Van 't Schip werd in januari gevraagd voor RvC: 'Ik bezit het Ajax-dna'

door Gino Haverkamp 128

Van 't Schip werd in januari gevraagd voor RvC: 'Ik bezit het Ajax-dna'

door Gino Haverkamp 128

Laatst geüpdatet

John van 't Schip heeft in januari een aanbod afgewezen om toe te treden tot de Raad van Commissarissen van Ajax. In een uitgebreid interview met De Telegraaf legt de oud-Ajacied uit waarom hij niet voor die rol is gegaan. 'Dat vond ik een rol op te grote afstand van het voetbal.' Ook gaat hij in op de huidige situatie binnen de club.

Van 't Schip is momenteel werkloos en werd een goede voetbalcommissaris geacht voor de toen nog te vormen RvC. Hoewel hij zich goed kan voorstellen waarom Ajax juist bij hem aanklopte, bedankte hij voor de functie. 'Zo ongeveer alle technisch denkbare functies in het voetbal heb ik bekleed, ik bezit het Ajax-dna, ben internationaal in Griekenland, Mexico en Australië bezig geweest en was actief in de City Football Group, waarvoor ik samen met twee anderen Melbourne Heart, later Melbourne City uit de grond heb gestampt', legt hij uit. Zijn uitleg om het niet te doen, is echter wat korter van aard. 'Mijn interesse gaat uit naar een functie waarbij je dagelijks met voetbal bezig bent. Als toezichthouder in een rvc moet je juist afstand bewaren.'

Hoewel de oud-voetballer, tussen 1981 en 1992 speler van Ajax, een functie als commissaris niet wil bekleden, gaat het hem wel aan het hart hoe het nu met Ajax gaat. De Amsterdammers kennen een sportief matig seizoen en op bestuurlijk niveau is het onrustig. Van 't Schip, die bekend staat als een adept van Johan Cruijff, vindt het zonde om te zien hoe de club nu geleid wordt en stelt dat het Ajax-dna steeds minder belangrijk wordt geacht. 'Te gemakkelijk wordt daar overheen gestapt', vindt hij.

Zo raadde Van 't Schip recentelijk een oude bekende aan bij de clubleiding, maar werd daar niets mee gedaan. 'Een voorbeeld is dat ik de naam van Sören Lerby nog heb genoemd. Vonden ze een goed idee, gingen ze mee aan de slag. Sören staat voor alles wat Ajax is, heeft zijn bedrijf verkocht, is (financieel) onafhankelijk, kent de hele wereld en kan voor iedereen binnen Ajax als klankbord fungeren. Nooit heeft Sören iets vernomen uit Amsterdam.'

'Te veel spelers zonder Ajax-dna gehaald van buiten'

Sportief kan het Van 't Schip ook niet bekoren hoe het er nu aan toe gaat bij Ajax. Daarbij is het mislopen van het kampioenschap niet eens zozeer de reden. Het veldspel past volgens de 59-jarige oud-coach van onder meer PEC Zwolle en FC Twente niet bij de club. 'De filosofie, die ik ook aanhang, bestaat uit een paar simpele regels. Van achteruit onder de druk vandaan voetballen en een meerderheid op het middenveld creëren. Op de helft van de tegenstander speel je in kleine ruimtes en bij balverlies verover je de bal zo snel mogelijk terug. ', legt hij uit.

Juist dat gebeurt nu niet. 'Tot voor kort domineerde Ajax onder Erik ten Hag op die manier, maar in één seizoen is van die principes weinig meer over in de Johan Cruijff ArenA. Hoe dat komt? Er is te weinig op gehamerd en er zijn te veel spelers van buiten gehaald zonder Ajax-dna of de Ajax-kwaliteiten.'

Denk jij dat Ajax de Eredivisie alsnog eindigt als nummer twee?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.