Ajax speelt nog vijf 'finales' in strijd om landstitel met PSV

door Bas Velzel 167

Bron Ajax Showtime

Ajax speelt nog vijf 'finales' in strijd om landstitel met PSV

door Bas Velzel 167

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft nog vijf wedstrijden op het programma staan in de race om de titel. Ook PSV speelt, na de uitschakeling in de Conference League, nog vijf wedstrijden dit seizoen. Tijd om de programma's van de laatste vijf speelrondes in de Eredivisie voor beide ploegen langs de meetlat te leggen.

Ajax staat aan de vooravond van de laatste sprint voor het kampioenschap vier punten los op PSV. Dankzij het uitzonderlijke doelsaldo van de Amsterdammers ten opzichte van die van de Eindhovenaren, Ajax +70 en PSV +39, kan er nog gezegd worden dat Ajax één puntje extra voor heeft op PSV. Het moet namelijk wel heel raar lopen willen de Eindhovenaren het doelsaldo van Ajax nog evenaren. Als beide ploegen de eindstreep halen met een gelijk aantal punten gaan de Amsterdammers vanwege het doelsaldo er waarschijnlijk met de schaal vandoor.

Speelronde 30

Te beginnen met het aankomende weekend, speelronde dertig. Ajax gaat op bezoek bij NEC. De Amsterdammers openden de competitie tegen de Nijmegenaren en wisten toen met een duidelijke 5-0 te winnen. NEC doet het dit seizoen als promovendus uitstekend en staat op het moment op een keurige tiende plaats.

PSV start de mogelijke inhaalslag om de schaal ook met een uitwedstrijd. Zij reizen af naar het noorden van het land om te spelen tegen SC Cambuur. Tijdens de tweede wedstrijd van de competitie dit seizoen troffen de ploegen elkaar al in Eindhoven. PSV won toen gemakkelijk met 4-1 van de ploeg uit Leeuwarden, die overigens de laatste vijf wedstrijden geen punt wist te pakken.

23-04-2022, 16.30 uur: NEC - Ajax
23-04-2022, 21.00 uur: SC Cambuur - PSV

Speelronde 31

In de speelronde daarop ontvangt Ajax in de eigen Johan Cruijff ArenA PEC Zwolle. De ploeg van Dick Schreuder verkeert op het moment in de degradatiezone en speelt net als Ajax ook nog vijf finales, alleen dan dus om degradatie te ontlopen. Ajax kan dus op een gebrand PEC Zwolle rekenen. In september gingen de Amsterdammers op bezoek naar Zwolle en namen ze na een 0-2 overwinning de drie punten mee terug naar huis.

Speelronde 31 is tevens de eerste speelronde dat Ajax kampioen zou kunnen worden. Als PSV een keer verliest en een keer gelijkspeelt, dan mag Ajax zich op 1 mei officieel de kampioen van Nederland noemen.

Dan moet PSV dus wel punten verspelen tegen zowel SC Cambuur als de tegenstander van speelronde 31, Willem II. De Tilburgers komen zondag 1 mei op bezoek in Eindhoven. Willem II wist PSV in eigen huis eerder dit seizoen te verrassen en met 2-1 te verslaan. Daarnaast staat Willem II, net als PEC, in de degradatiezone en dus zullen zij extra gebrand zijn om punten bij elkaar te sprokkelen.

30-04-2022, 18.45 uur: Ajax - PEC Zwolle
01-05-2022, 14.30 uur: PSV - Willem II

Speelronde 32

Op zondag 8 mei volgt het weekend van de toppers. Ajax reist af naar Alkmaar om het op te nemen tegen AZ. Eerder dit seizoen verloor Ajax thuis van AZ met 1-2. In de halve finale van de KNVB Beker wisten de Amsterdammers wel te winnen van AZ. Het werd toen 0-2 in Alkmaar. Of Ajax in Alkmaar kampioen gaat worden, ligt ook in speelronde 32 nog aan de uitslag van PSV.

PSV speelt in het topperweekend uit in De Kuip tegen Feyenoord. Die wedstrijd wordt vóór de wedstrijd van Ajax gespeeld. Weten de Eindhovenaren niet van de Rotterdammers te winnen? Dan kan Ajax zich bij een zege op AZ zich tot kampioen kronen. Bij de eerdere ontmoeting dit seizoen tussen de twee ploegen ging PSV hard onderuit. Feyenoord nam de drie punten na een 0-4 overwinning mee naar Rotterdam.

08-05-2022, 14.30 uur: Feyenoord - PSV
08-05-2022, 16.45 uur: AZ - Ajax

Speelronde 33

Als Ajax nog geen kampioen is voor speelronde 33, dan heeft het in die speelronde voor het eerst de uitkomst in eigen handen. Tijdens deze doordeweekse speelronde spelen alle clubs tegelijkertijd op woensdag 11 mei, om 20.00 uur. Ajax ontvangt eigen huis sc Heerenveen. Bij een winst tegen de huidige nummer elf van de competitie mogen de Amsterdammers zich voor de derde keer op rij de kampioen van Nederland noemen. De eerdere ontmoeting tussen de twee eindigde in een 0-2 overwinning.

PSV speelt op die woensdag ook thuis. NEC komt naar het Philips Stadion toe. De Nijmegenaren waren tijdens de thuiswedstrijd in Nijmegen dicht bij een overwinning tegen de Eindhovenaren. PSV wist in de 80e minuut de gelijkmaker te maken en in de 90e minuut de winnende, waardoor de wedstrijd in 1-2 eindigde in het voordeel van PSV.

11-05-2022, 20.00 uur: Ajax - sc Heerenveen
11-05-2022, 20.00 uur: PSV - NEC Nijmegen

Speelronde 34

De laatste speelronde kan een speeldag worden die alleen nog voor de 'eer' wordt gespeeld, maar het kan ook de beslissende wedstrijddag worden. Ajax gaat op bezoek bij Vitesse. Eerder dit seizoen wist Ajax twee keer (Eredivisie en TOTO KNVB Beker) met 5-0 te winnen van de Arnhemmers. Voor Vitesse kunnen de punten op deze laatste speeldag, in de strijd om Europees voetbal nog wel eens van belang zijn.

PSV eindigt het seizoen in Overijssel, op bezoek bij PEC Zwolle. Waar het voor PSV zomaar eens een dag kan worden waarop het nergens meer om gaat, kan het voor PEC een hele belangrijke wedstrijddag zijn. De definitieve beslissing voor welke club uit de Eredivisie gaat degraderen kan namelijk op de laatste speeldag beslist worden. De Eindhovenaren hadden thuis overigens geen kind aan PEC Zwolle, ze wonnen toen met 3-1.

15-05-2022, 14.30 uur: Vitesse - Ajax
15-05-2022, 14.30 uur: PEC Zwolle - PSV

Bas Velzel (Twitter: @BasVelzel | e-mail: b.velzel@ajaxshowtime.com)

Poll: Wanneer wordt Ajax kampioen?
0%
0%
0%
0%
0%
Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties