NRC: 'Ajax heeft jaren nodig voor interne cultuurverandering'

door Bart Veenstra 291

Bron NRC

NRC: 'Ajax heeft jaren nodig voor interne cultuurverandering'

door Bart Veenstra 291

Bron NRC

Laatst geüpdatet

Ajax ziet dat er - bijna een jaar na het vertrek van Marc Overmars - langzaam steeds meer aandacht komt voor vrouwen die slachtoffer werden van ongewenst gedrag. Niet iedereen is blij met hoe het nu gaat, zo merkte het NRC onlangs op tijdens de algemene ledenvergadering van woensdag 7 december.

Arbeidsrechtadvocaat Mirjam Decoz en bestuurskundige Alie Kuiper waren tijdens die vergadering zo'n twintig minuten aan het woord. 'Onderwerp is een veiliger werk- en sportomgeving, iets dat erg leeft onder leden en werknemers sinds het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag', schrijft de krant over Ajax, dat een vereniging is met 900 leden. 'De gevolgen van de zaak-Overmars raken ook de leden – elftalleiders, jeugdtrainers, ouders, jeugdscouts. Er zijn veel leden die bij Ajax werken of speelden.'

Decoz en Kuiper spreken tijdens de algemene ledenvergadering over de commissie die onder hun leiding een advies moet uitbrengen aan de RvC over de interne cultuurverandering. Deze commissie is een aanbeveling uit een onderzoek van bureau Bezemer & Schubad uit mei naar het ongewenste gedrag binnen Ajax. De commissie kent tien leden vanuit Ajax zelf. De één werkt op De Toekomst, de ander in de Johan Cruijff ArenA en de commissie kent bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een trainer, een lid van de ondernemingsraad en een lid van het verenigingsbestuur. De commissie heeft op meerdere manieren veel contact met elkaar.

In het advies komt niet alleen grensoverschrijdend gedrag aan bod, maar ook de positie van vrouwen bij Ajax en de manier waarop spelers en trainers bij de club elkaar aanspreken en met elkaar omgaan. Leidinggevenden krijgen nu al trainingen over omgangsvormen en de werkcultuur, zo wordt verteld door Decoz.

Tweespalt binnen Ajax

Tijdens de vergadering komen er veel vragen en opmerkingen uit de zaal, zo schrijft het NRC. 'Met name oudere leden maken zich zorgen dat de jeugdopleiding te soft wordt als klare taal in de ban wordt gedaan. Maar er is ook een gastouder van een voetballer die de huidige kleedkamertaal "absoluut” niet vindt kunnen', schrijft de krant. 'Sommige aanwezigen vinden het verhaal van Decoz en Kuiper belangrijk, anderen vragen zich af wanneer het weer eens over voetbal kan gaan – een tweedeling die sinds het vertrek van Overmars vaker wordt gezien, binnen én buiten de club.'

Steeds meer aandacht voor vrouwen bij Ajax

Uiteindelijk komt er mede door het werk van de commissie steeds meer aandacht bij Ajax voor vrouwen die het slachtoffer werden van grensoverschrijdend gedrag. 'Personeelsleden zijn zich bewust van de problematiek, voelen zich vrijer om daar onderling over te praten en vragen zich af of zij zich goed gedragen op de werkvloer.'

Het advies van de commissie moet juni 2023 zijn afgerond. De RvC zal over het advies besluiten, waarna de directie een 'plan van aanpak' moet opstellen en zorgen voor de uitvoering. De commissie zal de uitvoering gaan 'monitoren'. 'Cultuurverandering kost tijd en dat proces stopt nooit', laat een woordvoerder van Ajax weten.

Bekijk hier de beste voetbal wedtips van maandag 2 januari!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.