Jong Ajax wint niet van Eindhoven, maar kent in debutanten toch hoogtepunten

door BadembaBarrie 146

Jong Ajax heeft vrijdagavond gelijkgespeeld tegen FC Eindhoven. In de eerste wedstrijd van 2023 kregen de Amsterdamse beloften geen moment echt grip op de nummer vier van de Keuken Kampioen Divisie. Jong Ajax creëerde maar nauwelijks uitgespeelde kansen en leek nadat het kort na rust op achterstand kwam tegen een nederlaag aan te gaan lopen. Kort voor tijd maakte Jaydon Banel uit een hoekschop echter toch gelijk: 1-1. In een verder niet hoogstaand duel vormden het profdebuut van zowel Chahine van Bohemen als Stanis Idumbo Muzambo de grootste hoogtepunten.

Het eerste kwartier op De Toekomst kenmerkte zich door een laag tempo en vaak hopeloze ballen vooruit, van beide kanten. FC Eindhovens doelgevaar beperkte zich tot een mislukt schot uit een veelbelovende aanval en een voorzet richting de tweede paal waar Mohamed Lamine net niet goed bij kon. Jong Ajax stelde er überhaupt niets noemenswaardigs tegenover.

Rond de twintigste minuut begon Eindhoven de druk op te voeren en ontstond er een kleine belegering van de Amsterdamse zestien. Zonder dat Eindhoven tot echt grote kansen kwam, kreeg Jong Ajax de bal maar niet weg. Uiteindelijk vloog een plots schot van Eindhovense voet tegen de paal, waarna Lamine de bal in de rebound voor het intikken leek te hebben. Wonderbaarlijk genoeg wist Charlie Setford met zijn voet een achterstand voor zijn ploeg te voorkomen.

Om te zeggen dat Jong Ajax ervan wakker schrok zou overdreven zijn, maar de ploeg van John Heitinga kwam geleidelijk aan wel iets beter in het duel. Rond het half uur leverde dat een viertal dreigende momenten op. Een geslaagde combinatie leverde een lage voorzet van Youri Regeer op, die Nigel Bertrams net kon klemmen voor hij gevaarlijk werd. Een nieuwe, ditmaal hoge, voorzet van Regeer werd weggekopt en bood Kristian Hlynsson de kans om uit te halen. Zijn van richting veranderde schot leverde een hoekschop op, waaruit Fitz-Jim een schotkans kreeg, al ging die poging uiteindelijk ver voor langs. Het Amsterdamse offensiefje eindigde met een fraaie actie van Silvano Vos en een dito solo van Rasmussen. Het schot van de Deen scheerde laag langs de voor hem verkeerde kant van de tweede paal.

Het bleek een korte opleving, waarna het tempo weer wegzakte. Tot kort voor rust, toen Jong Ajax ineens weer gevaarlijk werd en zelfs op 1-0 had móeten komen. Eerst trok Hlynsson de bal laag voor richting de tweede paal. Eén Amsterdamse aanraking was genoeg geweest voor een goal, maar die aanraking bleef uit. Er zat nog wel een Eindhovense voet aan, want de scheidsrechter wees naar de cornervlag. Uit de kort genomen hoekschop werd de bal voorgeslingerd op het hoofd van Donny Warmerdam, die zijn ploeg van dichtbij op voorsprong had moeten zetten. De nummer vier kreeg echter niet genoeg richting achter de bal en kopte over.

Zo zocht Jong Ajax de kleedkamer op met het gevoel dat het steeds dichter in de buurt van de voorsprong kwam, maar binnen twee minuten na rust keken de beloften toch tegen een achterstand aan. Evan Rottier ontsnapte aan de aandacht van de Jong Ajax-defensie en werd weggestoken. Oog in oog met Setford bleef hij rustig, omspeelde hij de doelman en schoof hij de bal in het net voor 0-1.

Daarmee moest het tempo voor Jong Ajax omhoog en zo geschiedde. Binnen enkele minuten had Regeer een voorzet vanaf de rechterkant van de zestien in huis. Het leek een mislukte bal op targetman Lorenzo Lucca, maar daarachter dook ineens Jorrel Hato op. Enigszins acrobatisch ging hij met zijn voet naar de bal toe, maar hij raakte het leerwerk uiteindelijk niet goed genoeg om tot scoren te komen. Aan de overzijde werd Eindhoven in de omschakeling gevaarlijk, maar het schot van Charles-Andres Brym was te zacht en kon eenvoudig worden geklemd door Setford.

Qua doelgevaar mocht Jong Ajax in de minuten die volgden een punter van Lucca die naast ging noteren. Eindhoven stelde daar een krullend schot van Rottier tegenover, die Setford nog net over kon tikken. Hoogtepunten op voetbaltechnisch vlak waren er aan Jong Ajax’ zijde vervolgens lang niet. In andere vorm echter wel, want tussen minuut zeventig en tachtig mochten zowel Van Bohemen als Idumbo Muzambo hun debuut in het profvoetbal maken. Eerstgenoemde verving Hato op linksback na ruim zeventig minuten. Zo’n vijf minuten later kwam ook Idumbo Muzambo erbij, hij voor Regeer. Tussen de twee wissels door kreeg Jasper Dahlhaus namens de bezoekers nog een reuzenkans op 0-2, maar Setford wist de hoek in de één op één klein genoeg te maken om het schot van de Eindhovenaar te pakken.

Ondanks de wissels kwam er maar niet echt leven in het spel van Jong Ajax en dus leek het duel een beetje dood te bloeden. Uit een hoekschop viel vijf minuten voor tijd echter ineens toch de gelijkmaker. De corner zelf was niet eens heel dreigend, maar Eindhoven kreeg de bal niet weg. Uit de kluts viel het leerwerk voor de voeten van Banel, die van dichtbij de 1-1 op het bord zette en De Toekomst zo tot leven bracht.

Gevoed door de energie van de gelijkmaker en het aanwezige publiek zat er ineens veel meer urgentie in het spel van Jong Ajax. Elke bal naar voren werd door De Toekomst begroet met gejuich en applaus. Eindhoven leek lichtelijk van slag en het zag er allemaal wat dreigender uit, maar tot echte kansen voor Jong Ajax leidde het niet. In de zes minuten extra tijd zette Eindhoven nog het meest aan voor de winnende treffer, maar ook de bezoekers scoorden niet meer en dus eindigde het duel in 1-1.