Excelsior wint de eerste halve finale in de play-offs van ADO Den Haag

door Robin Ridder 163

Excelsior wint de eerste halve finale tegen ADO Den Haag met 1-2. In de eerste helft werd het verschil gemaakt door de Rotterdammers. ADO Den Haag was in de tweede helft de betere ploeg, maar kwam niet verder dan een treffer. Door de nipte overwinning van Excelsior is in de return alles nog mogelijk.

In de openingsfase waren de kansen voor de Hagenezen. ADO Den Haag werd met name gevaarlijk door corners, maar ze wisten niet tot scoren te komen. De thuisploeg kreeg door de gemiste kansen te maken met een oude voetbalwet. Als je namelijk zelf de kansen niet afmaakt, doet de tegenstander dat vaak wel. Ook in deze wedstrijd was dat het geval. Binnen 25 minuten wist Excelsior niet één, maar twee keer te scoren. Couhaib Driouech was bij de 1-0 de doelpuntenmaker en bij de tweede treffer de aangever. Lance Duijvestijn was de man van de 2-0. Henk Veerman deed in de tweede helft nog wat terug voor de thuisploeg, maar daar bleef het bij. De spits kreeg in de laatste minuut nog wel een reuzekans op de gelijkmaker.

ADO Den Haag sloot het seizoen behoorlijk wisselvallig af, maar zijn met vertrouwen begonnen aan de play-offs. In Doetinchem wonnen de Hagenezen redelijk overtuigend van De Graafschap, maar maakten ze het onnodig spannend (2-3). Voor het thuispubliek toonde ADO Den Haag in de eerste helft dat het beter was dan De Graafschap en leken ze zich eenvoudig te plaatsen voor de halve finale van de play-offs. Het werd toch nog spannend, de wedstrijd eindigde in 2-2. ADO Den Haag jaagt op de eerste deelname aan de Eredivisie sinds het seizoen 2020/21.

Excelsior zal vrezen voor degradatie. De ploeg van Marinus Dijkhuizen had tot op de laatste speeldag de kans om zich veilig te spelen, maar helaas voor de Rotterdammers lukte dit niet. Excelsior is gewaarschuwd, in 2017 lukte het een Eredivisieclub voor het laatst om zich te handhaven via de play-offs. In de play-offs van 2022 speelden Excelsior en ADO Den Haag ook al tegen elkaar in de play-offs. Destijds eindigde het duel in Rotterdam in 1-1. In Den Haag kregen we een waar spektakelstuk te zien. De wedstrijd eindigde in 4-4 en Excelsior won de strafschoppenserie.

FT| ADO Den Haag - Excelsior (1-2)