Van Duivenbode niet blij met houding Álvarez en Kudus: 'Je kunt ze niet belonen als ze niet willen spelen'

door Cristian de Jong 201

Bron Het Algemeen Dagblad

Van Duivenbode niet blij met houding Álvarez en Kudus: 'Je kunt ze niet belonen als ze niet willen spelen'

door Cristian de Jong 201

Bron Het Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Edson Álvarez en Mohammed Kudus hebben in de afgelopen transferperiode geweigerd mee te trainen om zo een transfer te forceren. Voormalig RvC-lid Theo van Duivenbode vindt dit ongepast. 'Je kunt ze niet belonen als ze niet willen spelen.' Alvarez stond in de concrete belangstelling van Chelsea en Kudus kon de overstap maken naar Everton.

Zo herinnert Van Duivenbode zich nog de situaties rondom Davinson Sánchez en Nemanja Gudelj. 'Sánchez wilde naar Spurs, maar lag nog vier jaar vast. Ik vond dat hij moest spelen tegen Rosenborg, maar dat weigerde hij. Ik vind dat je op dat moment geen precedent moet scheppen, anders telt een contract niet meer', vertelt Van Duivenbode tegenover het Algemeen Dagblad. 'Ik begrijp dat spelers elders meer kunnen verdienen en Ajax als springplank zien, maar je kunt ze niet belonen als ze niet willen spelen. Dan zet je het hek open voor anderen.'

Van Duivenbode benadrukt dat ook het contract van een speler een belangrijke factor is. Dit was zo rondom de transfer van Antony, die weigerde te spelen. 'Vier jaar is lang, maar de kleine twee jaar die Antony heeft, gaan snel. En als er achterlijke bedragen worden betaald, ga je drie keer nadenken en geldt een uitzondering. Daarin geef ik de RvC gelijk.'

Situatie rondom Álvarez en Kudus

Toch heeft Van Duivenbode meer moeite met de situaties rondom Álvarez en Kudus. Beide spelers hebben nog een contract tot 2025 in Amsterdam. 'Zij maken gebruik van het gecreëerde precedent. Als ze niet mee willen doen en je betaalt ze door, is er sprake van een eenzijdig contract. Dat is dan niks meer waard. Als club moet je een rechte rug hebben', vertelt Van Duivenbode. 'Je moet duidelijke afspraken maken. Vooraf al, door speler of zaakwaarnemer salaris of een fee te ontnemen als afspraken tussentijds worden verbroken. Jij wil weg. Wij niet. Op een gegeven moment moet je als club keihard zeggen: je bekijkt het maar, anders hebben contracten geen zin meer.' Uiteindelijk zijn beide transfers niet door gegaan. Zowel Álvarez als Kudus blijven vooralsnog Ajacied.

Bestel het nieuwe derde Ajax-tenue nu in de Ajaxshop!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.