Jonk: 'Zaten pas op de helft met Plan Cruijff'

BVeenstra, 21-03-2017 om 08:15, 20027 views, Helden Magazine |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig hoofd jeugdopleiding Wim Jonk heeft in gesprek met Helden Magazine nogmaals gesproken over zijn vertrek bij Ajax. Samen met onder meer Johan Cruijff, die aankomende vrijdag precies een jaar geleden overleed, kwam Jonk in 2010 aan met het 'Plan Cruijff'. Tot teleurstelling van de Volendammer werden de pijlers niet nagevolgd, waardoor hij in het najaar van 2015 vertrok.

'Er ontstond daardoor een heel vervelend politiek spel en dat heeft lang geduurd', begint Jonk, die vertelt dat de spanningen niet een kwestie waren van de laatste maanden. 'Er zijn mensen die dat zijn gaan geloven, alsof het probleem was dat ik ineens niet meer wilde aanschuiven bij het technisch hart. Dat ik te eigenwijs zou zijn en ineens niet meer wilde communiceren en samenwerken. Dat soort simpele beeldvorming. Maar dat klopte dus niet. Johan en ik hebben op een gegeven moment tegen de Raad van Commissarissen en Bestuursraad gezegd: er moet duidelijkheid komen of we het Plan Cruijff volgen of niet. Vergaderen zonder helder beleid en zonder duidelijkheid wie waar over gaat, heeft natuurlijk geen enkele zin.'

Volgens Jonk kreeg het Plan Cruijff te weinig tijd en zat men pas op vijftig procent. 'Als je daarbij ook nog de speelwijze zou hanteren zoals wij die met z’n allen voor ogen hadden in 2010, dan had je in mijn ogen kans gehad om nu volop mee te doen op het hoogste niveau in Europa en had je ook nog kunnen verrassen. Dat was allemaal niet binnen twee jaar te realiseren, je hebt een goed transferbeleid, goede jeugdopleiding en internationale samenwerking nodig. Helaas is het misgegaan. Er is heel kostbare tijd verloren gegaan, want de rest van de voetbalwereld staat niet stil en maakt flinke stappen.'

Omdat volgens Jonk de inhoud van het Plan Cruijff sneuvelde, onder druk van de ego's en allerlei kleinere belangen, kwam het uiteindelijk tot een vertrouwensbreuk. 'Ook Johan besloot zich niet langer in te zetten voor de club. Sinds mijn vertrek word ik nog geregeld door jongens uit de opleiding gebeld om over voetbal te praten, zoals ik met Johan over voetbal sprak. Die vragen om raad. Zo van: "Heeft u me zien spelen? Wat vond u ervan?" Spelers hebben het keihard nodig om te kunnen sparren, om een klankbord te hebben.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
4xbestevaneurop
Mensen die doen alsof Jonk niks voorstelt die weten blijkbaar niet hoe dicht hij bij Cruijff stond en dat je ook Cruijff schoffeert als je Jonk schoffeert. Lees Cruijff's bio maar, dan weet je hoe en wat.Veel mensen denken:het zal allemaal wel maar die weten niet waar Ajax om gaat: De wereld veroveren, en 2 kwart finales europa in 17 jaar is wel heel mager dus wees blij dat er mensen waren die het geloof hadden.
Maar als Ajax ooit weer Europees hoge ogen gooit staan jullie allemaal mee te juichen, terwijl de mensen die erin geloofde vaak voor gek werden uitgemaakt.
Zonder Cruijff en Jonk die naar de rechter gingen om de aanstelling van Van Gaal te blokkeren, zaten we nu nog met ten have en co.. Mensen vergeten dingen snel.
Cruijff riep eind 2015 op om achter hem te staan, hij wilde Jonk terug. Niemand steunde hem, ze lieten hem vallen terwijl hij doodziek was en even later was hij dood. Doe dit bij Maradona in Napels en de stad staat in de vuur en vlam.
3 -2
Bijgoochem
Amen
0 -1
sepafca
iedereen hier zit te zeiken over Jonk terwijl hij de enige was die nog enigszins​ johans ideeën probeerde door te voeren bij Ajax
4 -2
31xAjax
Wat een zwetskameel, die Jonk! Hij is in zichzelf gaan geloven.....
2 -2
geDaante
Zegt er een wat, je hebt wel erg vaak de klok horen luiden, niet wetend waar de klepel hangt.

