Jong Ajax verslaat Eindhoven, maar geeft opnieuw in blessuretijd clean sheet weg

door BadembaBarrie 71

Jong Ajax heeft vrijdagavond met 1-3 gewonnen van FC Eindhoven. In het Jan Louwers Stadion speelden de Amsterdamse beloften niet groots, maar waren ze over negentig minuten wel de betere ploeg en stapten ze verdiend met drie punten van het veld. Grote man bij Jong Ajax was Victor Jensen die tweemaal scoorde. De domper op het resultaat was de tegentreffer, die in de 93e minuut bij een 0-3 tussenstand viel. Hierdoor houden de Amsterdammers opnieuw de nul niet.

Jong Ajax begon slordig aan het duel. Het was onzuiver in de passing en had het lastig met de Felle druk van Eindhoven. Naarmate de eerste helft vorderde, veranderde dat beeld wel en kreeg Jong Ajax meer grip op het duel en de tegenstander, maar echt gevaarlijk werd het nog niet.

Halverwege de eerste helft liep het aantal doelpogingen wat verder op. Eindhoven was het dichtstbij, toen Joey Sleegers een vrije trap gevaarlijk laag richting de hoek krulde. Jay Gorter was echter alert en tikte de bal voor de doellijn weg. Niet veel later kreeg Max de Waal vanaf randje zestien de kans om uit te halen namens Jong Ajax, maar zijn poging stuiterde een meter naast.

Toch ontbrak er lange tijd een bepaalde urgentie in het spel van de jonge Amsterdammers. De beloften lieten bij vlagen zien erg goed te kunnen voetballen en hadden enkele fraaie combinaties van achteruit in huis. Voorin hield het echter niet over, getuige het zwakke schot van Kian Fitz-Jim uit vrije positie op randje zestien, recht op de doelman.

De kans leek echter wel iets los te maken in Jong Ajax, dat beter begon te voetballen en via Max de Waal weer een stukje dichterbij kwam. Na 38 minuten viel uiteindelijk de treffer waar de beloften steeds dichter tegenaan schuurden. Naci Ünüvar stuurde Victor Jensen weg. De Deen had De Waal en een tegenstander bij zich en opteerde voor het uitspelen van die laatste. Dat deed hij met verve en één op één met Nigel Bertrams schoof hij de bal vervolgens rustig in de verre hoek.

Het doelpunt was olie op het vuur voor de Amsterdammers, die ineens veel sneller begonnen te combineren, terwijl Eindhoven enigszins overrompeld leek. Zo kon het dat Kenneth Taylor drie minuten na de 0-1 de voorsprong verdubbelde. De middenvelder kapte in de zestien zijn tegenstander fraai uit en knalde de bal hard achter de kansloze Bertrams in de verre hoek. Zo zocht Jong Ajax met een 0-2 voorsprong de kleedkamers op, iets waar het lang niet naar uitzag.

De tweede helft begon in veel opzichten hetzelfde als de eerste. Geen van beide ploegen wist echt tot kansen te komen en dus viel er weinig te beleven in het Jan Louwers Stadion. Rond het uur bracht John Heitinga Anass Salah-Eddine voor de geblesseerd geraakte Youri Baas en Christian Rasmussen voor Ar’jany Martha. Daarmee leek het spel van Jong Ajax ook wat meer leven te krijgen, want Rasmussen was gelijk betrokken bij een goede aanval, die eindigde met een gesmoord schot van Ünüvar en ook enkele minuten later viel de Deen positief op in de Amsterdamse aanval.

FC Eindhoven probeerde aan de overzijde wel, maar creëerde geen echt grote kansen. Het moest het vooral hebben van voorzetten vanaf de flanken, die telkens een prooi waren voor Gorter. en naarmate de tweede helft vorderde was Jong Ajax de gevaarlijkere ploeg. Zo kregen Rasmussen en De Waal na ruim zeventig minuten beiden de kans om het duel op slot te gooien. Beiden misten echter ook de precisie in hun schoten en zagen de bal het doel ruim missen. Invaller Sontje Hansen leek ook nog even op weg naar de 0-3, maar zijn schot werd uiteindelijk geblokt.

Het duel leek zo redelijk rustig op 0-2 af te stevenen, maar in de slotfase gebeurde er ineens nog van alles. Eerst scoorde Jensen na zeer fraai voorbereidend werk van Ünüvar de 0-3 door Bertrtams andermaal te verschalken in de verre hoek. Twee minuten later moest Gorter aan de andere kant toch nog een tegengoal toestaan toen Barnabas Rácz fraai raak volleerde in de verre hoek. Weer twee minuten later kreeg FC Eindhoven-aanvoerder Mawouna Amevor ook nog eens rood. De verdediger ging hard door op Ünüvar, die daar flink last van had. Toen de scheids geel trok besloot de Eindhoven-speler sarcastisch te applaudisseren, wat hem direct op een tweede kaart kwam te staan. Aan de stand veranderde het uiteindelijk niets meer en dus gaat Jong Ajax over Eindhoven heen op de ranglijst.