Borst hekelt tactiek van Cambuur tegen Ajax: 'Had ze pijnlijke 10-0 wel gegund'

door Terrence Riepma 96

Bron De Stentor

Borst hekelt tactiek van Cambuur tegen Ajax: 'Had ze pijnlijke 10-0 wel gegund'

door Terrence Riepma 96

Bron De Stentor

Laatst geüpdatet

Hugo Borst is niet te spreken over de tactiek die trainer Henk de Jong hanteerde voor 'zijn' SC Cambuur, zo vertelt de columnist in De Stentor. Ajax speelde de ploeg uit Leeuwarden met 9-0 van de mat in de Johan Cruijff ArenA en Borst begrijpt niet dat De Jong tegen een beter team alsnog mee wilde voetballen.

'Trainers moeten een plan verzinnen, of een list. Daar had Henk de Jong drie dagen de tijd voor. In bed, op de plee, onder de douche, er zal toch wel iets briljants in je opkomen?', vraagt Borst zich af. Dat gebeurde uiteindelijk niet: 'Cambuur ging eens lekker meevoetballen in Amsterdam. Godzijdank werd het zaterdagavond geen 10-0, maar ik had die aardige, hardleerse De Jong die pijnlijke uitslag wel gegund.'

Borst begrijpt er maar weinig van dat De Jong met een, naar zijn mening, naïeve tactiek aantrad in Amsterdam: 'Wat bezielt een ervaren trainer om de opdracht te geven vrolijk mee te gaan voetballen tegen een ploeg die superieur is aan jouw jongens? NEC deed het laatst ook al zo op bezoek bij Ajax.' De club uit Nijmegen ging tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen onderuit met 5-0.

'Wat zou het toch zijn? Het kan niet de overtuiging zijn dat David Goliath kan verslaan, een Nederlandse eredivisietrainer is niet achterlijk', gaat Borst verder over het tactisch plan van De Jong. 'Zo'n man heeft een ander motief. Anti-voetbal scoort niet, weet hij. Niet bij de meeste van zijn collega's, niet in de media.'

'Ik ken de ware motieven van de trainer, in dit geval De Jong, niet. Ik sluit niet uit dat hij graag wil laten zien dat Cambuur aardig kan combineren. En dat kunnen ze ook best. Ik heb het gezien. Tegen Go Ahead liep het spel van Cambuur gesmeerd. Maar, Jezus, Go Ahead is Ajax niet!', constateert Borst.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties