NAC Breda klopt negenkoppig Excelsior en zet grote stap richting Eredivisie

door Jesse ter Haar 520

NAC Breda heeft dinsdagavond een reusachtige stap gezet richting de Eredivisie. In de heenwedstrijd in de finale van de play-offs om promotie/degradatie werd Excelsior met 6-2 aan de kant gezet. De Rotterdammers eindigden de wedstrijd met negen man en konden de manschappen uit Breda niet houden.

NAC Breda begon de play-offs sterk. De nummer acht van de reguliere competitie was over twee wedstrijden de baas over Roda JC, dat directe promotie net misliep. Na het tweeluik tegen Roda JC volgden er wedstrijden tegen FC Emmen. De ploeg van Jean-Paul van Gastel speelde in eigen huis nog gelijk, maar was in Emmen met 0-3 te sterk.

Voor Excelsior stond een tweeluik met ADO Den Haag, de nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie, op het programma. In Den Haag maakte de ploeg uit Kralingen het nog even spannend, maar wist uiteindelijk met 1-2 te winnen. Deze gunstige uitgangspositie werd later niet meer uit handen gegeven. Excelsior won in eigen huis met liefst 7-1 en zodoende konden ook zij zich opmaken voor de finaleronde in de play-offs.

FT | NAC Breda - Excelsior (6-2)

Al binnen een kwartier kwam NAC Breda op voorsprong. Aimé Omegba kreeg de bal na een hoekschop op zijn hoofd en knikte hem binnen. Niet heel lang hierna ging Cuco Martina in de fout. Hij ging in de fout met een terugspeelbal en daarvan kon Lance Duijvestijn profiteren. Na bijna veertig minuten volgde een cruciaal moment in de wedstrijd. Doelpuntenmaker Duijvestijn haalde de bal uit een hoekschop met zijn arm van de lijn en kreeg te maken double punishment: een rode kaart en een strafschop tegen. Dominik Janosek profiteerde vanaf de stip voor de 2-1.

Het werd erger voor Excelsior, want drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd wist Jan van den Bergh - opnieuw uit een hoekschop - de 3-1 te maken. Voor rust keerde de hoop nog wel terug in de Rotterdamse harten, want Troy Parrott - eveneens vanaf de strafschopstip - bepaald de ruststand op 3-2.

In de tweede helft ging Excelsior voor meer, maar Arthur Zagre gooide roet in het eten. Hij ontving zijn tweede gele en daarmee de rode kaart, waardoor de Eredivisionist met negen man verder moest. Hierna was het verzet gebroken en ging NAC Breda erop en erover. Middels doelpunten van Martin Koscelnik en Elias Mar Omarsson (twee keer) liep de club uit Noord-Brabant uit tot 6-2. Zondag om 18.00 uur volgt de return in Kralingen.