Mislintat wacht flink takenpakket bij Ajax: wat staat hem te wachten?

door Bart Veenstra 260

Bron Ajax Showtime

Mislintat wacht flink takenpakket bij Ajax: wat staat hem te wachten?

door Bart Veenstra 260

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax' nieuwe directeur voetbalzaken Sven Mislintat zal in zijn eerste maanden bij de Amsterdamse club flink wat werk te verrichten hebben. Op meerdere vlakken zal hij namens Ajax beslissingen moeten nemen en dus beloven het interessante tijden te worden rondom de club uit de hoofdstad.

De komst van Mislintat is sinds dinsdag officieel. De Duitser, die eerder werkzaam was bij Borussia Dortmund, Arsenal en VfB Stuttgart, tekende een contract tot de zomer van 2026. Sinds februari was Mislintat al in gesprek met Ajax en in de afgelopen tijd is hem dan ook vast en zeker duidelijk geworden wat er moet gebeuren bij de Amsterdamse club. Zelf zegt hij het volgende: 'Sinds mijn jeugd zie ik Ajax als één van de meest iconische voetbalclubs in de wereld. Het is een grote eer om directeur voetbalzaken van Ajax te worden en ik zie het als mijn plicht om de club zo goed mogelijk te dienen.'

Mislintat wacht flink takenpakket bij start bij Ajax

In de komende periode zal Mislintat, in samenspraak met zijn nieuwe collega's, over heel wat zaken een beslissing moeten nemen. Zo zijn er spelers met een mogelijke vertrekwens, zijn er spelers die niet volledig renderen en er zijn spelers met een aflopend contract. Daarnaast zal de selectie van Ajax moeten worden voorzien van enkele nieuwe spelers die het elftal moeten versterken. En last but not least zal Mislintat een keuze moeten maken over het trainerschap van Ajax.

Spelers met aflopend contract

Met Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer, Florian Grillitsch en Loreno Lucca beschikt Ajax over vier spelers met een aflopend contract in de A-selectie. Rondom zijn keepers neemt Ajax vaker later een beslissing en dat is dit jaar niet anders. Het is geen geheim dat Ajax met Pasveer al langer in gesprek is en zodoende zou het kunnen dat Pasveer zijn contract bij Ajax gaat verlengen. Over de toekomst van Stekelenburg is vooralsnog niets bekend.

Wat betreft Grillitsch heeft Ajax de mogelijkheid om de optie in zijn contract te lichten. In dat geval zou de Oostenrijkse middenvelder voor twee extra jaren onder contract staan in Amsterdam. De vraag is of Ajax, gezien zijn geringe inbreng dit seizoen en zijn redelijk hoge salaris, verder wil gaan met Grillitsch. Wat betreft Lucca geldt dat Ajax een optie tot koop heeft in het huurcontract van de Italiaanse spits. Naar verluidt zou Ajax hem na dit seizoen voor tien miljoen euro kunnen overnemen van Lucca's officiële werkgever Pisa SC. De kans lijkt echter heel klein dat dat gaat gebeuren.

Spelers met kortlopende contracten

Bij Ajax zijn er ook enkele spelers actief met een kortlopend contract, ofwel spelers met een contract tot de zomer van 2024. Het gaat om Dusan Tadić, Davy Klaassen en Kian Fitz-Jim. Voor die spelers geldt dat Ajax ze in de komende zomer nog kan verkopen om op die manier nog een transfersom aan hen over te houden. Nu er meer duidelijkheid ontstaat rondom Ajax is de kans op een mogelijke contractverlenging wel meer aanwezig.

Spelers die enorm gewild zijn op de transfermarkt

Jurriën Timber, Edson Álvarez en Mohammed Kudus lijken op dit moment de meest gewilde spelers van Ajax in het buitenland. In de zomer van vorig jaar stonden deze drie spelers ook al hoog op de verlanglijst bij enkele grote clubs uit het buitenland. Zo werd Timber vaak gelinkt aan Manchester United, maar wilde Ajax hem - nadat het Lisandro Martínez al had verkocht - niet verkopen. Uiteindelijk verlengde Timber zijn contract met een jaar tot medio 2025, al lijkt een transfer in de komende zomer wederom een realistische optie.

Voor Álvarez stond Chelsea in de afgelopen zomer op de stoep. De Mexicaan zag zijn transfer uiteindelijk niet doorgaan, omdat Ajax niet nog meer spelers wilde verkopen. Dat gold ook voor Kudus, voor wie Everton in de markt was. Beide spelers bleven bij Ajax en lieten zich in de afgelopen maanden in positieve zin zien. De kans dat er serieuze interesse voor hen in de zomer is, is groot.

Het is dan ook aan Mislintat om ervoor te zorgen dat er komende zomer niet wederom een enorme leegloop van topspelers zal zijn, zoals vorig jaar het geval was. Makkelijk wordt dat niet, want deze drie spelers hebben vorig jaar te horen gekregen dat Ajax in de komende zomer bereid is om mee te werken aan een transfer. En als een buitenlandse club het juiste bedrag op tafel legt en een speler graag zijn transfer wil maken, is het lastig om die speler per se tegen zijn wil bij Ajax te houden.

