'Kneuterige buurtclubgevoel charme van Ajax'

door BvdPloeg 16

'Kneuterige buurtclubgevoel charme van Ajax'

door BvdPloeg 16

Laatst geüpdatet

Menno Pot doet een oproep aan Ajax om vooral geen afstand te doen van kneuterigheid die bij Johan Cruijff zo centraal stond. In Het Parool schrijft de columnist dat Ajacieden op zoek zijn naar die erfenis.

'Johan trekt de voordeur achter zich dicht, slingert de voetbaltas nonchalant over de schouder, steekt een hand op naar de buurman en wandelt rechtsaf de Tuinbouwstraat in, richting stadion, voor de training. En 's middags met natte haren weer terug. Het is eenvoudig voor te stellen, want bijna alles is er nog hetzelfde. Zelfs de afwezigheid van lichtmasten klopt: die stonden er in 1967 ook niet', beschrijft Pot de wijk waar Cruijff opgroeide.

'Dat kleine, bijna kneuterige buurtclubgevoel, was de charme van Ajax en waarschijnlijk ook de grote kracht', besluit hij. 'Het is anders nu, maar er is een erfenis. Ook nu nog zijn Ajacieden mensen die niet naar groots­heid maar juist naar kleinheid zoeken. Jan Vertonghen of Viktor Fischer die op het fietsje naar de training komt. Dat vinden wij fijn.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties