Ajax reageert en zet in op cultuurverandering: veiligere werk– en sportomgeving als doel

door Jesse ter Haar 455

Bron Ajax.nl

Ajax reageert en zet in op cultuurverandering: veiligere werk– en sportomgeving als doel

door Jesse ter Haar 455

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft dinsdagmiddag via de eigen website gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek naar aanleiding van het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars. De directeur trad begin februari uit zijn functie, nadat hij ongewenste berichten naar vrouwelijke medewerkers had gestuurd. Het bureau Bezemer & Schubad deed de voorbije tijd onderzoek en kwam recent met de uitkomst.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat de cultuur die binnen Ajax heerst niet in orde is. Binnen deze cultuur konden de gedragingen immers plaatsvinden. Ajax zet in op een cultuurverandering en wil op die manier een veiligere werk- en sportomgeving creëren binnen de gehele club. De uitkomsten van het door Bezemer & Schubad opgestelde rapport gelden hierbij als uitgangspunt.

Specifiek kwam uit het onderzoeksrapport dat meerdere vrouwen binnen de organisatie zijn geconfronteerd met ongewenst gedrag. 'Dit varieert van foute grappen en denigrerende of kwetsende opmerkingen tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag.' Overigens bevestigt Ajax dat geen enkele vrouw die onheus werd bejegend een klacht heeft ingediend.

Een 'deskundige commissie' heeft de Ajax-directie de opdracht gegeven om een plan van aanpak op te stellen. Na advies van de commissie wordt het plan van aanpak doorgezet naar de Raad van Commissarissen. Er gelden enkele pijler om de cultuurverandering in gang te zetten. Kort omschreven: de aanpak van ongewenst gedrag, goede opvang en behandeling van meldingen over ongewenste omgangspersonen, het inzetten van een klachtencommissie, leidinggevenden moeten zich het thema ongewenst gedrag eigen maken en de verantwoordelijkheid komt bij de top van de club te liggen.

Meijaard en Van der Sar reageren namens Ajax

Leen Meijaard, voorzitter van de RvC, reageert op het geheel. 'De diverse meldingen maken duidelijk dat er werk te doen is, zodat voor iedereen duidelijk is dat ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd en als zich toch iets voordoet medewerkers zich vrij voelen het aan de orde te stellen, elkaar daarop aanspreken en het zo nodig melden.'

Niet alleen Meijaard, maar ook algemeen directeur Edwin van der Sar laat van zich horen naar aanleiding van het onderzoek. 'Ik wil de vrouwen die al met initiatieven bij elkaar zijn gekomen een groot compliment geven. Het is goed om vanuit de praktijk met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. We maken ook graag gebruik van hun input bij het plan van aanpak en in de begeleidingscommissie', zo luidt een deel van zijn uitspraken.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.