[Update] Amerikaanse partij voor overname Vitesse haakt af

door Bart Veenstra 105

Bron De Gelderlander

[Update] Amerikaanse partij voor overname Vitesse haakt af

door Bart Veenstra 105

Bron De Gelderlander

Laatst geüpdatet

Vitesse lijkt een oplossing te hebben gevonden om te kunnen blijven bestaan, zo schrijft De Gelderlander maandag. De club uit Arnhem lijkt een gedeeld eigenaarschap te wachten, waarbij het in zowel Nederlandse als Amerikaanse handen zal komen. Wel moet de overname nog worden goedgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Daarnaast is er een bankgarantie - versimpeld een rekeningnummer met de vereiste miljoenen genoemd - vereist en levert Vitesse maandag nog een sluitende begroting in bij de KNVB. De deadline om het geheel in orde te maken voor Vitesse is maandagavond om 00.00 uur. Een oplossing is nodig, want de club heeft een totale schuld van 18,9 miljoen euro, waarvan het 14,3 miljoen euro verschuldigd is aan de Amerikaan Coley Parry.

De afgelopen periode heeft voor Vitesse voor een deel in het teken gestaan van het doorvoeren van bezuinigingen binnen de club. De degradant van het afgelopen Eredivisie-seizoen bezuinigde al voor tien miljoen euro en daarmee kan het - wil het nog iets van de sportieve ambities overeind houden - niet verder gaan. 'Voor een gezonde toekomst is promoveren naar de eredivisie een voorwaarde. Dan nemen inkomsten, zoals televisiegelden, weer toe', zo valt te lezen.

De beoogde nieuwe eigenaren van Vitesse zijn zich bewust van de risico's die het instappen met zich meebrengen. Vitesse bezit het Gelredome niet en slechts 7,5 procent van de horeca-inkomsten gaat naar de club uit Gelderland. Eerder gaf de achterban van Vitesse aan een voorkeur te hebben voor Nederlands eigenaarschap en daar voldoet de club dus deels aan met de gevonden oplossing.

Noodoptie Vitesse

Mocht de oplossing er bij de licentiecommissie van de KNVB niet doorheen komen, dan hoeft er nog niet direct getreurd te worden. Vitesse heeft dan nog de optie om een beroepszaak te starten en eventueel de gang naar de rechter te maken.

Update - 08.25 uur (18 juni 2024) - Amerikaanse partij voor overname Vitesse haakt af

De Amerikaanse partij die in de markt was om Vitesse over te nemen, is maandagavond laat afgehaakt. Dat meldt De Telegraaf dinsdagochtend. De partij was bereid om te investeren in de club uit Arnhem, die acuut in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Algemeen directeur Edwin Reijntjes van Vitesse bevestigt tegenover de krant dat de partij zich heeft teruggetrokken, maar verder wil hij niet op de situatie ingaan.

Er is ook nog een tweede partij die bereid zou zijn om te investeren in Vitesse. Dat zou om een bedrijf met Nederlandse roots gaan. Ook die kandidaat zou nog geen succes kunnen bereiken in de gesprekken met Parry, maar het zou nog wel in de running zijn om de club over te nemen.

Vitesse heeft vanwege de mislukte overname door de Amerikaanse partij niet voor middernacht het hele pakket kunnen inleveren bij de licentiecommissie van de KNVB. Dat is echter wel vereist om de licentie voor het spelen van betaald voetbal te kunnen behouden. 'Een akkoord met de Amerikaan over een regeling voor zijn claim van 14,3 miljoen euro is een essentieel puzzelstukje voor Vitesse om te kunnen blijven voortbestaan', schrijft De Telegraaf.

'Of de licentiecommissie nu Vitesse niet het hele vereiste pakket in heeft kunnen dienen opnieuw uitstel zal willen verlenen of over zal gaan tot een definitieve intrekking van de licentie is de vraag', vervolgt de krant. 'Sowieso zit er nog enige tijd tussen het inleveren van de stukken en de uitspraak van de commissie, waardoor Vitesse mogelijk nog enkele dagen respijt zou kunnen krijgen.'

Zet nu in op de EK wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Wil jij aanspraak maken op een EK-welkomstbonus tot wel 100 euro? Schrijf je nu in! Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.