Aankopen die niet renderen bij Ajax

In de afgelopen zomer haalde Ajax voor ruim honderd miljoen euro aan nieuwe spelers. Meerdere van deze spelers zitten op de bank en zodoende bestaat er een kans dat sommige van deze spelers Ajax al na één seizoen weer verlaten. Dure aankopen als Calvin Bassey (23 miljoen euro) en Owen Wijndal (10 miljoen euro) zijn onder Heitinga inmiddels bankzitters. Beide spelers kwamen zondag tegen Fortuna Sittard zelfs niet in actie en voor Wijndal geldt zelfs dat hij op dit moment achter jonge talenten Youri Baas en Jorrel Hato in de pikorde staat.

Ook over Jorge Sánchez heersen twijfels. De Mexicaan speelt de laatste periode veel bij afwezigheid van Rensch, maar volgens velen heeft hij niet gebracht wat ervan hem verwacht wordt. Ook Brian Brobbey - die voor 16 miljoen euro werd teruggekocht van RB Leipzig - is geen basisspeler. Daarnaast zijn er volop vraagtekens over zijn fitheid. Meerdere analisten lieten zich kritisch uit over het feit dat hij het geen negentig minuten lang kan volhouden.

De vraag is dan ook wat Mislintat met deze spelers doet. Geeft hij deze spelers nog een voorbereiding (of seizoen) de kans om zichzelf te laten zien of kiest hij ervoor om door te selecteren en deze spelers - misschien wel met verlies - te verkopen?

Juiste aankopen halen voor Ajax

Het klinkt simpeler dan het lijkt: de juiste aankopen halen voor Ajax. Maar in de afgelopen zomer bleek maar eens dat het niet zo eenvoudig is om nieuwe spelers te halen die er direct staan voor Ajax. Ajax zal op meerdere posities - vooral op de backposities en centraal in de achterhoede - in het elftal een versterking kunnen gebruiken en die puzzel kan nog complexer worden als de club Timber, Álvarez en/of Kudus kwijtraakt. In dat geval moeten, naast de nu al nodige kwaliteitsinjecties, nog meer kwaliteitsspelers gehaald worden.

In een interview met diverse media liet Ajax-captain Tadić al weten dat de huidige spelersgroep enkele nieuwe kwaliteitsspelers nodig heeft. De Serviër sprak duidelijke taal en liet weten dat een club als Ajax altijd voor de hoofdprijzen moet spelen. Nog een seizoen als dit seizoen is dan ook uit den boze en dus is er enorm veel werk aan de winkel om de selectie ten opzichte van dit seizoen sterker te maken.

Wat te doen met verhuurde spelers?

Mislintat zal ook een keuze gaan maken over de verhuurde spelers van Ajax. Op dit moment spelen Jay Gorter, Kik Pierie, Anass Salah-Eddine, Naci Ünüvar en Mohamed Daramy op huurbasis bij respectievelijk Aberdeen FC, Excelsior, FC Twente, Trabzonspor en FC Kopenhagen. Gorter liet zich in een interview met deze website onlangs nog uit over zijn toekomst bij Ajax. De talentvolle doelman hoopt op zijn kans, maar wil tegelijkertijd ook wekelijks in actie komen. Met Geronimo Rulli werd in de winter een nieuwe doelman gehaald en dus is het perspectief van Gorter er bij Ajax niet beter op geworden.

Voor Pierie lijkt een toekomst bij Ajax uitgesloten en zodoende lijkt de kans groot dat hij deze zomer wordt verkocht. Wat betreft Salah-Eddine is het zo dat hij volgend seizoen voor zijn kans bij Ajax wil gaan, zo vertelde hij in januari tegenover Ajax Showtime. De concurrentiestrijd op de linksbackpositie lijkt voorlopig open te liggen. Voor Ünüvar en Daramy lonken mogelijk nieuwe kansen in de voorbereiding. Ünüvar speelt weinig bij Trabzonspor, terwijl Daramy veelvuldig in actie komt voor FC Kopenhagen. In de afgelopen weken verkeert hij in een goede vorm, al weet hij ook dat de concurrentie op links bij Ajax met Steven Bergwijn, Tadić en het aanstormende Belgische talent Mika Godts niet mild is.

Wie is volgend seizoen de trainer van Ajax?

Wordt het John Heitinga, Peter Bosz of toch totaal iemand anders? Mislintat zal in samenspraak met zijn nieuwe collega's een keuze moeten maken over het hoofdtrainerschap van Ajax. Heitinga is vooralsnog voor de rest van het seizoen de trainer van de Amsterdamse club, al maakt de oefenmeester er totaal geen geheim van dat hij ook volgend seizoen graag de trainer van Ajax is.

Volgens De Telegraaf is de kans groot dat Heitinga ook volgend seizoen de trainer van de Amsterdammers is, terwijl algemeen directeur Edwin van der Sar in Bosz geen Ajax-trainer zou zien. Of Mislintat daar ook zo over denkt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Wel is het zo dat Mislintat Bosz naar VfB Stuttgart wilde halen toen eerstgenoemde daar technisch directeur was.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.