Ajax komt niet verder dan gelijkspel tegen Excelsior

door Bram Bark 7750

Ajax heeft in de tweede speelronde van de Eredivisie niet weten te winnen van Excelsior. In Rotterdam werd het 2-2. De ploeg van Maurice Steijn liet veel kansen op de overwinning liggen. Brian Brobbey en Davy Klaassen waren de doelpuntenmakers aan Amsterdams kant.

De wedstrijd in Rotterdam begon rustig. Beide ploegen begonnen aftastend. Het eerste kwartier ging voorbij zonder noemenswaardige kansen. In de 16de minuut was Ajax voor het eerst gevaarlijk. Een goede steekpass van Bergwijn bracht Brobbey in kansrijke positie. De eerste kans voor de spits werd gemist. Niet veel later kreeg Brobbey opnieuw de mogelijkheid om de score te openen. Dit keer was het wel raak. Forbs zette druk op de defensie van Excelsior, dit leidde tot balverlies achterin bij de Rotterdammers. Brobbey kon de bal oppikken en rondde oog in oog met de keeper koelbloedig af.

Brobbey dacht zijn tweede van de middag te maken. Na een uitstekende pass van Benjamin Tahirović draaide de nummer 9 van Ajax goed weg bij zijn tegenstander om vervolgens de bal hard en hoog binnen te schieten. Helaas voor de Amsterdammers stond Brobbey een halve meter buitenspel. Vlak voor rust sloeg Excelsior toe. Na een voorzet van Lazaros Lamprou kon Siebe Horemans de bal van een meter of vijftien binnen schieten.

Tweede helft

Ajax was in de eerste helft de bovenliggende partij. Branco van den Boomen zorgde er met een aantal goede lange ballen voor dat zijn ploeg er bij tijd en wijlen snel uit kon komen. Wat verder opviel in de eerste helft is dat Bergwijn dicht in de buurt van nummer ‘10’ Kudus speelde. In de tweede helft ging Ajax op jacht naar de overwinning. Anass Salah-Eddine bleef in de kleedkamer achter. Owen Wijndal was zijn vervanger. De start van het tweede bedrijf was bedroevend. Medić ging in de fout. De verdediger schoot de bal vlak voor eigen doel tegen een Excelsior-aanvaller aan. Nikolas Agrafiotis profiteerde en zette zo zijn ploeg op voorsprong.

Ajax kreeg een aantal mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar benutte deze niet. In de 72ste minuut was het dan wel raak. Invaller Davy Klaassen kwam goed voor zijn man na een voorzet van Kudus en werkte de bal binnen. Ajax is de minuten daarna nadrukkelijk op zoek naar de overwinning, maar die overwinning kwam er niet.