Ajax draait vroege achterstand om en wint traditioneel lastige uitwedstrijd bij Heracles

door Brent Tomassen 6569

Ajax is er zaterdagavond in geslaagd om de traditioneel lastige uitwedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo te winnen. De Amsterdammers hadden in de eerste helft de nodige moeite met Heracles, maar wonnen uiteindelijk met 2-4. Brian Brobbey was verantwoordelijk voor twee doelpunten, terwijl de andere doelpunten verzorgd werden door captain Steven Berghuis en Kristian Hlynsson.

Na elf minuten was de eerste kans van de wedstrijd voor Ajax. Kenneth Taylor kreeg de bal aangespeeld van Carlos Forbs en probeerde het in één keer vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn poging ging ongeveer een meter over het vijandelijke doel heen. Een minuut later wist Heracles het doel wel te vinden. Jorrel Hato liet zich verrassen door Jizz Hornkamp, die zo alleen op Diant Ramaj af kon. De spits van Heracles faalde niet en zette de thuisploeg op een 1-0 voorsprong.

De reactie van Ajax kwam snel. Vier minuten na de openingstreffer was het Brobbey die werd aangespeeld door Benjamin Tahirovic. De spits draaide en ramde de bal in het dak van het doel. Na de gelijkmaker volgde een periode waarin niet veel gebeurde op het veld.

In de 34e minuut wist Ajax weer eens gevaar te creëren. De Amsterdammers speelden goed onder de druk uit en dat leverde ruimte op voor Berghuis. Hij kapte fraai zijn tegenstander uit en schoot met rechts. De keeper redde de inzet. Een minuut later kreeg Ajax een enorme kans op de voorsprong. Tahirovic onderschepte een pass en via Hlynsson kwam Brobbey helemaal vrij. De spits wilde eerst langs de keeper en toen was de hoek net te moeilijk. Hij raakte het zijnet. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 1-1 gelijke stand.

In de tweede helft kwam de eerste doelpoging van de voet van een speler van Heracles. Invaller Thomas Bruns haalde uit van afstand, maar Ramaj was alert en bracht redding. Even later volgde een gevaarlijke aanval van Ajax. Berghuis gaf de bal voor met de buitenkant van zijn voet, maar de pass was net te scherp voor Brobbey.

In de 55e minuut kwam Ajax voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Berghuis werd weggestuurd door Hlynsson en rondde koelbloedig af. Twee minuten later breidde Brobbey de voorsprong uit voor Ajax. De spits volleerde kiezelhard raak en liet de doelman van Heracles kansloos. Vlak daarna kwam Heracles terug in de wedstrijd. Invaller Mario Engels kreeg de bal voor zijn voeten en schoot op doel. De bal werd van richting veranderd en daardoor werd Ramaj verrast in de korte hoek.

In de 67e minuut kreeg Heracles een grote kans op de gelijkmaker. Hornkamp kon uithalen na een goede voorzet. Hij schoot de bal recht in de handen van Ramaj. Tien minuten later kwam er weer eens gevaar van de kant van Ajax. Berghuis kopte een bal heel slim richting Hlynsson. De IJslander kon uithalen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door de doelman.

In de 84e minuut gooide Ajax de wedstrijd in het slot. Hlynsson kreeg de bal van Devyne Rensch en krulde de bal met zijn linkerbeen op fraaie wijze in de verre hoek. Zodoende won Ajax met 2-4 op bezoek bij Heracles en zijn de Amsterdammers nog altijd ongeslagen in 2024.

Opstelling Heracles Almelo:

Brouwer; Wieckhoff, Čestić, Hoogma, Bultman, Willems; Bruijn (56' Limbombe), Vejinović (46' Bruns), De Keersmaecker, Hansson (56' Engels); Hornkamp (79' Hornkamp).

Wissels Heracles Almelo:

De Keijzer, Jansink, Geypens, Bakboord, Scheperman, Bruns, Engels, Limbombe, Sankoh.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gooijer (84' Gaaei), Rensch, Hato, Martha; Tahirović, Hlynsson, Taylor, Berghuis, Brobbey, Forbs (90+3. Banel).

Wissels Ajax:

Rulli, Gorter, Gaaei, Kaplan, Salah-Eddine, Medić, Vos, Sosa, Fitz-Jim, Banel, Kalokoh.

1-0 Jizz Hornkamp (12')
1-1 Brian Brobbey (16')
1-2 Steven Berghuis (55')
1-3 Brian Brobbey (57')
2-3 Mario Engels (60')
2-4 Kristian Hlynsson (84')

- Het Algemeen Dagblad verwacht slechts één wijziging in de basiself van trainer John van 't Schip.

- Ajax Showtime sprak met Robbert Schilder over het aankomende affiche tussen Ajax en Heracles Almelo. Lees het volledige interview hier!
- Ook Lerin Duarte sprak met Ajax Showtime over de wedstrijd tussen zijn oude ploegen. Dat interview lees je hier!