De Galan vraagt zich af of het snel goedkomt met Ajax: 'Ik heb mijn hoop op Kroes gevestigd'

door Roemer Smid 101

Bron Pak Schaal Podcast

De Galan vraagt zich af of het snel goedkomt met Ajax: 'Ik heb mijn hoop op Kroes gevestigd'

door Roemer Smid 101

Bron Pak Schaal Podcast

Laatst geüpdatet

Menno de Galan betwijfelt of het snel goedkomt met Ajax. De journalist vertelt in de Pak Schaal Podcast van Voetbal International over de ravage die hij aantrof bij het schrijven van zijn boek Ajax in crisis.

De Galan was oorspronkelijk bezig met een ander boek, maar nadat hij in contact kwam met een oud-werknemer van de Amsterdamse club veranderde hij van gedachten. 'Een insider wilde met mij praten over zijn periode bij Ajax. De situatie zat hem zo hoog dat hij zelfs wilde afkicken van voetbal.'

Terwijl De Galan het boek aan het schrijven was nam de crisis gestalte aan. 'In juli was dat nog niet zo duidelijk, maar het bleek dat Ajax in een diepe crisis zat. Je bent dus aan het schrijven aan een boek en het duizelingwekkende proces gaat door. Je moet meelezen en onderzoek blijven doen, je zit in het oog van de storm.'

De journalist denkt dan ook niet dat Ajax snel weer de oude is. 'Op voetbaltechnisch gebied en op bestuur technisch gebied vraag ik me af of Ajax hier snel bovenop komt. Voetbal-watchers hebben het altijd over golfbewegingen, "er komen weer goede tijden aan, let maar op." Maar ik betwijfel of dat nu ook opgaat. Ik heb al een jaar het idee dat Ajax niet meegaat in de nieuwste vorm van het voetbal. Bijvoorbeeld onder de druk uitvoetballen. Ajax heeft het daar echt moeilijk mee.'

'De beste trainers van Nederland zitten bij PSV en Feyenoord', vervolgt de journalist. 'Die zijn anders met hun vak bezig dan de trainers die Ajax net heeft versleten of zelfs nu nog heeft. Niets ten nadele van John van 't Schip, maar je hebt iemand nodig die de dynamiek terugbrengt bij Ajax, het échte 'Ajaxspel'. Dat kan natuurlijk alleen als je het spelersmateriaal hebt, achterin maar vooral op het middenveld. Een middenvelder die à la Frenkie de Jong de bal oppakt en het spel verdeelt. Ik denk ook niet dat zo een speler snel komt, omdat ik geen trainer zie staan die doorheeft dat je zo iemand nodig hebt', aldus De Galan.

'Mijn hoop is gevestigd op Alex Kroes'

Volgens De Galan moet Alex Kroes de bezem door het bestuur van de Amsterdamse club halen. 'Op bestuurlijk vlak moet het ook goed zitten. Mijn hoop is gevestigd op Kroes. Ik heb hem een aantal keer gesproken en het is een dynamische man, iemand die beslissingen durft te nemen.' Woensdag kwamen er quotes van Kroes over Sven Mislintat naar buiten. In het boek van De Galan noemde Kroes Mislintat onder meer een 'meesteroplichter' en een 'charmante zwendelaar'.

Wil jij in aanmerking komen voor free bets voor de interlands van Oranje? Bij Jack's Casino ben je aan het juiste adres!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.