende ronde van de Europa League. Is er in dat geval nog iets om voor te spelen tegen Marseille? Ja, dat is er ook in dat geval nog steeds. De groepswinnaar van de Europa League ontloopt namelijk de tussenronde van dit toernooi. Voor Brighton zou dat in het drukke schema als Engelse ploeg twee duels schelen en bovendien is het direct zeker van de achtste finales van het toernooi.

Ajax moet bij de eerste twee eindigen om te overwinteren in de Europa League. Bij een derde plaatst vervolgt de club zijn Europese avontuur dit seizoen in de Conference League. Wanneer het als nummer vier eindigt, is het Europese seizoen voorbij.

Huidige stand in Groep B van de Europa League

1. Olympique Marseille 4 - 8 (10-6)
2. Brighton & Hove Albion 4 - 7 (8-5)
3. AEK Athene 4 - 4 (5-8)
4. Ajax 4 - 2 (4-8)

Schema laatste twee speelrondes in Groep B van de Europa League

30 november, 18.45 uur: AEK Athene - Brighton & Hove Albion
30 november. 21.00 uur: Olympique Marseille - Ajax

14 december, 21.00 uur: Ajax - AEK Athene
14 december, 21.00 uur: Brighton & Hove Albion - Olympique Marseille

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.