Cruyff Foundation overweegt juridische stappen tegen Kok

BartVeenstra, 14-11-2019 om 12:45, 8379 views, Cruyff Foundation |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Cruyff Foundation overweegt juridische stappen te nemen tegen schrijver Auke Kok. Aanleiding hiervoor is de uitzending van De Wereld Draait Door van woensdag 13 november, waarin Kok uitspraken heeft gedaan over de inkomsten die Johan Cruijff uit de Cruyff Foundation zou hebben gekregen.

Die informatie is ook in de biografie, die Kok geschreven heeft, opgenomen. Op de site schrijft de foundation: 'De Johan Cruyff Foundation is geschokt door deze uitspraak, welke zij omschrijft als volstrekte onzin. De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff. Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privé activiteiten van Johan. De Cruyff Foundation is altijd transparant over de inkomsten en de uitgaven. Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen.'

De Cruyff Foundation geeft daarnaast aan dat jaarlijks door een externe accountant een goedgekeurd jaarverslag wordt gepubliceerd. Dit jaarverslag is openbaar toegankelijk. 'Als Auke Kok de moeite had genomen om contact op te nemen met de Cruyff Foundation, had hij de over de juiste feiten kunnen beschikken. Daarnaast wordt er verantwoording afgelegd aan het CBF, Toezichthouder Goede Doelen. De Cruyff Foundation overweegt juridische stappen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ginoajax1
Het blijkt dus niet te kloppen. Graaier Van Nieuwkerk moet dit rectificeren in zijn programma.
0 0
Babangida83
Volgens mij is t meeste wel gezegd over Cruijff. Zou niet weten waarom je na zijn dood - als hij zich niet meer kan verdedigen - iemand nog helemaal de grond in wil boren met een boek. Dat vind ik beetje een rare eigenschap. Eigenlijk erg laag.
1 0
Ajax114
Het jaarrapport van de foundation geeft toch voldoende duidelijkheid. Ik denk dat hij wellicht wel een miljoen bij elkaar heeft verdiend maar buiten de foundation om door zich te laten betalen voor het verschijnen bij bepaalde evenementen .
3 0
FrankBeton
Ik hoorde vanavond een interview met Frits Barend op de radio, die klonk niet heel erg overtuigend tien hij Cruijff verdedigde.

ZÉKER niet toen het vreemdgaan ter sprake kwam.
0 -2
BokkieBokstra
Ha ha!
0 -1
FrankBeton
27

Aiiiiii .... als dit de waarheid blijkt te zijn en ook de verhalen dat hij Danny regelmatig bedrogen heeft, de waarheid blijken te zijn ..... daar moet ik eigenlijk niet over nadenken ..

Maar iemand is onschuldig totdat schuld is bewezen.

Ik denk dat Auke zijn borst kan natmaken. 
Óf de JC Foundation ....
0 0
Snellejapie
Ik geloof er geen zak van. Zou Cruijff nooit doen, die betaalde die Cruijff courts deels uit eigen zak omdat hij speciaal iets terug wou doen voor kinderen die niet zoveel geluk of talent hadden als hij. Zelfs tijdens zijn periode in Amerika gaf hij gratis trainingen aan gehandicapte kinderen. Geloof je het niet dan check je de docu even. Cruijff zei daar overigens nooit wat over, want zo was hij niet.

Spugen op Cruijff is spugen op het Ajax shirt. Auke, je bent een minne vent die zich diep zou moeten schamen.
5 -3
Caelintroy
Lekker boeiend allemaal. Wat kunnen wij Nederlanders ons druk maken om fokking gelul allemaal. Djeezus, laten we lekker foetballuh kijken ofzo
0 -4
31xAjax
Cruijff was geen Duivel maar hij was zeer zeker ook geen heilige. En dat hij een geldwolf was dat is al lang geen geheim meer. Ik zou me voor kunnen stellen dat Cruijff presentaties gaf of andere activiteiten deed waarbij een deel van het honorarium naar de foundation ging en een deel naar hemzelf, niks mis mee toch???
3 -9
je
Ji spoort niet knaapje waar zijn jou feiten?
Je roept maar wat roeptoeter
4 -4
31xAjax
lees je wel?
2 -3
Ginoajax1
Mijnheer van Nieuwkerk verbaast zich erover dat Cruyff een miljoen krijgt van de Cruyff foundation.
Dat dus niet klopt. Ik verbaas mij erover dat van Nieuwkerk 5 ton per jaar verdient bij de NPO. Wat een mafkees.
4 -1
MitsjollAjax
Iets met appels en peren
1 -2
BokkieBokstra
Ik hoop op een rechtzaak, dat zou wel passen bij een biografie over Cruijff. Maar net het fragment nagekeken, maar zo dramatisch is het toch allemaal niet? Kok praat er heel aardig over, ook over Cruijff. Het heeft ook al eerder gestaan in de diverse boeken over Cruijff, het is een man van conflicten en het gaat ook vaak over geld. Zijn hele carriere door. Nou en dan ontving hij wat van zijn foundation wat dan nog?
1 -4
Joodhannus73
Wat dan nog? Mensen doneren in de veronderstelling dat het naar goede doelen gaat en niet naar de klerengardarobe van Danny Cruijff... Bij elk ander persoon zou dit oplichting heten, behalve bij Cruijff. Als een politicus al iets discutabels declareert staan we met z'n allen op de kop. En dit is geen Balkenende-norm bedragje. Dat voor een goede doelen stichting... Overwegen naar de rechter is natuurlijk kul. Dan ga je naar de rechter....
1 -3
MitsjollAjax
Applaus voor deze reactie. Cruijff is een held maar mensen moeten even hun ajax en cruijff bril afdoen in deze situatie. Als dit waar blijkt zijn (wat ik toch wel aanneem) , dan zouden cruijff en de foundation zich diep moeten schamen. Op een jaarlijkse opbrengst van 6 miljoen 1 miljoen in eigen zak steken..... Dat mag niemand en eigenlijk iemand op een voetstuk zeker niet.

Deze berichten doen niks af aan de voetballer cruijff, mensen die het moeilijk vinden dat hun held hier aangepakt word moeten objectief zijn.
Hoe kijken jullie bijvoorbeeld naar de kwaliteiten van tiger Woods? Of de zangkwaliteiten van Michael Jackson? Of de voetbal kwaliteiten van C. Ronaldo? Hoe goed je ook kan voetballen, iedereen hoort zich aan de regels te houden
0 0
Radie125
d d d da da da dat v hi vin vind i i ik niet moe niet eerlijk
1 -5
Red Devil
Lekker boycotten dat boek.
5 -4
alvin01
Koop anders het boek van Piet Keizer.
2 0
Martano
Ontkenning Cruyff Foundation overtuigt mij als er ook daadwerkelijk juridische stappen volgen.
3 0
Joseph
zielige vent die, zoals zo velen, over de rug van Cruijff iets wilt verdienen. Ik hoop dat ze hem hard aanpakken.
4 -2
Ajax4xbestevaneuropa
Leuk trucje om je boek te promoten.Met smeuige verhalen komen en je verrijken over de rug van een ander.Gaat de opbrengst van het boek ook naar de cruyff foundation auke? Cruyff stond jaarlijks te sporten met gehandicapte kinderen, opleidingen voor jonge topsporters,200 trapveldjes wereldwijd voor de jeugd, maar meneer kok praat over dingen zodat mensen negatief over johan gaan denken.De beste europese speler van de vorige eeuw he, niet door nederlanders gekozen maar door europeanen die hem blijkbaar zo hoog hebben zitten.100 jaar voetbal en niet iemand van madrid united milan barca was de beste van de eeuw, maar een ajacied.
6 -1
fanforeffer
Moet de Foundation op elke vraag van elke flut journalist uitgebreid antwoord geven want anders schrijven ze maar wat op ?
2 -1
Maxwell_5
Als foundation of stichting zou je transparant moeten zijn, journalist of niet. En zeker een beetje aandachtsgeile journalist gaat ergens een verhaal in zien als je geheimzinnig gaat doen over je in en uitgaven.
0 0
deeftherave
Moet je zomaar zulke onzin laten gaan? Het is wat anders dan iemand die zegt dat de buurman buiten de pot pist he. Je hebt voor sponsorgelden en subsidie etc liever niet dat zoiets blijft plakken en eigen leven gaat leiden. Dat heet imagoschade. Maar idd, je zou liefst je neus voor ophalen.
5 0
Hans Kraay Jr.
Auke kok sucker.
6 0
Cruijffthebest
Hoop dat de Foundation hem aanklaagt wegens smaad en het boek of de handel uit moet of er komt een gecorrigeerde uitgave, simpel!
6 0
MisterAFCA
Het vervelende is dat ik hem vandaag al in de winkels heb zien liggen en dat het leed al is geschied. Daarbij heeft die Cock precies wat hij wil: publiciteit en vele die erover praten. Erg jammer...
1 0
Mocrodammerr
Kok heeft gezegd dat hij 3x (?) contact had opgenomen met de foundation.. zij wensten niet mee te werken. daarom voelde hij zich genoodzaakt om het toch wel op te schrijven vanwege de 3 bronnen
1 -5
Cruijffthebest
Beter luisteren naar wat Kok zei, dan had je deze onzin NIET opgeschreven, Kok 2!
3 0
Mocrodammerr
Mathijs zei je moet minimaal 2 bronnen hebben.. Kok had er 3. "3 onafhankelijke bronnen die daar zeer dicht op zaten" over wederhoor bij de foundation heeft hij letterlijk gezegd "ik heb ze van tevoren benaderd en zij wilden niet reageren". dus wassup met jou dan?
1 -2
JanTa
Wel of niet waar, Cruyff blijft toch mijn held en de rest is bijzaak.
0 0
Cruijffthebest
Het gaat om het feit dat ze niet wilden meewerken aan het boek, dat wil nog niet zeggen dat als je iets hebt, dat dan niet even moet nachecken bij een organisatie die het betreft. Controleren heet dat en niet klakkeloos opschrijven wat zogenaamde betrouwbare bronnen zeggen. Ze kunnen zoveel zeggen!!!
0 0
de-Ajacied
DWDD en Matthijs kozen bij de fluwelen revolutie ook al partij tegen Cruijff. Altijd maar: ‘voor de voetballer Cruijff veel bewondering, ..maar over de persoon..’
Daarvoor schopte Cruijff teveel tegen de schenen van het elitegroepje op de grachtengordel en Hilversum
8 -2
BokkieBokstra
Eerst maar eens lezen en dan oordelen. Auke Kok heeft een prachtboek geschreven over het WK 1974 en heb wel meer mooie boeken van hem gelezen. Ben dus benieuwd wat hij ervan gemaakt heeft. Net verschenen boek over Cruijff en het jaar bij Feyenoord gelezen, een mooi boek, aanrader.
2 -7
Aspers73
Misschien moet K-K-Kok een boekje gaan schrijven over hoe de Oranjes stelselmatig geld wegsluizen via allerlei constructies etc. Véél interessanter.
10 0
AFCAwooz
Als je een biografie schrijft over johan en je komt dit op het spoor, is het toch juist interessant om het er in te zetten. Kok had het alleen wat beter uit moeten zoeken. Zeker als de foundation zegt dat dat jaarverslag gewoon openbaar is.
1 0
Onpartijdig
Ik had al wel het idee dat de Foundation jaarlijks een externe accountant had die alles nakeek. Mochten zij gelijk hebben, dan moet je Kok gewoon aanklagen voor smaad.

Vooral omdat het gaat over iemand die zichzelf niet meer kan verdedigen, en dit onderwerp in het boek is gezet puur voor de commercie ervan , schiet het mij in de verkeerde keelgat.

Hoe de waarheid ook is... feit blijft dat de Johan Cruijff Foundation voor heel veel mensen in Nederlands belangrijk is (geweest). Laten we dat vooral blijven onthouden
4 0
Bjorn
Meneer Kok moet zich diep schamen.
4 -2
stefanwillem
Direct aanklagen dat aandachtsgeile b-auteurtje en dat tranentrekkende linkse programma van die van Nieuwkerk ook meteen van de buis af lazeren.
Links lullen en rechts vullen van de belastingcenten.
4 -3
GotnohairWedontcare
‘Rechts vullen van de belastingcenten’ heeft iets onnatuurlijks.
1 0
talent020
ik zou het zeker toejuichen, Van Nieuwkerk zijn DWDD kijk ik.in iedergeval niet meer
6 0
Restored
Gewoon aanklagen voor smaad, snap ook niet waarom er iemand wéér een boek schrijft over Cruijff en dan ook nog claimen dat je geen sensatiejournalist bent terwijl je daar bij DWDD zit te lullen met je anonieme (lees: niet bestaande) bronnen
6 0
Web
Niet handig van Auke Kok, het ging in die uitzending ook over andere dingen, waar ik niet blij van werd.
0 0
blx
Auke Kok moet ook weer boeken verkopen, zie ik. En laten we eerlijk zijn, boeken over sporters zijn niet heel interessant zonder iets smeuïgs.
2 0
Ajax114
Ik vond die Auke altijd meer negatief over Cruijff praten dan positief. Hele nare man en verdenk Henrichs opdracht te hebben gegeven aan die Auke om zo'n naar boek te schrijven. Laat het boek links liggen en hoop met mij iedereen. Dat het uiteindelijk maar ergens bij het kruidvat komt te liggen voor 2 euro.
3 -2
Ajax412
Weer een vies, smerig trucje om naamsbekendheid voor je boek te genereren. Gooi een smerige roddel de wereld in en iedereen heeft het een week lang over je boek, shake ya money maker.
2 -2
Spitz
Pak die Kok maar aan. Zelf scoren met een flutbiografie over de rug van een ander. Stel ik schrijf een biografie over premier Rutte. Vol met gegis en andere onzin. Reken maar dat dit verkoopt. Kassa. Kok kan dit boek uit de handel halen en wat mij betreft krijgt hij een enorme claim aan de kont.
5 -2
MisterAFCA
Heel goed, we zijn er bij uitstek in dit land, heel goed in om mensen bij leven maar verdomme ook nog erna door de mangel te halen. Ik snap de smerigheid hiervan oprecht niet. Cruijff was zeker geen lieverd maar de beste man kan zich op geen enkele manier meer verdedigen. De semi verongelijkte vraagstelling van v. Nieuwkerk was tenenkrommend. De beste man verdiend ruim boven de Balkenende norm maar hé, hij vind zichzelf dan ook een presentator van de buitencategorie en dat mag vorstelijk beloond worden... Toch Mathijs? Het willens en wetens reclame maken in zijn programma voor producten die tegen de regels van de reclame code commissie ingaan nemen we op de koop toe en daar bieden we achteraf wel onze ‘oprechte’ excuses voor aan. Maar niet nadat we onszelf over de rug van de belastingbetaler flink verrijkt hebben. Walgelijk dit. Laat de man rusten in vrede en probeer niet over zijn lijk en goede naam jezelf en je programmaatje te verrijken. Smeerlap! Inclusief de man die dit de wereld in slingert, ga je schamen!
21 -5