Jong Ajax speelt weer gelijk na late penalty

door Finn Dekker 44

Jong Ajax heeft maandag een overwinning in de slotfase uit handen gegeven. De beloften leken op De Toekomst een kleine overwinning te boeken op FC Eindhoven, maar zagen de Brabanders middels een late penalty langszij komen. Door het gelijkspel blijven de Amsterdammers op plaats elf staan in de Keuken Kampioen Divisie.

Na drie keer puntenverlies op rij was de honger naar een overwinning extra groot. Trainer Mitchell van der Gaag kon alleen geen gebruik maken van belangrijke krachten als Brian Brobbey en Jurriën Timber, die met het oog op Atalanta-thuis ontbraken bij de beloften. Dit betekende wel dat er in de selectie plaats was voor de talenten Youri Baas, Eskild Dall en Kristian Hlynsson, die alle drie nog niet eerder minuten maakten.

De eerste kansen van de wedstrijd waren maandag voor de bezoekers. Ze raakten onder meer de lat boven Scherpen, die zelf ook nog een aantal reddingen moest verrichten. Dit deed de goalie scherp. Een ander moment had Scherpen het geluk dat de scheidsrechter niet floot voor een penalty, na een dubieuze, late actie van de keeper.

Jong Ajax had zelf twee kansen in het eerste bedrijf. Na een half uur werd de eerste mogelijkheid gelijk verzilverd. Devyne Rensch kreeg de bal op randje zestien in zijn bezit, wachtte vervolgens geduldig op een mogelijkheid om te schieten en rondde vervolgens keurig af in de verre hoek. De tweede kans eindigde vlak voor rust op de paal. Zonde, aangezien het voorbereidende werk van Kenneth Taylor en Sontje Hansen voorafgaand aan het schot van Victor Jensen prachtig was.

Na rust werd de eerste grote kans van Jong Ajax genoteerd na een uur spelen. De bal belandde plots voor de voeten van Jensen, die daarmee weer een grote mogelijkheid kreeg. De Deen schoot de bal echter vol op de doelman af. Verder kende het eerste deel van de tweede helft weinig gevaar, van beide kanten niet.

Opvallend was wel de invalbeurt van Hassane Bandé, die daarmee voor de tweede keer dit seizoen op het veld stond bij Jong Ajax. Eerder had de aanvaller een half uur gespeeld tegen Almere City. Maar net als in die wedstrijd was zijn aandeel in deze wedstrijd marginaal. Hlynsson mocht eveneens invallen, vlak voor tijd, en maakte zodoende zijn debuut.

Op het moment dat de drie punten in de tas leken, ging het voor Jong Ajax toch nog fout. In de laatste minuten van het duel ging de bal op de stip. De bezoekers mochten vanaf elf meter aanleggen, nadat Terrence Douglas ongelukkig hands maakte. Lorenzo van Kleef schoot de pingel daarna feilloos binnen, waardoor het duel eindigde in 1-1.

Scherpen; Kasanwirjo, Llansana, Rensch, Douglas; Regeer, Jensen, Taylor; Martha (Bandé 78'), Hansen (De Waal 46'), Ünüvar (Hlynsson 88').

Reiziger, Van Gelderen, Warmerdam, De Waal, Bandé, Dall, Hlynsson, Hillen, Baas.