Koster: 'Door dit incident is het onderwerp bij Ajax top of mind geworden'

door Bart Veenstra 33

Bron NOS Studio Sport

Koster: 'Door dit incident is het onderwerp bij Ajax top of mind geworden'

door Bart Veenstra 33

Bron NOS Studio Sport

Laatst geüpdatet

Daphne Koster heeft als analist bij Studio Engeland van de NOS aangegeven dat Ajax er alles aan doet om de cultuur binnen de club te veranderen. In de documentaireserie Op weg naar de Top sprak Koster als een van de eerste medewerkers van Ajax al publiekelijk over de affaire rondom de vertrokken directeur voetbalzaken Marc Overmars.

Koster gaf in de documentaireserie aan dat zij een problematisch patroon bij Ajax ziet. 'Een risico van dat alles om die prestaties gaat, is dat de rest niet gezien wordt. Dat is heel gevaarlijk', aldus Koster, die bij Ajax manager van het vrouwenelftal is. 'Je zegt er niets over omdat je weet, het is toch de technisch directeur en je kunt het niet hardmaken. Je komt in een omgeving waarin veel mensen al zeggen: wat doen die vrouwen hier?', zei Koster in de documentaireserie.

Ajax werkte volledig mee aan de documentaireserie en bovendien besprak Koster het probleem bij de club al intern. Ze vindt dat de Amsterdamse club op de goede weg is. 'Vanaf het moment dat het naar buiten kwam, is er een aantal momenten geweest dat het personeel bij elkaar kwam. Vrouwen kwamen ook bij elkaar. Daar besprak ik al hoe ik tegen de wereld aankeek. Door dit incident is het bij Ajax top of mind geworden. Dat we bewust zijn. Dat we de cultuur herkennen. En ook erkennen. En dat de volgende stap is dat er ook echt wat aan gedaan gaat worden.'

Koster verwacht veranderingen bij Ajax

Koster heeft er vertrouwen in dat er dingen gaan veranderen bij Ajax. 'De wil om te veranderen is er. Ik hoop dat we over een paar jaar met trots kunnen terugkijken en zien dat Ajax daar leidend in is geweest. Een cultuur veranderen kost echt tijd. En lef om echt eerlijk te zijn. Het is ook niet alleen grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied, maar je kunt ook denken aan racisme, discriminatie, pesten... Het is veel groter dan dat ene incident.'

De competities liggen stil, maar op dinsdag 12 en woensdag 13 juli rolt de bal voorop. Er staan weer wedtips op een rijtje!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over: