Resterend programma Ajax en PSV tot winterstop

BartVeenstra, 27-10-2018 om 14:40, 25031 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Met nog acht wedstrijden voor de winterstop te gaan heeft PSV nog altijd een voorsprong van vijf punten op runner-up Ajax. Richting de competitiepauze is het om die reden eens interessant om te kijken naar het resterende programma van beide ploegen. Wie treffen beide ploegen nog en wat worden de moeilijke affiches?

Programma Ajax

Richting de winterstop speelt Ajax nog vier keer thuis en vier keer uit. Allereerst wacht de Amsterdammers zondag de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. 'Normaal gesproken' moet Ajax die wedstrijd kunnen winnen. Van de laatste vijf ontmoetingen in Amsterdam won Ajax er vier, terwijl in het seizoen 2014/2015 met 0-0 gelijk werd gespeeld.

Vervolgens speelt Ajax thuis tegen Willem II. In de hele geschiedenis won Willem II pas één keer in Amsterdam. Die nederlaag, in de zomer van 2016, bleek achteraf wel een heel dure te zijn geweest. Daarna gaat Ajax op bezoek bij Excelsior. Van de laatste vijf ontmoetingen in Rotterdam won Ajax er vier. In 2017 speelde Ajax er met 1-1 gelijk en ook dit puntenverlies bleek achteraf heel duur.

Vervolgens breekt een interlandperiode aan, waarna Ajax op bezoek gaat bij NAC Breda. Van de laatste vijf ontmoetingen werden er vier gewonnen. Vorig seizoen werd het er zelfs 0-8 in het voordeel van Ajax. Een week later speelt Ajax thuis tegen ADO Den Haag. In de meeste gevallen zegeviert Ajax tegen de Hagenaars, maar eens in de zoveel jaren weet ADO Den Haag een puntje of soms zelfs drie (zoals in 2010) te pakken. Vorig jaar eindigde het treffen in Amsterdam nog in 0-0.

Daarna speelt Ajax op bezoek bij PEC Zwolle. Er waren tijden dat Ajax het lastig had met de Zwollenaren, de ploeg was zelfs een soort angstgegner van Ajax, maar de laatste jaren gaat het de Amsterdammers wat makkelijker af. De laatste drie duels in Zwolle werden gewonnen. Het weekend na de laatste Champions League-wedstrijd speelt Ajax thuis tegen De Graafschap. De Amsterdammers verloren in eigen huis nog nooit van de club uit Doetinchem en het laatste gelijkspel in Amsterdam dateert van het seizoen 1998-1999.

De laatste wedstrijd voor Ajax voor de winterstop is op papier een heel moeilijke. Ajax treedt dan aan tegen FC Utrecht en tegen die tegenstander heeft Ajax het altijd moeilijk. Van de laatste tien ontmoetingen in de Domstad won Ajax er slechts twee, werd het vier keer gelijk en won FC Utrecht er vier. Een pittige kraker, zo vlak voor Kerstmis.

Programma PSV

Zaterdagavond gaat PSV op bezoek bij FC Groningen. Op basis van de laatste jaren geen makkelijk duel voor PSV. Zo eindigde het duel in Groningen vorig seizoen in een 3-3 gelijkspel en ook het jaar ervoor won PSV niet: 1-1. In maart 2016 won PSV voor het laatst bij FC Groningen. Destijds werd het 0-3.

Vervolgens treden de Eindhovenaren in eigen huis aan tegen Vitesse. Normaal gesproken een driepunter voor PSV, al was er een paar jaar geleden toch een uitzondering. In december 2013 eindigde het duel in het Phillips Stadion in een grote zege voor Vitesse: 2-6. Na een midweekse uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur gaat PSV vervolgens op bezoek bij De Graafschap. De laatste keer dat PSV punten verloor op De Vijverberg was in 2010, de laatste ontmoeting in Doetinchem eindigde in een doelpuntrijke 3-6 zege voor PSV.

Na de interlandperiode speelt PSV in eigen huis tegen SC Heerenveen. Een tegenstander waarmee PSV het de laatste jaren, ook thuis, erg moeilijk mee heeft. Vorig seizoen eindigde het duel bijvoorbeeld in een 2-2 gelijkspel en het seizoen daarvoor won PSV ternauwernood met 4-3. Van de laatste vijf ontmoetingen in Eindhoven won PSV er slechts twee, drie keer eindigde het treffen onbeslist.

In het eerste weekend van december wacht PSV opnieuw een lastige wedstrijd. De Eindhovenaren treden dan in Rotterdam aan tegen Feyenoord. Vorig seizoen speelde het er twee keer: in de beker werd met 2-0 verloren, terwijl in de competitie met 1-3 werd gewonnen. Kijken we naar de resultaten van de laatste jaren zijn vooral zeges van Feyenoord te noteren.

