'Ajax en Nederlands voetbal krijgen vanaf 2025 serieuze klap wegens verbod op goksponsoring'

door Jesse ter Haar 201

Bron Voetbal International

'Ajax en Nederlands voetbal krijgen vanaf 2025 serieuze klap wegens verbod op goksponsoring'

door Jesse ter Haar 201

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax en de rest van het Nederlands voetbal krijgen vanaf 2025 serieus te maken met een verbod op goksponsoring, zo legt Voetbal International uit. De sponsoring van de gokwereld in de breedste vorm vormt momenteel vijf tot acht procent van de gehele economie van het Nederlands voetbal. Bovendien sloot Ajax niet lang geleden een deal met Unibet.

'Hiermee valt in feite een hele kamer in je sponsorhuis weg', zo vertelt Eric Konings, voormalig consultant voor onder meer de Nederlandse Online Gambling Association (NOGA). 'Clubs kunnen deze deals ook niet vervangen. Dat is zo bij een hoofdsponsor op het shirt, maar dit waren nieuwe partnerships, zoals clubs die ook al hadden voor verzekeraars en energiebedrijven.'

Zodoende zijn de leidingen van de Nederlandse clubs niet blij met het naderende verbod. 'Clubs zijn verbolgen', zo valt te lezen. Voetbal International kreeg maandag meerdere directeurs aan de lijn en leerde dat men overweegt een statement naar buiten te brengen. Een gang naar de Europese Commissie en een lobby in de politiek op andere gedachten te brengen, worden genoemd.

Het reclameverbod zat er al aan te komen, maar het was nog niet direct duidelijk dat ook sponsoring daaronder zou vallen. Dat blijkt dus wel het geval. 'Toen vorige week donderdag een motie van een SP-kamerlid in stemming werd gebracht om sponsoring onder het reclameverbod te laten vallen, stemden vrijwel alle partijen voor, behalve onder meer VVD en FVD', zo schrijft men. Het verbod is overigens gericht op 'ongerichte reclame', niet op doelgerichte gokreclame.

KNVB komt met reactie

Tot slot liet ook de KNVB zich uit over de wetsverandering vanaf 2025. 'Een sponsoringverbod heeft zeer vergaande financiële gevolgen. De effecten van de coronacrisis zijn nog steeds voelbaar in het betaald voetbal door het gemis van publiek in de stadions. Dit verbod raakt de bedrijfsvoering opnieuw. De sector gaat daarom nu eerst goed kijken naar het voorstel van het kabinet. Clubs, leagues en sportorganisaties komen op korte termijn met een gezamenlijke reactie in de vorm van een sectorplan. Dat we zullen bespreken met de Tweede Kamer en kabinet.'

De competities liggen stil, maar op dinsdag 12 en woensdag 13 juli rolt de bal voorop. Er staan weer wedtips op een rijtje!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties