Armoedig Ajax speelt gelijk tegen Feyenoord en wint weer niet in Eredivisie

door NielsOpdam 8608

Ajax heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij Feyenoord. Hierdoor hebben de Amsterdammers al zes competitiewedstrijden op rij niet gewonnen. Het elftal van Alfred Schreuder staat door dit puntenverlies op de vijfde plaats in de Eredivisie, op vijf punten achterstand van koploper Feyenoord.

In Rotterdam koos Schreuder voor Edson Álvarez als centrale verdediger. De Mexicaan verving daar de geschorste Devyne Rensch. Op het middenveld mochten Kenneth Taylor, Steven Berghuis en Davy Klaassen beginnen. Voor Berghuis was het een bijzonder duel, want hij keerde als Ajacied voor het eerst terug in een volle Kuip. In de voorhoede was Mohammed Kudus de spits en zat Brian Brobbey op de bank.

Feyenoord begon sterker aan het duel in De Kuip. De Rotterdammers zetten aan en zetten Ajax onder druk. Dat leidde in de openingsfase tot een aantal gevaarlijke klutssituaties. Taylor kreeg al vroeg in het duel een gele kaart. De Ajax-middenvelder had al een overtreding gemaakt, maar deed dat na acht minuten ook op Sebastian Szymański. Taylor raakte de Pool in het gezicht en kreeg een kaart.

Ajax had in de openingsfase amper de bal en als het de bal had, was de ploeg van Schreuder hem snel weer kwijt. Feyenoord kreeg na vijftien minuten een grote kans via een Ajacied. Vanuit een indraaiende corner kreeg Jurriën Timber de bal op zijn voet. Zijn inzet ging richting de goal, maar doelman Gerónimo Rulli redde knap. Na 24 minuten kreeg Timber een gele kaart. De Ajacied hing om Alireza Jahanbakhsh heen, waarna de Feyenoorder met zijn hoofd tegen het hoofd van Timber ging staan. Uiteindelijk kregen beide spelers een gele kaart van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Rond de 27e minuut kreeg Ajax twee kansen. Een voorzet van Calvin Bassey belandde licht op het hoofd van Kudus, maar de Ghanees kopte uiteindelijk voorlangs. Het was uiteindelijk de beste kans van Ajax in de eerste helft. Een minuut later kreeg Timber een kans, nadat hij diep liep bij een vrije trap. De Ajax-verdediger stuitte echter op Justin Bijlow.

Na 34 minuten was het echter raak voor Feyenoord. Berghuis verspeelde de bal aan Quilindschy Hartman, die kon afgeven op Igor Paixão. De Braziliaan kon volledig vrij op doel schieten en schoot raak: 1-0. Ajax probeerde kort daarna snel wat terug te doen. Via Timber zetten de Amsterdammers aan, waarna een afvallende bal voor de voeten van Jorge Sánchez belandde. De Mexicaan produceerde echter een afzwaaier. Vlak voor rust kreeg de andere Mexicaan, Álvarez, een gele kaart na een harde overtreding.

In de rust werd Francisco Conceição naar de kant gehaald en vervangen door Steven Bergwijn. De invaller kreeg kort na rust een mogelijkheid namens Ajax. Bergwijn schoot de bal van ver hoog over het doel. Twee minuten later kreeg oud-Ajacied Danilo Pereira een vrije schietkans, maar zijn inzet ging naast. In het begin van de tweede helft ging het spel op en neer, maar zonder echte kansen.

Uiteindelijk kreeg Ajax na zeventig minuten wel een erg grote kans via Kudus. De Ghanees liep alleen richting het doel van Feyenoord, maar Bijlow redde. Toch rolde de bal richting het doel en uiteindelijk kon Hartman de bal wegwerken. Een minuut later was het wél raak voor Ajax. Dusan Tadić gaf de bal voor richting Bergwijn, die de bal uiteindelijk inbracht. Klaassen kopte de bal richting het doel en daar werkte Mats Wieffer de bal in eigen doel. Na afloop werd het doelpunt echter toch aan Klaassen gegeven.

Na de gelijkmaker bracht Schreuder Brobbey voor Berghuis, waardoor Kudus vanaf 10 ging spelen. In de tachtigste minuut maakte Wieffer een overtreding op Taylor. De Feyenoorder kreeg daardoor een gele kaart, waarna er een opstootje volgde. Hierna kreeg ook Klaassen een gele kaart. In de slotfase werd er door Hartman nog een harde overtreding gemaakt op Brobbey, maar Gözübüyük en de VAR vonden dat hij de bal speelde. Verder moest Timber er nog vanaf, hij werd vervangen door Owen Wijndal. Uiteindelijk waren er geen grote kansen en eindigde deze Klassieker in een 1-1 gelijkspel.