Vervolgens treedt PSV thuis aan tegen Excelsior. Normaal gesproken een zekerheidje, al eindigde het duel in het seizoen 2015/2016 nog in een gelijkspel. Daarna wacht PSV een lastige uitwedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo. De Almeloërs zijn bezig aan een goed seizoen, wonnen in eigen huis al eens eerder van PSV, pakten eerder dit seizoen een punt tegen Ajax, waardoor PSV gewaarschuwd zal zijn.

De laatste wedstrijd voor de winterstop voor PSV is thuis tegen AZ. Ondanks dat AZ een subtopper is, wint het eigenlijk nooit in Eindhoven. Zelfs een gelijkspel zit er vaak niet in de laatste jaren. De laatste keer dat PSV in eigen huis niet won van AZ was in het seizoen 2008/2009 toen het treffen in een 2-2 gelijkspel eindigde.


Het resterende programma van Ajax en PSV tot de winterstop. Beide ploegen spelen voor de winterstop nog acht keer in de Eredivisie en bovendien wachten er nog duels in het bekertoernooi en de Champions League.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Stamstadam
Joepie we mogen weer
1 0
markk
You had one job. Cassiera
2 0
niquedegraaff
Van ons rijtje vind ik FC Utrecht en Feyenoord de twee grootste hordes.
Zet daar Vitesse, Feyenoord, AZ voor hun tegenover.
2 0
Bky
Heracles uit voor hunnie.
0 0
Ajaxtrouw
Precies Utrecht....
Na de winterstop wordt het alleen maar makkelijker voor PSV, wij CL en zei niet...
1 -1
de_pitbull
zei?
0 0
OmeMichel
34x winnen zullen ze zeer waarschijnlijk niet doen, maar vanavond gaan de punten gewoon mee naar Eindhoven vrees ik.
1 0
chino
Groningen gaat sowieso winnen vanavond. Buijs slingert de boel aan de gang.
1 -2
AFCA4L
Ze staan al voor 1-0
0 0
chino
1 kans psv en 1-1.
Wel een typisch spel van een ploeg onder Buijs vandaag. Op momenten hoog press en veel direct spel met gif. Alleen missen ze duidelijk kwaliteit. Die Zeefuik is toch echt een drama.
0 0
niquedegraaff
Helaas weer een psvtje in de blesure tijd.
1 0
Nijmegenaar
We moeten alles op alles zetten om vanaf nu alles te gaan winnen, toch? ;)
0 -1
Bobbaasje
Uit bij feijenoord en Heracles zie ik ze wel punten verspelen.
4 -2
Stamstadam
PSV gaat niet veel verspelen
3 -2
Red Devil
Het zal lastig worden om de komende tijd in te lopen op PSV.
4 0
Tecmessa
Alles leuk en aardig, maar ploegen als Heerenveen en Groningen zijn dit seizoen ook niet meer wat ze geweest zijn. Feyenoord en Heracles, daar moet t puntverlies vandaan komen voor PSV denk ik.
5 0
TNS
Uiteraard mag/kan Ajax voor de winterstop geen punten meer verspelen, maar vooral de 2e seizoenshelft is interessant. Waar Ajax vóór de winterstop de uitwedstrijden bij Vitesse, PSV, Heerenveen, Utrecht en AZ al heeft gehad, treft PSV die ploegen juist 'uit' in de 2e seizoenshelft. Ik ga er vanuit dat deze ploegen (vooral Vitesse) de komende maanden stapjes zullen maken.
4 -1
AFCAjax
wij hebben de uitwedstrijd bij az nog niet gehad, we hebben thuis met 5-0 gewonnen.
2 0
Ajaxxxisdebeste
Laten we het hopen. Zondag moet er gewonnen worden eerst. Ben nerveus, want het lijkt een gewonnen wedstrijd vooraf en dat ligt Ajax zelden, voetbal kan zo raar lopen, soms ook zwaar onverdiend. Eerste mazzel hebben ze al dat Onana niet mee doet waarschijnlijk en die is zo belangrijk en vooral met Blind achterin, hij hoort daar niet.
0 0
geendagsvlieg
De uitwedstrijd bij AZ wordt gespeeld op 17 maart 2019 in speelronde 26 en twee weken voor speelronde 27 met Ajax thuis tegen PSV.
0 0
ZeeuwsAjax34
Lekker rustig programma voor ons, wel hopen dat we ook in Utrecht kunnen winnen.
0 0
jollie18
ik verwacht dat we daar de 3 punten weer eens mee gaan nemen. Het elftal van Utrecht is niet zo sterk als de afgelopen seizoenen. Voor PSV gaat de competitie nu echt beginnen. Ben benieuwd hoe ze deze tegenstanders allemaal door komen.
1 -1
AJAIXIXIXI
Psv heeft een zwaarder programma als ons, hopelijk staan we voor de winterstop nog bovenaan!
2 -1
Ajax4proud
Lol, dat durf je nog te zeggen met alle 9 wedstrijden die ze tot nu toe gewonnen hebben. Ik wacht op maart, als Ajax thuis de 3 punten haalt dan is er nog een mogelijkheid.
1 0