KNVB trekt proflicentie Vitesse in; club uit Arnhem gaat in beroep

door Bart Veenstra 37

Bron De Telegraaf, KNVB

KNVB trekt proflicentie Vitesse in; club uit Arnhem gaat in beroep

door Bart Veenstra 37

Bron De Telegraaf, KNVB

Laatst geüpdatet

De licentiecommissie van de KNVB heeft besloten om de proflicentie van Vitesse in te trekken. Dat meldt de Nederlandse voetbalbond dinsdagochtend. De club uit Arnhem leverde vorige week maandag een niet dekkende begroting in voor het nieuwe seizoen en beantwoord op meerdere punten niet aan de licentie-eisen van de KNVB. Vitesse, dat gedegradeerd is naar de Keuken Kampioen Divisie, gaat nog wel in beroep tegen het besluit van de KNVB.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Vitesse heeft nog altijd geen akkoord weten te bereiken met ING over de voortzetting van de bankrekening gedurende het hele seizoen. Daarnaast is ook de accountantsrelatie met BDO nog niet hersteld, zo valt te lezen.

De licentiecommissie laat in een statement het volgende weten: 'Het ontbreken van een bankrekening, het ontbreken van een controlerend accountant en het gegeven dat geen sluitende begroting kon worden aangeleverd, maken het onmogelijk om de licentie van Vitesse te laten voort bestaan voor het seizoen 2024/2025.'

'De club had tot maandag 24 juni, 12.00 uur de tijd om de vereiste stukken aan te bieden aan de licentiecommissie', schrijft de voetbalbond verder. 'De afgelopen maanden is er door de licentiecommissie meerdere keren uitstel gegeven aan de club om alsnog te kunnen voldoen aan de geldende licentie-eisen. Op 30 april is aangekondigd dat als de omstandigheden bij Vitesse niet snel zouden veranderen de licentie voor het nieuwe seizoen niet verleend kon worden.'

Vitesse kreeg al uitstel

Op 17 mei werd er door de licentiecommissie van de KNVB - gezien de positieve ontwikkelingen rondom de overdracht van aandelen aan een onafhankelijke stichting - meer tijd gegeven aan Vitesse om orde op zaken te stellen. Toen is de uiterste datum op 17 juni gesteld, zodat een nieuwe eigenaar gevonden kon worden. Langer uitstel is vanwege de naderende start van het nieuwe seizoen onmogelijk.

In de media werd in de afgelopen dagen veel bericht over een mogelijke nieuwe aandeelhouder. Door Vitesse is documentatie aangeleverd bij de licentiecommissie, maar die bleek onvoldoende. 'Een van de belangrijkste doelen van het licentiesysteem is het waarborgen van de continuïteit van de competitie. Wanneer Vitesse onder de huidige omstandigheden deel zou nemen aan de competitie, dat wil zeggen zonder bankrekening, zonder accountant en zonder sluitende begroting, komt de continuïteit daarvan ernstig in gevaar komt', zo wordt geschreven.

Vitesse gaat in beroep

De Telegraaf schrijft dat Vitesse in beroep gaat. De krant verwacht dat dat zo'n twee tot drie weken zal duren. 'Het goede nieuws voor Vitesse is, dat de commissie van beroep zich over een nieuw ontstane situatie kan buigen en dat niet louter gekeken wordt of de gang van zaken bij de licentiecommissie procedureel juist is geweest. Dat houdt in dat een oplossing, die tussen nu en het beoordelingsmoment door de commissie van beroep wordt bereikt nog meegenomen zal worden.

Op zijn eigen website schrijft Vitesse het volgende: 'Vitesse gaat hier tegenin beroep. Ondertussen is Vitesse op de hoogte gebracht van een akkoord op hoofdlijnen tussen Guus Franke en Coley Parry, inzake de schuld van Vitesse aan Common Group.'

'Het aanleveren van de desgevraagde documenten vergt echter nog wel enige tijd en voorbereiding. Zowel aangaande het akkoord met Parry als de beoogde aandelenoverdracht', schrijft Vitesse verder. 'Naar verwachting vindt de beroepszaak over twee weken plaats. Mocht de club deze zaak onverhoopt en onverwacht niet winnen dan heeft het nog een kans via de rechtbank.'

Zet nu in op de EK-wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Kans maken op 50 of 100 keer je inzet als Nederland van Oostenrijk wint? Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.