Ajax verliest ook in eigen huis van Brighton & Hove Albion

door Jon van Dam 5930

Ajax heeft ook de thuiswedstrijd tegen Brighton & Hove Albion niet in een zege kunnen omzetten. De ploeg van John van ’t Schip verloor het Europa League-duel met 0-2. Namens de bezoekers zorgden Ansu Fati en Simon Adingra voor de doelpunten.

De wedstrijd was acht minuten oud toen veteraan James Milner zich moest laten vervangen vanwege een blessure. Hij werd vervangen door Billy Gilmour. Ajax kwam al snel op achterstand in de Johan Cruijff ArenA. Een foute pass van Silvano Vos leidde de aanval van de Engelsen in. Adingra stak vervolgens Fati weg. De van FC Barcelona gehuurde Spanjaard rondde beheerst af en zette Brighton & Hove Albion op een 0-1 voorsprong.

Ajax, dat met het jongste basiselftal in Europa speelde sinds het duel met Molde FK in oktober 2015, was in de eerste helft niet bij machte om tot kansen te komen tegen de Engelse ploeg. Het grootste moment van opleving was in de 33e minuut, toen Brian Brobbey een flinke duw kreeg van een Brighton & Hove Albion-verdediger. Zowel scheidsrechter Nikola Dabanović als de VAR zagen er geen overtreding in.

Na rust zette Van ’t Schip meteen zijn eerste troef in. Chuba Akpom verving Kenneth Taylor, waardoor de thuisploeg nadrukkelijk op zoek wilde gaan naar de gelijkmaker. Ondanks de aanvallende intenties van Ajax, was het Brighton & Hove Albion dat na 53 minuten de score verdubbelde. Ajax stond achterin niet goed, waardoor Fati ongestoord een pass kon versturen naar Adingra. De Ivoriaan rondde vervolgens knap af in de verre hoek.

Vlak na de 0-2 besloot Van ’t Schip om een dubbele wissel toe te passen. Borna Sosa en Carlos Forbs kwamen binnen de lijnen voor Anton Gaaei en Kristian Hlynsson. In de daaropvolgende minuten werd Brighton & Hove Albion tot tweemaal toe gevaarlijk. Eerst tikte Diant Ramaj een gevaarlijke corner van Pascal Gross over de lat, terwijl Kaoru Mitoma even later over het Amsterdamse doel schoot.

Ajax pas laat in tweede helft gevaarlijk

In de 74e minuut, twee minuten na de wissel van Benjamin Tahirović voor Vos, was Ajax dichtbij de 1-2. Na een combinatie tussen Akpom en Forbs kwam Brobbey in scoringspositie. De spits raakte beide palen, waardoor Ajax uiteindelijk op miraculeuze wijze niet tot scoren kwam. Even later kwam Georges Mikautadze binnen de lijnen voor Devyne Rensch. De aanvallende wissel leidde direct tot een kans. Mikautadze stak Forbs weg, maar de Portugees werd net gehinderd op het moment van uithalen.

In de 83e minuut kreeg Akpom een kans om iets terug te doen namens Ajax. De Engelsman schoot in het drukke strafschopgebied recht in de handen van keeper Bart Verbruggen. In de slotminuten van de wedstrijd lukte het Ajax niet om verdere kansen te creëren. Brighton & Hove Albion bleef makkelijk overeind en hield de thuisploeg ver van het vijandelijke doel af. Na 94 minuten floot de Montenegrijnse arbiter voor het einde van de wedstrijd.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gaaei (Sosa 57'), Rensch (Mikautadze 78'), Šutalo, Hato; Vos (Tahirović 73'), Taylor (Akpom 46'), Hlynsson (Forbs 57'); Berghuis, Brobbey, Bergwijn.

Wissels Ajax:

Pasveer, C. Setford, Akpom, Forbs, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Sosa, Ávila, Tahirović, Godts, Martha.

Opstelling Brighton & Hove Albion:

Verbruggen; Veltman, Van Hecke, Dunk (Igor 46'), Milner (Gilmour 8'); Dahoud (Estupiñán 65', Baleba 77'), Gross; Adingra, Fati (Ferguson 65'), Mitoma; João Pedro.

Wissels Brighton & Hove Albion:

McGill, Steele, Baleba, Buonanotte, Duffus, Estupiñán, Ferguson, Gilmour, Hinshelwood, Igor, Lallana, Webster.

0-1 Ansu Fati (14')
0-2 Simon Adingra (53')

- John van 't Schip ziet Ajax - Brighton & Hove Albion als een finalewedstrijd en wil 'als Ajax' voor de dag komen;

- Lees hier de voorbeschouwing van Ajax Showtime op de wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion!