Van 't Schip blikt terug op Europacup II-winst in Athene: 'We wonnen in de stad van jong en oud'

door Cristian de Jong 9

Bron Ajax TV

Van 't Schip blikt terug op Europacup II-winst in Athene: 'We wonnen in de stad van jong en oud'

door Cristian de Jong 9

Bron Ajax TV

Laatst geüpdatet

John van 't Schip is nog altijd trots op de gewonnen Europacup II-finale in 1987. De finale werd toen in Athene gehouden. Marco van Basten wist als enige het doel te treffen in de 21e minuut, waardoor Ajax voor het eerst in de geschiedenis de Europacup II wist te winnen.

Ajax nam het in de finale op tegen het Oost-Duitse FC Lokomotive Leipzig. 'Een stugge ploeg. Allemaal grote, sterke, fysieke kerels', herinnert Van 't Schip zich bij Ajax TV. Johan Cruijff was destijds hoofdtrainer van de Amsterdammers en maakte een duidelijk plan, vertelt de voormalig assistent-trainer van Ajax. 'We wisten wat er moest gebeuren: goed voetballen, geloven in onszelf en genieten.'

Halverwege de eerste helft was het raak voor Ajax. 'Na een minuut of twintig gaf ik de bal mee aan Sonny (Silooy, red.). Die legde hem precies op het hoofd van Marco (Van Basten, red.), fantastisch moment natuurlijk.' Bij dit doelpunt bleef het ook. Lokomotive Leipzig wist zich niet meer terug te vechten in de wedstrijd en ging verliezend het veld af. Zodoende won Ajax als eerste Nederlandse club in de geschiedenis de Europacup II.

'Athene is echt deel van mijn leven'

'Toen brak het feest los', gaat Van 't Schip verder. Nu de voormalig bondscoach van Griekenland terugkijkt op deze overwinning, overheerst het trotse gevoel. 'We waren een team van jong en oud en we wonnen in de stad van jong en oud.' Athene blijft mede hierdoor ook speciaal voor Van 't Schip. 'Variatie, dynamiek. Dat waren wij en dat is Athene eigenlijk ook. Die liefde is eigenlijk alleen maar gegroeid. Athene is echt een deel van mijn leven.'

Verwacht jij dat Oranje gaat scoren tegen Argentinië? Zet in en ontvang vijftig (!) keer je inzet terug bij een goal van het Nederlands elftal! Let op: dit geldt alleen voor nieuwe spelers bij Jack's!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.