Schreuder: 'We hebben gezegd dat Ajax in een andere fase zit dan afgelopen jaren'

door Brent Tomassen 210

Bron NOS

Bron NOS

Alfred Schreuder merkt dat er bij Ajax een betere energie in de ploeg komt. Weliswaar werd ook tegen Feyenoord niet gewonnen (1-1), maar zeker de beleving in de tweede helft biedt perspectief volgens de Ajax-trainer.

'We kwamen hier om te winnen en je moet er ook realistisch in zijn dat we hier moesten winnen, maar als je de gehele wedstrijd ziet, kan ik wel leven met een gelijkspel', vertelt Schreuder voor de camera van de NOS. 'Ik vond dat we de tweede helft goed terugkwamen.' Hierna wordt de trainer geconfronteerd met de woorden dat hij boos zou zijn geweest in de rust, waarna Schreuder diep zucht. 'Het kon beter en het moest beter. De goal die we weggeven was heel onnodig, vind ik. Ook de dominantie op het middenveld kon beter en dat hebben ze de tweede helft goed gedaan. Meer lef getoond en het tactisch verdedigen hebben we goed gedaan. We dwongen Feyenoord tot lange ballen en die konden we in het algemeen goed verwerken. Het was een wedstrijd met weinig kansen over en weer.'

Volgens de oefenmeester zat er veel energie in de wedstrijd. 'Het was ook een topwedstrijd, dat kon je zien aan beide teams.' Vroeger kon Ajax daar onderuit voetballen, is de reactie van de NOS vervolgens. Schreuder is het er niet mee eens dat dat anno 2023 er niet in zat. 'Ik denk dat we tweede helft hebben laten zien dat er heel veel goede momenten bij zaten. We hadden ook afgesproken dat we met een dubbele zes moesten spelen als dat kon. We hebben ook al gezegd dat Ajax als team in een andere fase zit dan de afgelopen jaren. De beleving die we met elkaar hebben de tweede helft is ook de basis om uiteindelijk de voetballende kwaliteiten weer terug te krijgen.'

Volgens Schreuder zit er meer achter de harde cijfers van Ajax, dat al zes Eredivisiewedstrijden niet wist te winnen. 'Oké, je speelt na de winterstop drie keer gelijk, maar we weten wat we moeten doen de komende wedstrijden. Het is duidelijk dat je moet winnen.'

'Je ziet dat Berghuis een leider is geworden in de groep'

Tot slot wordt de coach gevraagd naar het optreden van Steven Berghuis, die terugkeerde in een volle Kuip. 'Het was gewoon een hele bijzondere dag voor hem. Hij heeft zich gewoon kranig verweerd en uiteindelijk waren er een paar situaties waarin hij het beter kon doen. Maar de manier waarop hij deze wedstrijd beleefd heeft en hoe hij vooraf en in de rust met deze wedstrijd bezig was, dat was gewoon een prachtige Steven Berghuis. Als je ziet waar hij nu staat ten opzichte van hoe ik hem vroeger bij Twente kende, dan zie je dat hij een leider is geworden in de groep. Dat is hartstikke mooi om te zien.'