NB: 'Tadić vanaf links heel mager'

door Jesse ter Haar 21

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de wedstrijd in Den Haag met twee totaal verschillende helften. Ditmaal met adjunct-hoofdredacteur en Jong Ajax-watcher Finn Dekker. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Stelling: het niveau in de tweede helft was de ondergrens van dit Ajax.
'Zeker. Je speelt een totaal verschillende tweede helft. Over het algemeen was het in de eerste helft een hele leuke, open wedstrijd. Door legio fouten wordt het na rust een bijzonder saaie wedstrijd zonder kansen. Je staat op 0-1 in Den Haag. Het is een beetje cliché, maar je weet dat het lastig kan worden tijdens het Haags Kwartiertje met het publiek erachter en op het kunstgras. Het is belangrijk dat je gewoon die tweede maakt.'

Wie was jouw Man of the Match?
'Hakim Ziyech in de eerste helft, Daley Blind in de tweede. Blind was voor mij het enige lichtpuntje in de tweede helft bij Ajax. Ziyech was op twee momenten zeer belangrijk met zijn creatieve spel. Hij lanceert twee mensen. Zonder zijn kwaliteiten denk ik dat je hier gelijkspeelt. Blind had heel veel rust en controle aan de bal op het moment dat het echt nodig was. Hij was een rots in de branding in de verdediging, waardoor er na rust vanuit de kant van ADO weinig gevaar was naar het doel van Onana.'

Klaas-Jan Huntelaar mocht in de spits beginnen, terwijl Dusan Tadić vanaf links kwam. Hoe vond je dat gaan?
'Ik vond Huntelaar op zijn goal na heel erg onzichtbaar. Hij heeft weinig ballen vastgehouden. Tadić vanaf de linkerkant vond ik ook heel mager. Misschien was het wel zijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Hij was totaal onzichtbaar, maakte verkeerde keuzes en verrichte weinig arbeid. Als je met deze aanval het meeste arbeid ziet van Ziyech, dan zegt dat denk ik wel genoeg.'

Donny van de Beek speelde meer vanuit de controle op het middenveld. Zie jij daarin een toegevoegde waarde?
'Donny speelde uiteindelijk meer als een extra aanvallende middenvelder dan als een controlerende. Dat moet ook kunnen tegen dit soort ploegen. Hij had alsnog veel diepgang, was vaak voorin te vinden. Maar ik denk dat het vandaag ook prima met Álvarez had gekund. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik denk ook nog steeds dat Van de Beek veel meer kan brengen vanaf de tien-positie. Vandaag speelde Promes ook helemaal geen goede wedstrijd. Op zo’n cruciale positie deed hij in mijn ogen te weinig.'

Voor David Neres was er opnieuw een plek op de bank. Vind jij het een gevaar?
'Je moet hem niet uit angst dat hij gaat mokken opstellen. Promes speelde wel een ongelukkige wedstrijd en ik had daarom graag gezien dat Neres eerder werd gebracht door Ten Hag. Met het spel in de tweede helft vind ik dat je veel eerder moet wisselen. Achteraf is het makkelijk praten omdat hij scoort, maar je ziet wat hij brengt met zijn diepgang. ADO ging op een gegeven moment één-op-één spelen achterin, dus was het heel logisch om Neres te brengen. Maar die keuze werd wel te laat gemaakt. Gezien het recente verleden van Promes snap ik overigens wel dat hij speelde.'

Ajax liet in de eerste helft na meer van de vele kansen af te maken. Wijt je dat aan scherpte?
'Dest heeft twee keer op goal kunnen schieten. Hij is niet gewend om in die positie te komen en het leek dan ook alsof hij schrok van zijn positie. Ziyech had een keertje moeten scoren en de twee-tegen-één-situatie van Promes en Ziyech werd heel erg slecht uitgespeeld. Goed dat Promes in zo’n situatie niet egoïstisch is, maar de bal die hij vervolgens op Ziyech geeft, had veel beter gemoeten. Ik denk dat het niet egoïstisch was geweest als Promes voor zijn eigen kans was gegaan. Je kunt de gemiste kansen wel wijten aan scherpte, ja.'

Na rust kwamen de kansen - die voor rust wel ontstonden - er nog maar amper. Wat zag jij anders gaan?
'Er ontstonden veel slordigheden in balbezit. De vele overtredingen haalden ook het tempo uit het spel. Ik denk dat ADO het niet erg vond om zo lang op 0-1 achter te staan. Dan weten zij dat ze richting de slotfase misschien nog iets kunnen forceren. Als het dan wat sneller 0-2 wordt, dan is de wedstrijd voor hen uiteindelijk wel verloren.'

Nicolás Tagliafico pakte - op een volstrekt onnodig moment - alweer een gele kaart en is nu geschorst. Moet de Argentijn er niet eens van gaan leren?
'Het wordt bij Tagliafico wel meer getolereerd. Bij andere spelers, zoals Veltman, hoor ik anderen veel sneller klagen. Het is wel een minpuntje in Tagliafico zijn spel. Hij pakt vrijwel altijd een gele kaart. Dat je nu al geschorst bent, is vrij idioot als je bij een team als Ajax speelt. Het is wel lekker dat hij tegen Feyenoord nu sowieso gaat spelen. Maar ik denk niet dat hij het bewust heeft gedaan om er dan bij te zijn.

Het is interessant om te kijken wie die positie op linksback in gaat nemen. Je hebt geen vaste stand-in achter hem staan. Juan Castillo van Jong Ajax zit pas net weer bij Ajax en doet het verdienstelijk, maar het is niet zo dat hij al tegen Ajax 1 aan zit. Dan heb je een paar opties die eigenlijk centraal horen te staan in Blind en Pierie, maar ik denk niet dat zij linksback komen te staan. In de voorbereiding heeft Dest op linksback gestaan toen Tagliafico er niet bij was, dus ik ben benieuwd hoe Ten Hag het gaat oplossen.'

De ADO-supporters steunden de Ajax-fans door voor een deel weg te blijven tot minuut twaalf. Hoe kijk jij tegen de situatie aan?
'Het is natuurlijk onzinnig dat Ajax-supporters nog steeds niet welkom zijn. Dat de fans dan vervolgens twaalf minuten wegblijven, vind ik nobel. Het is goed dat ze het eens zijn met de supporters van Ajax. Ik denk echter niet dat dit de situatie gaat veranderen. Een statement is wel altijd beter dan geen statement. Het is wel een beetje dubbelop dat de ADO-supporters vervolgens negen van de tien liederen tegen Ajax gaan richten en niet achter hun eigen club gaan staan. Je kunt de tegenstander gek maken met wat nummers om ze een beetje uit hun spel te halen, maar om dan ziektes en moeders erbij te halen... Blijf dan gewoon lekker helemaal weg.'

Tot slot: de interlandperiode is begonnen na het duel tegen ADO Den Haag. Hoe kijk jij aan tegen het ‘tweede blok’?
'Je hebt alles gewonnen op PSV-uit na, dat is natuurlijk heel goed. Tegen de kleine tegenstanders heb je gedaan wat je moest doen en op vandaag na heb je gewerkt aan het doelsaldo. Valencia-uit heb je gewonnen en uit bij PSV had er misschien wel meer ingezeten, maar als je je onderlinge wedstrijd thuis wint, dan haal je vier punten uit de twee duels met PSV. Dat is hartstikke goed. Ajax verkeert nu in een vrij ideale positie. Het is lekker dat Ajax weer eens een seizoen van het begin af aan goed bezig is.'

Jesse ter Haar (E-mail: j.terhaar97@hotmail.com)