Invaller Brobbey redt matig Ajax in absolute slotfase tegen NEC

door Gino Haverkamp 3395

Een matig spelend Ajax heeft weer in extremis weten te winnen. Hoewel de Amsterdammers ploeterden in Nijmegen tegen NEC, werd de zege in de 88e minuut veiliggesteld door de ingevallen Brian Brobbey: 0-1. Daardoor blijft het gat met nummer 2 PSV minimaal vier punten.

Met Kenneth Taylor, Nicolás Tagliafico en Perr Schuurs aan de aftrap zocht Ajax gedurende de eerste tien minuten geduldig de weg naar voren, maar het was NEC dat via Jonathan Okita de eerste grote kans creëerde. De NEC’er kreeg alle ruimte om de zestien in te dribbelen en zocht vervolgens de verre hoek, waar Maarten Stekelenburg perfect op reageerde door de bal weg te tikken.

Hoewel het duidelijk was NEC zich, in tegenstelling tot eerder dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA (5-0), niet de kaas van het brood liet eten, was het wel Ajax dat, behoudens de kans van Okita, het meest op zoek was naar de openingsgoal. Echter was het wederom Okita die die treffer op zijn pantoffel had, zij het niet dat hij een scherpe voorzet niet op doel gericht kreeg.

Ajax was gewaarschuwd, maar deed er vrij weinig mee gezien het gebrek aan echt grote kansen tegen een ploeg die weliswaar verdedigend speelde, maar geen ondoordringbare achterhoede had. Vooral Steven Berghuis speelde een ongelukkige eerste helft waarin erg weinig lukte voor hem.

NEC bracht Ajax vervolgens zelf in het zadel, want Jurriën Timber werd neergehaald in het strafschopgebied en een penalty voor de Amsterdammers was het gevolg. Dusan Tadic deed echter weinig goed met de gouden kans: hij schoot de bal te zacht in de rechterhoek, waardoor keeper Mattijs Branderhorst.

Daarna kreeg Ajax nog wel wat kansen, maar écht aanspraak op de 0-1 maakte de ploeg van vertrekkend trainer Erik ten Hag niet. Daarvoor speelde het team te weinig klaar en ging het ook met een brilstand de kleedkamers in. Zonder Schuurs overigens, want die zat daar al. In de blessuretijd van de eerste helft viel hij namelijk geblesseerd uit en werd hij vervangen door Liam van Gelderen, die daarmee zijn Ajax 1-debuut maakte.

Ten Hag laat matig spelende Berghuis in kleedkamer achter

Dat Berghuis een ongelukkige wedstrijd speelde, bevestigde Ten Hag min of meer in de rust. Ajax hervatte de wedstrijd namelijk zonder hem, maar met Brobbey.

Ondanks dat kabbelde de wedstrijd op dezelfde manier verder. Hoewel Ajax de bovenliggende partij was, was het de tegenstander met de grootste kansen, zoals wel vaker dit seizoen. Het tempo lag te laag, er was voorin te weinig beweging en zodoende viel het aantal kansen dus tegen.

Uiteindelijk versprong het momentum meer Ajax’ kant op via onder meer kansen voor Brobbey en Klaassen, die hun inzetten respectievelijk op de paal en op de doellijn tegengehouden zagen worden.

Daarna, zo rond de zeventigste minuut, kakte het spel van Ajax echter weer in. De twee kansen waren vooral momenten van opleving. Wel maakte de ploeg zich op voor een slotoffensief. De ruimtes kwamen steeds meer open te liggen en Ajax hoopte daarvan te profiteren. Zo braken Tadic en Brobbey in de slotfase door, maar werd de potentiële assist op laatstgenoemde verijdeld.

In de absolute slotfase, die begon rond minuut 85, bracht Ten Hag Kudus nog binnen de lijnen voor de moegestreden Taylor, die een erg sterke wedstrijd speelde. Voor NEC was het enkel nog verdedigen geblazen, terwijl Ajax op elk mogelijke manier de bal in het net. En die goal viel ook, in de 88e minuut. Brobbey speelde zichzelf vrij en kreeg de bal van Kudus, waarna de spits vervolgens in de absolute slotfase scoorde.

Daarmee redde de invaller zijn ploeg, want gescoord werd er niet meer na de treffer van Brobbey. Ajax komt wederom goed weg tegen een wat kleinere ploeg. Wederom speelde Ajax matig en wederom werd de zege in de slotfase veiliggesteld. De punten zijn binnen.

Opstelling NEC:

Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Verdonk (Van Eijden 71'), Guth, El Karounani; Schöne, Bruijn, Mattsson (Duelund 51'); Tavsan, Okita (Vet 87').

Wissels NEC:

Vukovic, Roefs, Bronkhorst, Van Eijden, Duelund, Vet, De Wolf, Proper

Opstelling Ajax:

Stekelenburg; Timber, Schuurs (Van Gelderen 45'), Blind, Tagliafico; Gravenberch (Álvarez 92'), Taylor (Kudus 86'), Klaassen; Berghuis (Brobbey 46'), Haller, Tadic.

Wissels Ajax:

Gorter, Tyton, Llansana, Regeer, Salah-Eddine, Van Gelderen, Kudus, Ihattaren, Álvarez, Daramy, Brobbey, Danilo

0-1 Brian Brobbey (88')

- In aanloop naar dit duel bracht Ajax Showtime een bezoek aan Nijmegen voor een interview met Lasse Schöne. Hij sprak onder meer over NEC, Ajax, Erik ten Hag en zijn toekomstplannen. Lees het interview hier.
- Schöne sprak ook over de mogelijke terugkeer van Eriksen bij Ajax. Als het aan Schöne ligt, keert zijn landgenoot in de zomer terug bij de Amsterdamse club. Lees hier zijn reactie.
- Ajax heeft een voorsprong van vier punten op PSV. Met nog vijf wedstrijden te gaan is de titelstrijd nog niet beslist. Lees hier meer over de resterende vijf 'finales' die Ajax nog speelt.

Wedden op Ajax

Weet Ajax met twee of drie doelpunten verschil te winnen van NEC? Check hier wat de bookmakers verwachten!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.