Ajax sluit voorbereiding af met nederlaag in Dortmund

door Wessel Kroon 6499

Ajax heeft zondagavond de laatste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met 3-1 verloren. In Duitsland was Borussia Dortmund te sterk voor de Amsterdammers. Brian Brobbey makte het enige doelpunt aan de kant van Ajax.

De wedstrijd begon flitsend. Al na zes minuten kwam Borussia Dortmund op een 1-0 voorsprong. Mats Hummels gaf de bal voor op Julian Brandt en laatstgenoemde tikte de bal eenvoudig binnen. Nog geen minuut later kwam Ajax langszij. Op aangeven van Steven Bergwijn kopte Brobbey knap raak.

In de twintig minuten daarna kregen de Duitsers de bovenhand. In de 27e minuut kreeg Marco Reus een levensgrote kans na een voorzet vanaf de rechterkant, maar Olivier Aertssen hield de bal voor de doellijn tegen. Twee minuten later kreeg Ajax ook een kans. Na een goede aanval kwam de bal terecht bij Bergwijn. Hij kwam naar binnen en schoot op doel, maar zijn schot werd gered door de doelman van Dortmund.

Een tijdje later kreeg Borussia Dortmund een kans. Sébastien Haller speelde zichzelf vrij en haalde uit, maar schoot over het doel van Ajax heen. Vier minuten later kregen de Duitsers opnieuw een kans. Een vrije trap belandde op het hoofd van Hummels. De mandekker kopte de bal over. Twee minuten voor rust werd Borussia Dortmund nog één keer gevaarlijk. Een afvallende bal belandde voor de voeten van Reus. De Duitser haalde uit vanaf de rand van het strafschopgebied, maar Gerónimo Rulli redde op spectaculaire wijze.

Het laatste wapenfeit van de eerste helft was voor Ajax. Bergwijn kreeg de bal aan de linkerkant en kwam naar binnen. Hij schoot op doel, maar zijn schot miste kracht en was makkelijk te pakken voor de doelman. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 1-1-stand.

Ajax begon met één wijziging aan de tweede helft. Jakov Medić kwam in de ploeg voor Aertssen en maakte daarmee zijn debuut voor de Amsterdammers. Vlak na rust was de eerste grote kans van de tweede helft voor Ajax. Mohammed Kudus leek de bal op aangeven van Bergwijn simpel binnen te kunnen schieten, maar struikelde. Iets later was het aan de andere kant wel raak. Haller legde de bal klaar voor invaller Felix Nmecha. Laatstgenoemde schoof de bal beheerst binnen.

Ongeveer vijf minuten later was het opnieuw raak voor de Duitsers. Het was opnieuw Nmecha die de bal kreeg en beheerst afrondde. Ajax kreeg hierna een grote kans via Kudus. De Ghanees kreeg de bal in het strafschopgebied en haalde uit, maar hij schoof de bal voorlangs. Na achttien minuten mocht ook Diant Ramaj zijn debuut voor Ajax maken. De Duitse doelman kwam in de ploeg voor Rulli.

Twintig minuten voor tijd kreeg Ajax weer eens een kans. Brobbey zette Bergwijn door middel van een goede steekpass oog in oog met de doelman. Bergwijn kreeg het echter niet voor elkaar om de bal in het doel te schuiven. Iets later kregen de Amsterdammers opnieuw een kans. Medić kopte een voorzet van Kudus voorlangs.

Een kwartier voor tijd mocht ook Carlos Forbs zijn debuut maken. De nieuwkomer kwam in de ploeg voor Kudus. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Ajax via Brobbey een grote kans. De spits van Ajax sprintte Hummels er met speels gemak uit, maar wist de bal niet langs de doelman te krijgen. Vijf minuten voor tijd kreeg Borussia Dortmund nog een grote kans, maar Jorrel Hato haalde de bal knap van de doellijn. Zodoende bleef het bij 3-1.