Schreuder: 'Wij zijn groeiende en ik ben misschien de enige die het ziet'

door Brent Tomassen 282

Bron ESPN

Bron ESPN

Alfred Schreuder zag dat Ajax het in de eerste helft moeilijk had met de druk van Feyenoord, maar dat de Amsterdammers zelf ook slordig waren in de opbouw. Toch biedt de tweede helft houvast voor de toekomst, zo vindt de oefenmeester.

'De eerste helft gebeurde er niet veel voor beide doelen, denk ik', vertelt Schreuder tegen ESPN. 'Weinig kansen. Ik denk dat wij een goede kans kregen met Kudus en nog één met Timber. Dat was het wel, maar het waren goede kansen. De eerste helft hebben we verder weinig gecreëerd. We hadden de eerste helft ook moeite om de vrije man te vinden, maar ik vond dat het drukzetten wel goed ging. Er waren veel duels over en weer en Feyenoord leek optisch misschien wat agressiever.'

Hierna krijgt de Ajax-trainer de vraag of het matige spel aan de bal van Ajax lag aan de matige opbouw of aan de druk van Feyenoord. 'Het heeft altijd met elkaar te maken, denk ik', antwoord Schreuder. 'Uiteindelijk zag ik dat het gaandeweg de wedstrijd beter werd. Zeker Taylor speelde daar de tweede helft een goede rol in, met Berghuis die er wat dichter bij ging spelen en Bergwijn die natuurlijk goed inviel.'

Voorafgaand aan de 1-0 van Feyenoord leed Berghuis balverlies, waarna Igor Paixão de bal achter Géronimo Rulli wist te jagen. Toch geeft Schreuder niet volledig de schuld aan de middenvelder. 'Volgens mij kan Sánchez ook aan de buitenkant positie kiezen, waardoor het makkelijker wordt en je het via een één-twee aan de buitenkant uitspeelt en zodat ze (Feyenoord, red.) niet door kunnen dekken. Maar goed, fouten horen bij voetbal en Berghuis geeft volgens mij in de tweede helft twee wereldopeningen.'

'Op het einde hadden we zeker een penalty verdiend'

Schreuder zag dat Ajax het moeilijk had de eerste helft, maar dat zijn ploeg zich langzaam herpakte. 'Het was een fantastische wedstrijd op voorhand. Of het nu Feyenoord-Ajax of Ajax-Feyenoord is, het is altijd een fantastische wedstrijd met een geweldige sfeer en een goed Feyenoord. En ik denk dat we ook, zeker in de tweede helft, een prima Ajax hebben gezien dat gestreden heeft voor wat het waard is. En ik denk dat we op het einde zeker een penalty hadden verdiend.'

Ajax zit in een moeilijke fase, waarin zes wedstrijden op rij in de Eredivisie niet werden gewonnen. Toch ziet Schreuder genoeg perspectief. 'Wat ik ook op de persconferentie heb gezegd: je ziet gewoon dat het team groeiende is en dat er goede strijd in het team zit. Je komt hier anders niet terug tegen Feyenoord. Als Feyenoord hier (in De Kuip, red.) op voorsprong komt, geven ze het in het algemeen niet vaak meer weg. Nu kwamen we goed in de wedstrijd en kregen we zelfs nog mogelijkheden, dus dat hebben we goed gedaan. Wij zijn groeiende en ik ben misschien de enige die het ziet.'

Als Schreuder vervolgens gevraagd wordt hoe hij dit bedoelt, verschijnt er een glimlach. 'Ik lees en hoor ook veel en natuurlijk was het vorige week (tegen FC Twente, red.) niet goed. Zeker het eerste kwartier niet. Maar goed, wij zijn ergens mee bezig en ik zie dat er een elftal op het veld staat dat na de rode kaart tegen Twente, maar ook vandaag in de tweede helft, het weer oppakt. Ik denk dat we een goede teamprestatie neerzetten.'