Je hebt je als een mak beïnvloedbaar schaap laten misleiden en misinformeren door onbetrouwbare directie en bestuursleden, die allen Cruijff in de rug gestoken hebben, en Jonk en Cruijff hebben weggewerkt.

Hoe je ook kan kiezen voor dat soort figuren, met notoire Cruijff hater Hennie Henrichs voorop, ten koste van Cruijff, zegt veel over hoe jij bij Ajax past, helemaal niet dus.
0 0
mistermiyagi
De paradepaardjes van Jonk bakken er weinig van tot dusver..
(bv El Azzouzi)

Ook over het beleid wat ik nog altijd in terwijl trek, top talenten Cerny, Nouri vd Beek zijn nog altijd geen basis plaats spelers.
De minste van de 3 heeft tevens de meeste kans op een basisplaats. (Donny)
Ik zie Cerny en Nouri nog doorbreken overigens.
Ook zijn meer talenten van de periode met Jonk niet eens goed genoeg zijn voor het betaald voetbal..
Het is pure blindheid geweest van Jonk en zijn talentjes..
3 -3
je
Web ji zit verstrengelt In je eigen Web.
1 -2
Web
Het gaat vrijdag over Johan, en nergens andes over, de grootste en beste Ajacied aller tijden.

Wim moet stoppen met zijn ego.

Laat Rijkaard maar over hem praten, zie ik veel liever.

Misschien vrijdag nieuws de Johan Cruijff Arena, mooier kan niet.
0 -3
Bijgoochem
Lees het boek van Cruijff en je ziet dat hij die achterbakse situatie van de laatste jaren hoog had zitten. Mag dus best over gesproken worden, zeker omdat dit nog steeds aan de orde is binnen Ajax.
0 -1
Web
Waarom moet dat weer, Jonk praat altijd zijn straatje schoon, hij heeft geen fouten gemaakt?

Waarom heeft hij nog geen nieuwe baan, PSV en Feyenoord hebben inmiddels een nieuwe hoofd jeugdopleiding. Jonk heeft zelfs een verleden bij PSV

Nu naar China waarom jou kennis niet in Nederland of Europa, misschien zegt dit genoeg?

Nog even zeggen dat er spelers waren die hem belde, fijn Wim

Dat gebeurd wel eens in het voetbal, dat er iemand ontslaan word Wim

Maar Wim jij gaat door en Ajax ook, veel geluk verder, maar stop eens met het verleden en kijk vooruit.
2 -4
Bijgoochem
Fouten maken doet iedereen en dat geeft hij zelf toe en dat gaf Cruijff ook altijd toe. Maar mensen die er heel veel verstand van hebben lopen naaien achter hun rug om en eruit werken, dat is een heel ander verhaal. Dat is waar hij het over heeft.
0 0
Dexy
Nog steeds zum kotzen hoe Jonk en Cruijff eruit zijn gewerkt door die bobokliek bij Ajax, enkel en alleen omdat hun egootje gekrenkt was. Men had het 'plan Cruijff' gewoon in zijn volledigheid moeten uitvoeren op de Toekomst.

Op de huidige manier heeft het 'plan Cruijff' eigenlijk nooit de tijd gehad om 100% voltooid te kunnen worden binnen Ajax. En de gevolgen daarvan zijn zichtbaar. Elke lichting (A, B, C, D en Jong Ajax) heeft een coach die zijn eigen visie toepast op zijn lichting. Daar waar de trainers van Jong Ajax en de C-jeugd hun teams heel attractief laten voetballen (precies volgens de Cruijff-filosofie), propageert Winter bij de A-jeugd vooral weer statisch betonvoetbal. Eigenlijk zou er in alle lichtingen hetzelfde type voetbal moeten worden gespeeld, maar dat gebeurd dus niet. Erg jammer, want dit gaat bij sommige spelers ten koste van hun individuele ontwikkeling.
3 -1
Eduard
Jammer dat het allemaal zo gelopen is. Echt triest voor de club.

