Column: Ajax laat de druk extra toenemen met vertrek van Blind

door Bart Veenstra 106

Bron Ajax Showtime

Column: Ajax laat de druk extra toenemen met vertrek van Blind

door Bart Veenstra 106

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het aanstaande vertrek van clubicoon Daley Blind via de achterdeur verdient niet bepaald de schoonheidsprijs. Daarnaast laat Ajax met het vertrek van deze rasechte Ajacied de druk op bepaalde personen binnen de club - en die druk is er al in hoge mate - nog meer toenemen.

Over Blind is de laatste tijd al enorm veel gezegd en geschreven. De geboren Amsterdammer zou te traag en verdedigend kwetsbaar zijn en zodoende niet meer goed genoeg zijn voor Ajax. De meningen hierover zijn verdeeld. Zijn concurrenten - en dan hebben we het met name over Calvin Bassey en Owen Wijndal - hebben niet bewezen beter te zijn dan Blind.

Daarnaast beschikt Blind met zijn opbouwende kwaliteiten over een eigenschap waar de gehele defensie van Ajax eigenlijk niet aan kan tippen. Daarmee kan niet gesteld worden dat de overige verdedigers niet kunnen voetballen - zo heeft Jurriën Timber bijvoorbeeld een geweldige dribbel in huis - maar puur opbouwend is er lang niemand zo goed als Blind. Het is dan ook niet uitgesloten dat over over enkele weken wordt gesteld dat Ajax de opbouwende kwaliteiten van Blind mist.

Blind weggejaagd door passanten?

Bij veel supporters van Ajax heerst nu het idee dat een clubicoon als Blind weggejaagd wordt door een passant, of beter gezegd: passanten. Waar Blind bewezen heeft een échte Ajacied te zijn - hij kwam in de piek van zijn carrière terug naar Ajax terwijl hij vast en zeker lucratievere aanbiedingen afsloeg, speelde 333 wedstrijden voor de club, werd zeven keer kampioen (zie ook onderstaande Instagram-post van Ajax) en hij overwon zijn hartproblemen om weer te kunnen spelen voor zijn geliefde club - zijn trainer Alfred Schreuder en spelers als Bassey en Wijndal geen rasechte Ajacieden, maar passanten.

Let wel: een passant hoeft niet per definitie slecht te zijn voor een club, integendeel, maar het gevoel dat een clubicoon wordt weggejaagd door een passant als Schreuder levert een terecht gevoel van onvrede op bij de supporters. Ter verdediging van Schreuder: als trainer kiest hij als vanzelfsprekend voor de in zijn ogen beste spelers en als hij vindt dat Blind daar niet bij hoort, is dat uiteraard zijn goed recht.

Beleidsbepalers Ajax nemen enorm risico

Schreuder, die de laatste tijd op zijn zachtst gezegd niet geliefd is bij de supporters, lijkt wel een enorm risico te nemen door Blind te laten gaan. Daarnaast hebben ook algemeen directeur Edwin van der Sar en technisch manager Gerry Hamstra en diens rechterhand Klaas-Jan Huntelaar hun hoofd op het hakblok gelegd. Het technische trio heeft Schreuder het vertrouwen gegeven en ook in de kwestie Blind lijken zij Schreuder te vertrouwen. In dat opzicht is het wel zo dat - als je als clubleiding de trainer steunt - het de beste keuze is dat Blind vertrekt.

Duidelijk is wel dat Ajax met de keuze voor het aanstaande transfervrije vertrek van Blind kiest voor een toekomst met Schreuder. De vraag is alleen hoeveel toekomst Schreuder nog heeft bij Ajax. Naar buiten toe sprak Van der Sar onlangs zijn vertrouwen in de trainer nog uit, maar na de teleurstellende prestaties in de eerste seizoenshelft ligt de druk er bij de start van de tweede seizoenshelft flink op.

Bovendien: wat als Ajax ook na winterstop blijft kwakkelen en Schreuder het elftal niet aan de praat krijgt en alsnog ontslagen wordt? Dan is Ajax zijn clubicoon voor niets kwijtgeraakt. Het vertrouwen in en het draagvlak voor de huidige technische leiding - met Van der Sar, Hamstra en Huntelaar - zal tot het nulpunt dalen. Zodoende kan gesteld worden dat Ajax met het aanstaande vertrek van Blind de boel eigenlijk onnodig op scherp zet.

Blind had veel mooier afscheid verdiend

Tot slot kun je de vraag stellen of deze situatie voorkomen had kunnen worden. Mijn gevoel zegt dat dat kan, al is het niet helemaal duidelijk wat er achter de schermen is gebeurd. Er gaan geruchten dat het is gekomen tot een botsing tussen Schreuder en Blind, maar beiden hebben zich daar niet over uitgelaten. Het lijkt erop dat - op basis van de geruchten- Blind zich zorgen zou maken om het spel van Ajax en de ontwikkelingen bij de club.

Een speler én persoon als Blind was een veel mooier afscheid bij Ajax gegund. In een beter scenario was het zo gegaan dat Blind in goed overleg met de clubleiding en trainer minder minuten zou gaan maken, zonder dat het - zoals nu - uit de hand zou lopen. Toch is zeker niet alles aan de beslissing van Ajax fout. Blind heeft zelf een transferverzoek ingediend, omdat hij mogelijk in deze fase van zijn loopbaan niet op de bank wil zitten en ook niet langer het pispaaltje (wat hij bij sommige fans helaas was/is) wil zijn. Daarnaast moet het moment dat ook een clubicoon een keer bij Ajax vertrekt een keer komen, al kun je je afvragen of dat bij Blind nu écht het juiste moment is. De beslissing van Ajax om hem nu transfervrij te laten gaan, getuigt in ieder geval van respect naar het clubicoon toe. Al had het eigenlijk nooit zover mogen komen...

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.