Mag Ajax een extra keeper inschrijven voor de Champions League?

door Jesse ter Haar 31

Bron Ajax Showtime

Mag Ajax een extra keeper inschrijven voor de Champions League?

door Jesse ter Haar 31

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax is druk bezig met het aantrekken van een nieuwe goalie. Remko Pasveer en Maarten Stekelenburg kampen met langdurige blessures, terwijl Jay Gorter binnenkort weer beschikbaar is. Daardoor staat André Onana onder de lat, maar er werden al meerdere namen genoemd als (tijdelijke) versterking van het Amsterdamse keepersgilde. De vraag is: mag die keeper nog wel ingeschreven worden voor de Champions League?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke keepers van Ajax op de A-lijst van de Champions League staan en welke goalies niet. Stekelenburg, Gorter, Onana en Pasveer zijn de A-keepers, terwijl Charlie Setford en Calvin Raatsie gelden als B-keepers. Van de A-keepers zijn er momenteel drie afwezig wegens blessureleed. Stekelenburg mist de rest van het seizoen, Pasveer is acht weken absent en rond Gorter werd een periode van afwezigheid van twee weken genoemd.

De officiële regels

Ajax Showtime vroeg de UEFA naar de regels omtrent het tussentijds inschrijven van een nieuwe keeper en daaruit kwam het volgende naar voren: Als een club vanwege een langdurige blessure of ziekte niet kan rekenen op de diensten van ten minste twee keepers die op de A-lijst staan ​​ingeschreven, mag de betreffende club de betreffende keeper tijdelijk vervangen en op elk moment van het seizoen een nieuwe keeper inschrijven. Een blessure of ziekte wordt als langdurig beschouwd als deze ten minste dertig dagen duurt vanaf de dag waarop de blessure of ziekte zich heeft voorgedaan.

Indien het herstel van de keeper plaatsvindt vóór deze periode van 30 dagen, moet de speler tot het einde van die periode buiten de A-lijst blijven. Als de vervangende keeper was geregistreerd als een lokaal opgeleide speler, hoeft de nieuwe keeper geen zelf opgeleide speler te zijn.

De club moet de UEFA het nodige medische bewijs leveren in een van de officiële talen van de UEFA. De UEFA kan op kosten van de club verder medisch onderzoek van de keeper verlangen door een door de UEFA aangestelde deskundige.

Zodra de geblesseerde of zieke doelverdediger weer beschikbaar is om te worden ingezet, kan hij zijn positie weer innemen in de plaats van zijn aangewezen vervanger. De terugkeer van de oorspronkelijke keeper moet 24 uur voor de volgende wedstrijd waarin de oorspronkelijke keeper moet spelen, worden doorgegeven aan de UEFA-administratie.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Jesse ter Haar
(Twitter: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties