‘Medić kan spelen met veel ruimte in zijn rug’

door Jon van Dam 208

Bron Ajax Showtime

‘Medić kan spelen met veel ruimte in zijn rug’

door Jon van Dam 208

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Jakov Medić speelde sinds zijn komst twee officiële duels voor Ajax. De Kroatische verdediger maakte een sterke indruk en scoorde een wereldgoal tegen Heracles Almelo. Tegen Excelsior leidde de verdediger de 2-1 achterstand in door de bal knullig te verliezen. Was het foutje van Medić in Rotterdam een incident? Of kunnen de Ajax supporters juist op reguliere basis sterke optredens verwachten van de mandekker? Ajax Showtime ging in gesprek met Tim Eckhardt, kenner van FC St. Pauli en hoofdredacteur bij het Duitse medium MillernTon.

Medić verruilde FC St. Pauli onlangs voor Ajax. De 1.93 meter lange centrumverdediger leverde de 2. Bundesliga-club drie miljoen euro op. Volgens Eckhardt is het vertrek van Medić een groot verlies voor FC St. Pauli. ‘Hij heeft twee indrukwekkende jaren gehad bij de club. Omdat we een transfer al incalculeerden, hebben we met Hauke Wahl en Karol Mets wel al twee vervangers bij de club.’ Medić is volgens de journalist een klassieke Innenverteidiger (centrale verdediger, red). ‘Echter heeft hij ook kwaliteiten die hem vormen tot een moderne speler. Deze kwaliteiten zullen goed tot zijn recht komen in een team dat veel in balbezit is.’

‘Medić speelde bij Wehen Wiesbaden als spits’

Eckhardt geeft aan dat het grootste wapen van Medić zijn imposante lijf is. Ondanks zijn robuuste fysiek is hij ook behoorlijk rap. ‘Het is voor aanvallers absoluut geen pretje om tegen Medić te moeten spelen, zeker in directe duels. Hoewel je het in eerste instantie niet zou verwachten, beschikt Medić ook over een goede techniek. Bij zijn vorige club, Wehen Wiesbaden, heeft hij gespeeld als verdedigende middenvelder en zelfs als spits. Bij standaardsituaties is Medić zowel aanvallend als verdedigend dominant. Hij had met zijn lengte een belangrijke rol bij corners en vrije trappen’, zo weet Eckhardt te vertellen.

De 24-jarige mandekker kende in zijn tijd bij FC St. Pauli af en toe problemen in het maken van tactische keuzes, zowel offensief als defensief. Verder verzuimde Medić wel eens om verticale passes te geven in de opbouw, zegt Eckhardt, die erkent dat de Kroaat wel de capaciteiten heeft om zulke ballen te geven. ‘Soms leek het alsof hij bang was om een risicovolle bal te spelen.’ In een aanvallend spelend team als Ajax zal blijken of Medić eerder een verticale pass durft te geven dan voorheen. ‘Als de trainer hem vertrouwen geeft, gaan jullie veel plezier aan Medić beleven.’

‘In goeden doen doet Medić niet onder voor Europese top’

Medić is volgens Eckhardt een complete centrumverdediger die goed past bij de aanvallende manier van spelen van Ajax. ‘Hij kan hoog op het veld spelen met veel ruimte in zijn rug. Ik denk niet dat hij erg kwetsbaar is als een tegenstander op de counter speelt. Met zijn snelheid kan hij veel compenseren.’ Eckhardt voorziet een mooie toekomst voor de oud-speler van FC St. Pauli. ‘Als Medić in goeden doen is, zie ik weinig verschil met de topverdedigers die al op het hoogste niveau spelen. Daar doet hij dan niet voor onder. Hij heeft zeker de technische bagage en het potentieel om grote stappen in zijn carrière te maken’, besluit de journalist.

Medić kan op zeer korte termijn een landgenoot verwelkomen bij Ajax. Zondag maakte de club op haar officiële kanalen bekend dat Josip Sutalo de defensie van de Amsterdammers komt versterken. De centrumverdediger wordt overgenomen van Dinamo Zagreb, dat zaterdag werd uitgeschakeld in de voorlaatste kwalificatieronde van de Champions League. De kans is aanwezig dat Sutalo en Medić moeten concurreren voor de plek van rechter centrumverdediger. Optie twee is dat Jorrel Hato gaat spelen als linksback, in dat geval kunnen de Kroaten samen in het centrum blijven. De komende weken zal blijken hoe trainer Maurice Steijn de puzzelstukjes gaat leggen.

Jon van Dam (Twitter: @DamVanJon | e-mail: j.dam@ajaxshowtime.com)

Pre-order de gloednieuwe Johan Cruijff-collectie via de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.