Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Wordt Ünüvar de vijfde zestienjarige debutant?

FinnDekker, 22-01-2020 om 18:35, 14254 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Met zestien jaar en 223 dagen kan Naci Ünüvar zich woensdagavond bij een select groepje piepjonge debutanten voegen. De spelmaker zit namelijk bij de selectie voor het duel met SV Spakenburg in de KNVB Beker. Het betreft zijn eerste plekje bij de A-selectie voor een officieel duel, nadat Ünüvar in Qatar op het trainingskamp wel al zijn officieuze debuut maakte, tegen KAS Eupen.

In 2018 debuteerde Ryan Gravenberch met zestien jaar en 130 dagen als jongste Ajacied ooit, in de kraker tegen PSV die verloren ging. De middenvelder stootte daarmee Clarence Seedorf na ruim 25 jaar van de troon. De oud-Ajacied maakte zijn debuut in 1992 met een leeftijd van zestien jaar en 241 dagen. Seedorf viel destijds in tegen FC Groningen. In tegenstelling tot Gravenberch won Seedorf wel tijdens zijn debuut. In het Oosterpark werd het 0-3 voor de Amsterdammers.

Vurnon Anita is de nummer drie op de lijst met zestien jaar en 349 dagen. Ook hij debuteerde tegen FC Groningen, in het seizoen 2005-2006. Richard Sneekes is tot slot de vierde en laatste zestienjarige debutant van Ajax. In oktober van 1985 viel Sneekes drie dagen voor zijn zeventiende verjaardag in tegen HFC Haarlem. Ondanks zijn vroege entree kwam de middenvelder echter amper meer in actie voor de hoofdmacht.

Mocht Ünüvar woensdag daadwerkelijk debuteren, dan is de rechtspoot de vijfde zestienjarige debutant ooit. Hij 'verslaat' dan Seedorf met achttien dagen en wordt daarmee de nieuwe nummer twee achter Gravenberch. De jongste doelpuntenmaker worden gaat al niet meer. Ook die eer is aan Gravenberch, die drie dagen na zijn debuut tegen PSV trefzeker was tegen HVV Te Werve.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
De jongste met een doelpunt, zoals het hort bij AJAX.
0 0
FrankBeton
Ja .
0 0
smokum
De jongst scorende debutant kan hij nog wel worden, de jongst scorende Ajacied alleen niet ;-)
1 0
amthree
Als hij niet tegen amateurs mag spelen in de beker...
0 0
Web
Gaat wel een helft spelen, heerlijk om naar uit te kijken
1 0
wolterx
Ja, dat gaat hij worden.
4 0