Aax gaat door en hopelijk op de toen ingezette lijn. Qua opleiding, Speelstijl, Netwerk van clubs om mee samen te werken, en de Scouting. Ik zou er een peiler aan willen toevoegen Ajax moet echte top talenten (Dolberg, De Ligt, Wellicht Kluivert maar daar heb ik nog niet genoeg zicht op etc ) minimaal tot hun 24 ste zien vast te houden. Ik heb het hier niet over El Ghazi etc (die ik goed vond maar geen top talent) Ik heb het over die (jeugdspelers) die van zeer groot belang zijn voor het succes van een generatie (een of twee titels in 4/5 jaar), die als ze (tegen hun 24 ste ) gaan succesvol zullen zijn bij de internationale sub top (Zoals Eriksen alleen die was tien ook nog jonger) en die daarmee Ajax een goede naam blijven bezorgen als opleider van groot talent. Ik vind dat dat nog niet goed lukt. Klaassen is de enige die dat nu kan lukken en hoe geweldig ik m ook vindt hij is denk ik geen echte top! Maar wel top! dat ie zo lang blijft.

Mij gaat het nu niet om de prijzen maar om het voetbal wat we beter zien worden en om het bewijs dat er zich steeds jonge (top) spelers uit de eigen opleiding aandienen. (Het is vlgs mij al heel wat dat we dit jaar de kwartfinale van de EL halen, en wellicht zelfs de halve finale). Het is het mooist als die zich vanuit de F jes omhoog werken maar ik vind het ook mooi als er slim een hele goede speler van buiten wordt gecontracteerd.

Ik zie dit jaar lichtpunten op alle terreinen We moeten volharden en dan zullen we steeds vaker genieten van het spel in de arena en op de toekomst!!
1 -1
BRAMHOUTEN
Lekker na aan het trappen! Jonk veel succes in China. Blijkbaar gelooft de top van het voetbal niet in jonk anders hadden alle top clubs wel voor hem in de rij gestaan.
3 -1
MosesD
Lekker naar China gaan. Gelukkig voor hem spreekt hij geen Chinees, dus vergaderen hoeft ie sowieso niet.
2 -2
Joseph
Dit wist natuurlijk bijna iedereen al, Cruijff en Jonk moesten. Zwart gemaakt worden.. Dit blijft eeuwig zonde!
5 -6
vak114
Keihard genaaid door alles en iedereen bij Ajax.
Niet de kans gekregen om zijn taak volledig te volbrengen.
3 -4
riordan
Kan er niet rouwig om zijn dat Jonk weg is. Als hij echt denkt dat een Nederlandse club kan aansluiten bij de Europese top, dan is hij in mijn ogen niet serieus te nemen. Daarbij vind ik hem communicatief heel matig en ligt het altijd aan anderen. Verder heb ik ook weinig aantoonbare resultaten gezien. Snap dat daar tijd voor nodig is, maar tijd bestaat niet in het voetbal. Van Cruijff, die ik ook niet altijd realistisch vond, kan je nog een hoop aannemen. Van iemand als een Wim Jonk is dat een stuk lastiger.
5 -9
godezonensuper
Zo, nam jij Cruijff niet altijd serieus?
1 -2
riordan
Heb het inderdaad wat ongelukkiger opgeschreven dan bedoeld :). Zal het aanpassen. Ik vond het kunnen aansluiten bij de Europese top niet realistisch.
1 0
afca95
Ja want het gaat zo verschrikkelijk goed met Ajax... Al 3 jaar geen ene prijs en voetbal wat niet om aan te gluren is. Elke keer zakken ze door de ondergrens.. Het beleid wat er nu staat dat soort van serieus wordt genomen door personen zoals jij faalt op alle kanten. Het gaat een keertje goed in Europa.. Besef even dat het notabene bijna 13 jaar geduurd heeft dat Ajax in de kwartfinale van een Europees toernooi heeft gestaan... Zegt genoeg dat het Beleid van de afgelopen 13 faliekant is mislukt. Dan komt de uitvinder van het Nederlands voetbal met een goed plan, dan wordt het vernietigd omdat de bobo's bang zijn voor hun plekkie. Blijf vooral geloven in Bergkamp, vd Sar en Overmars ( In mijn ogen de prutsers van Ajax en de matenaaiers ) Dan ben je in ieder geval zeker van dat er geen prijzen worden gepakt!
1 -6
Leviathan
En 4 landstitels is geen prijs? En Ajax financieel gezond maken is ook niks waard?
0 0
T.reckveugel
Kortzichtig gedacht, 4x kampioen dus het gaat goed. Was niet om aan te gluren, in zijn 1e half jaar klaagde Frons al dat er bij het terugspelen gefloten werd, dat was al een signaal. Nu gaat het waarschijnlijk weer mis, met een voor 2 miljoen gehuurde hapsnurker in de spits. Dank Hennie Henrichs, briljante actie om Jonk en Cruijff weg te jagen. Maak hem erelid. O ja, dat is hij al
1 -3
Leprechaun
Het doet me nog steeds intens veel pijn dat onze Johan heeft verloren van die colonne bobo's.

Wij supporters zijn nog steeds hartstochtelijk verliefd op de club Ajax, terwijl deze al decennia lang gegijzeld wordt door speknekken met te grote ego's, met nul verstand van voetbal.

En maar trots in de handen wrijven dat ze de grote Johan Cruijff de deur uit hebben gewerkt.
4 0
3sterrenAjax1
in films winnen de goede altijd van de slechte. in het echte leven niet. jonk had ons naar de wereldtop gebracht. dat is 100% zeker!
4 -9
Dwergje48
Op basis van wat is dat "100% zeker"?
7 0
RusselWestbrook
Onderbuik.
0 0
RusselWestbrook
Onderbuik.
0 0
Koenniiee
ik mis Jonk en Cruijff. Verantwoordelijken zouden eigenlijk niets meer met Ajax te maken mogen hebben. Het kon niet slechter dan het in die periode daarvoor ging, dus ik had het zo ontzettend graag gezien wat voor progressie we zouden boeken.

Je kunt het niet eens zijn over een rouleersysteem, de performance trainers, maar aspecten als de speelstijl en vroege doorstroming waren wel echt genieten.
3 -2
WyZynDeBeste
We missen je Johan.. Van je kritische teksten op ONZE club tot je schitterende visie op voetbal. Bovenal missen we je als mens.

7 0
booya4afca
Het is en blijft een schande dat Jonk is genaaid door dezelfde mensen die het nu voor het zeggen hebben. Hier gaan ze spijt van krijgen...

Alweer bijna een jaar geleden dat Johan overleed.. Zucht...
8 -2
Bijgoochem
Heb net dat boek van Cruijff en Jaap de Groot gelezen, in het laatste deel gaat het over de situatie bij Ajax met Jonk en de rvc enz. Wat een ellende, zoveel bestuurders die er zitten voor hun eigen ego. Ik geloof er heilig in dat Cruijff, Jonk, Ling, Bergkamp en consorten Ajax veel verder hadden kunnen helpen als er niet allemaal van die foute directeurtjes rondliepen.
7 -1
sepafca
inderdaad als je het boek van Cruijff leest besef je je pas hoe verneukt het bestuur was en is
4 -2
RvhC74
Kom maar gauw terug om de puinhopen op te ruimen van de huidige trainer!!!
1 -5
Leviathan
Jammer dat hij weg is, maar soms komt het over alsof hij denkt dat hij zelf Johan Cruijf is.. De waarheid zal denk ik ook wel tussenin liggen wat Jonk zegt en de rest.
1 -1
AFCA14JC
Cruijff bevestigde dit verhaal en ging zelf ook weg. Dus wat wil je nou?
4 -1
Leviathan
Ik wil niks maar dat vingertje wijzen vind ik zo makkelijk van Jonk hij zal er zelf ook wel een aandeel in gehad hebben zijn visie was goed maar misschien zijn aanpak niet om de rest te overtuigen. Er wordt vaak gedaan alsof Ajax zomaar Jonk dumpte zonder een goede reden.
1 0